Aktuális

Hogyan tűnj ki az álláskeresők tömegéből?

Az álláskeresés embert próbáló tevékenység, hiszen állandó elutasításokkal szembesülünk, de van valami, ami még a nemleges válasznál is rosszabb; ha egyáltalán nem kapunk választ a pályázatunkra. Kinek a hibája ez? Mi a megoldás?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, menjünk kicsit vissza az időben! Mondjuk úgy 20 évet.

Álláskeresés az internet elterjedése előtt

A 90-es évek jelentős részében még nem volt internet, és állásportálok sem léteztek. Amikor egy álláskereső meg akarta nézni az aktuális álláshirdetéseket, először el kellett mennie egy újságoshoz, hiszen akkoriban a hirdetési újságokban vagy a gazdasági hetilapokban lehetett álláshirdetéseket találni.

Hogyan tűnjünk ki a tömegből?

 

Ám amikor úgy döntött valaki, hogy meg is pályáz egy álláshirdetést, akkor kezdődtek csak az igazi nehézségek. A legtöbb otthonban nem volt számítógép és nyomtató, tehát vagy kézzel kellett elkészíteni az önéletrajzot, vagy keresni kellett egy lehetőséget, hogy a pályázatot írógépen vagy számítógépen készíthessük el. Ám ez még nem minden, mert a pályázatot postázni is kellett a hirdetést feladójának, ami ismét időigényes tevékenység.

Mondhatjuk azt, hogy az internet elterjedése előtti időkben igen körülményes volt állást keresni, aminek az volt az eredménye, hogy jóval kevesebb pályázat érkezett be a munkáltatókhoz, mint napjainkban.

Sokkal kényelmesebb lett az álláskeresés

Mi is történt az internet megjelenésével és az állásportálok elterjedésével? A Profession.hu állásportálon például több mint 3500 álláshirdetés között böngészhetünk az otthonunk kényelméből. Még nyomtatóra sincs szükség, mert a pályázatot elég e-mailben elküldeni, vagy a hirdető honlapján elektronikusan feltölteni.

Ráadásul az internetről több weboldalon is le lehet tölteni sablon önéletrajzokat és sablon kísérőleveleket. „Ha megtetszik egy álláshirdetés, csak átalakítom a sablon önéletrajzot, és már küldöm is.” Mennyivel egyszerűbb, mint akár csak 15 évvel ezelőtt!

A fejlődésnek köszönhetően az álláskeresők nagy része tucatszámra vagy akár százszámra pályáz meg álláshirdetéseket. Még akkor is, ha nem igazán felelnek meg a követelményeknek. „Egy próbát megér. Hátha. Hiszen mindössze öt perc az egész.”

Ennek azonban az a következménye, hogy több száz pályázat érkezik be egy-egy álláshirdetésre. A Profession.hu-n nem ritka, hogy két hét alatt több száz pályázat is befut, de olyan is rendszeresen előfordul, hogy ezernél is több önéletrajz érkezik egy álláshirdetésre.

A hirdetőknek azonban komoly nehézséget okoz a túljelentkezés kezelése; már az is többleterőforrást igényel, hogy a több száz önéletrajzot egyáltalán átnézzék. Ilyen mennyiségű pályázat esetén pedig nemleges visszajelzésre egyszerűen nem jut idő.

Hogyan tűnhetünk ki a tömegből?

A legfrissebb állásokat itt keresd!
A legfrissebb állásokat
itt keresd!

Az internet és az állásportálok elterjedésével tehát jóval kényelmesebb lett az álláskeresés. Ám ha eredményesek akarunk lenni, az így megspórolt energiát célszerű lenne az elküldött pályázatok mennyiségének növelése helyett a minőség növelésére fordítanunk.

Ez alatt három dolgot értek:

1) Csak olyan állást érdemes megpályáznunk, ahol a feltételek legalább 80 százalékának megfelelünk. A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor sok jól felkészült szakember keres állást, egyszerűen nincs esélyünk elnyerni egy pozíciót, ha a követelmények nagy többségének nem felelünk meg. Adjunk be inkább kevesebb pályázatot, ezeket viszont dolgozzuk ki sokkal alaposabban!

A cikk folytatásáért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top