Hogyan tűnj ki az álláskeresők tömegéből?

Az álláskeresés embert próbáló tevékenység, hiszen állandó elutasításokkal szembesülünk, de van valami, ami még a nemleges válasznál is rosszabb; ha egyáltalán nem kapunk választ a pályázatunkra. Kinek a hibája ez? Mi a megoldás?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, menjünk kicsit vissza az időben! Mondjuk úgy 20 évet.

Álláskeresés az internet elterjedése előtt

A 90-es évek jelentős részében még nem volt internet, és állásportálok sem léteztek. Amikor egy álláskereső meg akarta nézni az aktuális álláshirdetéseket, először el kellett mennie egy újságoshoz, hiszen akkoriban a hirdetési újságokban vagy a gazdasági hetilapokban lehetett álláshirdetéseket találni.

Hogyan tűnjünk ki a tömegből?

 

Ám amikor úgy döntött valaki, hogy meg is pályáz egy álláshirdetést, akkor kezdődtek csak az igazi nehézségek. A legtöbb otthonban nem volt számítógép és nyomtató, tehát vagy kézzel kellett elkészíteni az önéletrajzot, vagy keresni kellett egy lehetőséget, hogy a pályázatot írógépen vagy számítógépen készíthessük el. Ám ez még nem minden, mert a pályázatot postázni is kellett a hirdetést feladójának, ami ismét időigényes tevékenység.

Mondhatjuk azt, hogy az internet elterjedése előtti időkben igen körülményes volt állást keresni, aminek az volt az eredménye, hogy jóval kevesebb pályázat érkezett be a munkáltatókhoz, mint napjainkban.

Sokkal kényelmesebb lett az álláskeresés

Mi is történt az internet megjelenésével és az állásportálok elterjedésével? A Profession.hu állásportálon például több mint 3500 álláshirdetés között böngészhetünk az otthonunk kényelméből. Még nyomtatóra sincs szükség, mert a pályázatot elég e-mailben elküldeni, vagy a hirdető honlapján elektronikusan feltölteni.

Ráadásul az internetről több weboldalon is le lehet tölteni sablon önéletrajzokat és sablon kísérőleveleket. „Ha megtetszik egy álláshirdetés, csak átalakítom a sablon önéletrajzot, és már küldöm is.” Mennyivel egyszerűbb, mint akár csak 15 évvel ezelőtt!

A fejlődésnek köszönhetően az álláskeresők nagy része tucatszámra vagy akár százszámra pályáz meg álláshirdetéseket. Még akkor is, ha nem igazán felelnek meg a követelményeknek. „Egy próbát megér. Hátha. Hiszen mindössze öt perc az egész.”

Ennek azonban az a következménye, hogy több száz pályázat érkezik be egy-egy álláshirdetésre. A Profession.hu-n nem ritka, hogy két hét alatt több száz pályázat is befut, de olyan is rendszeresen előfordul, hogy ezernél is több önéletrajz érkezik egy álláshirdetésre.

A hirdetőknek azonban komoly nehézséget okoz a túljelentkezés kezelése; már az is többleterőforrást igényel, hogy a több száz önéletrajzot egyáltalán átnézzék. Ilyen mennyiségű pályázat esetén pedig nemleges visszajelzésre egyszerűen nem jut idő.

Hogyan tűnhetünk ki a tömegből?

A legfrissebb állásokat itt keresd!
A legfrissebb állásokat
itt keresd!
Az internet és az állásportálok elterjedésével tehát jóval kényelmesebb lett az álláskeresés. Ám ha eredményesek akarunk lenni, az így megspórolt energiát célszerű lenne az elküldött pályázatok mennyiségének növelése helyett a minőség növelésére fordítanunk.

Ez alatt három dolgot értek:

1) Csak olyan állást érdemes megpályáznunk, ahol a feltételek legalább 80 százalékának megfelelünk. A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor sok jól felkészült szakember keres állást, egyszerűen nincs esélyünk elnyerni egy pozíciót, ha a követelmények nagy többségének nem felelünk meg. Adjunk be inkább kevesebb pályázatot, ezeket viszont dolgozzuk ki sokkal alaposabban!

A cikk folytatásáért kattints ide!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

TJ1117 2011-11-07 11:48

Meg van a próbaidőszak ami alatt a munkavállaló is felmondhat minden további nélkül.

 

célszerű addig kitalálni, hogy most hajlandó vagyok e csinálni a munkámat vagy nem.

 

Én nem azokról beszélek, akik megfelelően betartják a  szabályokat és átadják a munkakörüket. Azokról beszélek, akik x év után akarnak eljönni.

