Aktuális

Jár pénz egy bűnözőnek?

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, többé nem kaphat pénzt egy elítélt bűnöző azért, ha a tévében nyilatkozik, vagy sztoriját filmhez adja el. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Januártól léphet életbe az a jogszabály-módosítás, mely szerint jogerősen elítélt bűnöző nem kérhet pénzt a médiában tett nyilatkozataiért, az általa írt könyvekért és filmes jogokért.

Jár pénz egy bűnözőnek?Winkler Nóra véleménye: Miért nem csinálnak olyan híradót, ahol csak jó hírek vannak? – Ezt kérdezte több hallgató is nemrég egy nyilvános kerekasztal-beszélgetésen. A téma a média felelőssége volt, és a közönség kérdése alapján úgy tűnik, a média egyik vétke, hogy sokkal több teret ad a rossznak, mint a jónak. Itt én hátradőltem, mert világéletemben a művészet-dizájn-film-zene-irodalom témáival foglalkoztam, hírműsorokban sosem dolgoztam. Úgyhogy a többi résztvevő próbált válaszolni arra, mért kap egyre több helyet az általa szerkesztett, felügyelt műsorokban az, ha valaki balesetet szenvedett, megtámadták, kutyák tépték szét, beomlott a födém, zsarolta élettársát, ölt, lopott, terrortámadást készített elő.

Egy ponton szót kért dr. Szendi Gábor pszichológus, és elmondta, az, hogy kíváncsiak vagyunk tragédiákra, nem új keletű dolog. Mindig, minden társadalomra igaz, még az ősemberekére is, hogy a szélsőséges rossz hírek sokkal inkább érdekelték. A jók, igaz, hogy jók, de unalmasak. Mindannyian egyetértettünk persze azzal, hogy miközben ez egy általános emberi tulajdonság, szívesen nézünk sikertörténeteket is jó emberekről, segítőkről, tehetségekről, példaértékű életekről. De az nem kihagyható, hogy a bűnesetek részletei iránt komoly és állandó kereslet van.

Az a cél viszont teljesen rendben levő, hogy bűncselekmény elkövetése ne járjon anyagi előnnyel. De hogyan lehet elszámolni azt a bevételt, amit a bűncselekmény részleteit ismertető médiumok könyvelnek el? A bulvárnapilapok címlapján olyan hírek és fotók szerepelnek, amik nagy számban érdeklik a vásárlókat. És egy bandák közti leszámolás, szerelemféltésből elkövetett gyilkosság, nagy értékű lopás ilyen. A kereskedelmi televíziók híradói körül nagyon értékesek a reklámpercek, és egy bűneset zaftos részletei jó nézettséget csinálnak. Szóval azok a bűncselekmények, amíg kiugróan kegyetlenek, bizony forintosítható hasznot hajtanak annak, aki gyorsan, érdekesen, minél több tanút bevonva készít róluk beszámolót. Valahogy nem teljesen tiszta ez így még.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top