Aktuális

Magyar tudósnőket díjaztak

Kitüntetést és összesen 11 000 eurót kapott három kiemelkedő kutatónő: egy immunológust, egy gyermekgyógyászt és egy csillagászt díjaztak a Magyar Tudományos Akadémián.

Korábban lehet majd jelezni a rák és az autoimmun betegségek kialakulását, ha beérik a gyümölcse az egyik díjazott, dr. Buzás Edit immunológus kutatásainak. A hazai immunológiai kutatás kiemelkedő személyisége ugyanis munkacsoportjával a világon elsők között kezdte kutatni a világszerte alig ismert területet, mégpedig a sejtek közötti kommunikációban hírvivő, azaz a „postás” szerepét betöltő gömböcskék (vezikulák) szerepét. Ezek a sejtek által kibocsájtott, információkkal teli gyöngyszerű képződmények vihetik magukkal az üzenetet autoimmun betegségek és a rákos daganatok esetében is, így a jövőben lehetőség nyílhat a minden eddiginél korábbi diagnosztizálásra és a hatékonyabb gyógyításra is.

A díjazottak: Dr. Buzás Edit immonológus, Dr. Derekas Alíz csillagász, Dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász

A díjazottak: dr. Buzás Edit immonológus, dr. Derekas Aliz csillagász,
dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász

A „L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj: a Nőkért és a Tudományért” program keretében rajta kívül még két kutatónőt díjaztak.

Dr. Jermendy Ágnes, gyermekgyógyász

Dr. Jermendy Ágnes
gyermekgyógyász

A 30 év alatti kategóriában kitüntetett dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász rezidens kutatási területe a diabétesz. Az 1-es típusú cukorbetegség a második leggyakoribb krónikus gyermekkori megbetegedés. A kutatónő arra keresi a választ, hogy milyen genetikai hajalmosító tényezők játszanak szerepet ennek kialakulásában. A 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz esetében pedig az inzulintermelő béta-sejtek működésére koncentrál: azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani a betegség során kialakuló elégtelen inzulintermelést.

A 30 év feletti kategória díjazottja dr. Derekas Aliz csillagász, aki eddig három – fizikailag összetartozó – ismeretlen csillagot fedezett fel. Kutatásai során a NASA űrtávcső immáron két éve folyamatosan mért adatait használva a csillagok rövid időskálájú (perces, órás, napos) fényességváltozásait vizsgálja. A jövőben távoli csillagok színképét szeretné elemezni, ebből következtetne a kémiai összetételükre.

HÁTTÉR

Magyarországon először kilenc éve hirdették meg a „L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj: a Nőkért és a Tudományért” programot, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak. A kezdeményezés egyedülálló a hazai közéletben: csak magyar kutatónőknek szól, és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A program célja, hogy hozzájáruljon a hazai K+F szektor felpezsdítéséhez. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top