 

Múltkor épp itt nyitott egy nő topikot arról hogy a férje több 10 évi munkaviszony után máshol akarja folytatni és mit tegyen 20-án, ha elsejével be akar lépni az új helyre. Nem tűnt fel neki, hogy kb. 6 hónap csak a felmondási ideje a férjének amit ha ő mond fel le kell dolgozni. És még ő volt felháborodva amikor azt mmondták neki ezt igy ne. Válasz: mit kekeckednek, úgyis xarban van a cég.

daya01 2011-11-07 11:15

Miért ne lehetne munkahelyet váltani? Mi van, ha a lojális típusú embernek is elege lesz egy adott munkáltatóból, mert mondjuk esélye sincs szakmailag előrehaladni, esetleg kizsigerelik, vagy csupán rossz a hangulat, netán látja, hogy szarban van a cég és úgyis leépítés lesz? Amíg a legtöbb munkáltató egyszerűen erőforrásként gondol a dolgozóira, addig simán illik váltani, ha nem egyeznek az érdekek...

A csapot papot otthagyás meg nem igazán működik, a szarban hagyásra találták fel a felmondási időszakot, ami alatt minden folyamatban lévő feladatot át kell adni valakinek. 

TJ1117 2011-11-07 11:05

Ehhez csak annyit fűznék hozzá , hogy az éremnek két oldala van.

 

Hány meg, hány topik nyílik arról, h "találtam-egy-jobb-helyet-hogyan-léphetnék-le azonnal", "nekem mi jár" témákban.

 

Olyan érdekes, hogy az emberek csak arról panaszkodnak, hogy velük hogy kicsesznek, de arról bezzeg nem beszélnek, hányan csinálják azt meg, hogy csapot papot otthagyva, felállnak a munkahelyükről és lelépnek. Mert mindenki csak addig kedves meg együttműködő, amig az a saját érdekét szolgálja, onnantól kezdve, hogy más az érdeke vissza se néz mennyi kárt csinál.

 

Az álláskeresés technikája nálam az, hogy az összes eddigi helyemen és pozíciómban helytálltam, nem intettem be a főnökömnek, akkor sem amikor már más osztályon dolgoztam, és normális kapcsolatokat építettem ki. Ezért , az összesen 3 munkahelyemből (ahol összesen ezidáig 16 évet tölttöem ) 2 re úgy hivtak át. Nem én kerestem hanem engem hívtak. MErt tudták h megbízható vagyok.

Passenger 2011-11-07 10:55

viszont ha már azt tudod, hogy kereskedelmi cég és a pozíciót is akkor ennyiből már ki lehet úgy hegyezni az önéletrajzot és a motivációs levelet, hogy felkeltds a figyelmet.

pl. egy kereskedlmi cég biztosan nem keres focibírót. kissé sarkos a példa de talán érted...

daya01 2011-11-07 10:15

Nekem már az 1-es ponttal is fenntartásaim vannak... Kissé irreális feltételeket szeretnek szabni a munkáltatók. Ha csak olyanok jelentkeznének, akik tényleg eleget tesznek a feltételeknek, akkor nem nagyon tudnának válogatni a jelentkezők közül.

sabanka 2011-11-07 10:08

ehhez még egy dolgot fűznék hozzá, ami manapság talán a legfontosabb: amint megjelenik egy hirdetés, rögtön kell jelentkezni, mert a jelentkezők nagy száma miatt tényleg képtelenség 100-200 önéletrajzot "átolvasni".

Akkor van némi esélye a jelentkezőnek, ha még az elején sikerült átlőni azt az önéletrajzot. Így tán még el is olvassák.

xerox27 2011-11-07 09:49

Tisztelt NLC, Baráth András!

Az első két ponttal egyetértek, de a 3. ponttal szemben vannak aggályaim.

Úgy érzem, hogy B.A nem nézi a hirdetéseket, ugyanis az itt is reklámozott állásportál oldalán és más álláskereső portálokon is rengeteg olyan hirdetés van ahol nem tudni, hogy ki a hirdető cég.Jó esetben a munkaerő-közvetítő cég neve és a pozíció szerepel ott, de többségében csak az szerepel, hogy budapesti kereskedelemmel foglakozó cég keres ....... pozícióra munkatársat. Az elérhetőségeket nem rakják ki, és még az e-mail címből sem derül ki, mert a csak cliensxyz@prof...ion,hu cím szerepel, ebből nem lehet megtudni, hogy kiről van szó.

Érdekelne, hogy ezekkel a hirdetésekkel kapcsolatban mi a véleménye B:A-nak. Ezekre el se küldjem, vagy mi legyen, mert akkor nagyban csökkentem az esélyeimet, mert a hirdetések többsége ilyen.

Nők Lapja Cafe 2011-11-07 09:49

Az álláskeresés embert próbáló tevékenység, hiszen állandó elutasításokkal szembesülünk, de van valami, ami még a nemleges válasznál is rosszabb; ha egyáltalán nem kapunk választ a pályázatunkra. Kinek a hibája ez? Mi a megoldás?

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>