„Abszurd, hogy előre fizessünk baleseti adót!”

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Baleseti adót fizethet minden autós jövő januártól, akár karambolozik, akár nem. Soma különvéleménye.
A hír: Akár okozunk balesetet, akár nem, mostantól adózni fogunk utána, mégpedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás 30 százalékát fogjuk fizetni – feltéve, ha a parlament elfogadja a kormány tervezetét. Ez esetben a baleseti adó 2012. január 1-jén lép majd életbe. Az állam azzal kalkulál, hogy jövőre durván 90 milliárd forint lesz a kgfb-díjbevétele a biztosítótársaságoknak, ez alapján pedig 27 milliárd forint baleseti adó folyhatna be az Egészségbiztosítási Alapba.


Soma véleménye:
Pár hete, amikor a rádióban hallottam a tervezetet, miszerint „baleseti adót fizethet minden autós”, nem akartam hinni a fülemnek. Oly mértékben abszurdnak tűnt az ötlet, hogy el is hessegettem, gondolván, ez megint csak afféle rémhír. És nem! Komolyan gondolkodnak rajta… Időt, energiát fektetnek abba, hogy alaposan meghányják-vessék ezt a „remek” ötletet. Elképesztő! Fizetem a biztosításomat, ha nincs cascóm, akkor a javítás költségeit, de ha van cascóm, akkor is fizetem az elképesztően magas költségek egy részét, és még fizessem meg a balesetet is még egyszer? Sőt mi több, fizessem meg az el nem követett balesetet is???

Erről a Himnuszunk azon sora jut eszembe, hogy „…megbűnhődte már e nép a múltat, s jövendőt”.
Ez a sor tulajdonképpen épp erről szól, mint egyfajta sorsbeteljesítő jóslat. Még el sem követtem, már előre bűnhődöm. Már előre kifizetem azt, amit esetleg elkövethetek. Bűnhődöm a jövendőt.

Vajon milyen lehetett a képviselő urak arca, amikor először bejelentette a „nagyszerű” gondolat kitalálója, hogy: „Uraim, van egy újabb remek ötletem! Akár okozunk balesetet, akár nem, mostantól azt is megadóztatjuk!” Ilyen alapon tulajdonképpen bevezethetnének más hibákra, vétkekre épülő adókat is, például: türelmetlenségi adó, önbizalomhiányból fakadó kompenzálások okozta adó, túl sok és/vagy hangos beszédre vonatkozó adó... Vagy például ott vannak a krónikus betegek. Ők többször veszik igénybe az egészségbiztosítás szolgáltatásait. Vagy az inszomniások, akik az alváshiány miatt türelmetlenebbek, izgágábbak embertársaikkal, sok esetben veszélyesek is lehetnek. No de bármilyen abszurdak is ezek az elképzelések, egészen más, ha valami megtörtént eseményre, dologra épül, mint az, ami be sem következett dologra. Baleseti adó??? El sem követem, és fizetek érte? Akkor vessenek ki lopásra, csalásra, sőt gyilkosságra is előre adót, hiszen ilyen alapon ezek is benne lehetnek a pakliban! Jobb előre megbüntetni…

Igen régóta és sokan foglalkoznak a szavak sorsteremtő (vagy önsors-beteljesítő) erejével. Azt figyelték meg, hogy a kimondott vagy leírt szó ereje a második lépés a megvalósulás fele (az első a gondolat). „Kezdetben vala a hang.” Erre én már hatodikos koromban magamtól rájöttem. Eldöntöttem, hogy másnap nem akarok matekdogát írni, beültem a sarokba, és addig mondogattam magamnak, hogy „lázas vagyok”, amíg az nem lettem, így másnap nem mehettem suliba. Ezek után kíváncsi vagyok, hogyan alakul a balesetek aránya, ha mégis törvényszintre emelik ezt az abszurd adójavaslatot.

Kíváncsi lennék azokra az adatokra, amik megmutatják, hogy adott biztosítónak mennyi az éves bevétele és kiadása. Húsz éve vezetek, fizetem a kötelezőt és a cascót is, két kezemen meg tudom számolni a baleseteim számát. Szerintem ez egy átlagos arány. Lehet sejteni, hogy a biztosítók így is igen jól járnak. (A húsz éve biztosított családi házunkban egyszer jött képbe a segítségük.)

Ja, és eleve már azért is adózom, mert van gépjárművem. És házam és kutyám (az ebadó bevezetése is tárgyalás alatt van), bokraim (igen terebélyesek, lehet átmérő és magasság után is adóztatni), bevetetlen és bevetett kertem, kutam (ajjaj… ingyen vízvételi lehetőség, gondoljátok meg fiúk, nem rossz ötlet, mi?) és kerti asztalom székekkel.

Nem a bőrt, de már a húst szedik le az adófizetőkről. Pedig egészen mást ígértek.
Címkék: adó autó
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_325436 2011-10-20 13:12

Ja,igen a hazaszeretet,ugye?Itt élned halnod kell stb.

 

Lehet szeretni a hazát úgy is,ha nem élsz a szülőországodban.Nem kell megtagadnod a származásodat, a hagyományaidat.Kb olyan számomra külföldön élni,mintha egy másik városba költöznék. Nincs benne semmi hazaárulás.

mamcsa 2011-10-19 20:06

Kis városunkban évi 8.000 kommunális adót fizettünk, ebben volt a szemétszállítás is. Idén + 12.000, évi szemétszállítási díj./90 l.-es kuka esetén/

Az adó 2 x4.000, a szemétdíj 4x 3.000. Nem írtam alá a szerződést a szemét szállításáról, most küldték ki a 3 csekket 9 ezerről.

Befizettem mert adók módjára behajtható.

mamcsa 2011-10-19 19:39

Fzessek adót, mert van kút az udvaromban, ez már megvalósult.

Megjelent egy emberke vízórát ellenőrizni, bejött a teraszra írni, /körülnézni/ megállapította, hogy van kút. Két hét múlva jött a csekk, hogy a locsolási kedvezményt, 350 ft-ot vissza kell fizetni. Többe került a nyomtatvány és posta költség mint 350 ft.

Aztán lehet, hogy jön a kút adó. A medencékre, luxus lakásokra nem lehet adót kivetni, de a 100 éves kutakra igen.

Torolt_felhasznalo_237607 2011-10-19 17:30

Miért kellene itt leélned az életedet?

 

Sajnos csak olyan érveket tudnék felhozni, amit te úgysem értenél. Ez pár mondatodból kiderül. 

 

 

Torolt_felhasznalo_760877 2011-10-19 17:11

Ezért kérdeztem, hogy mikor volt az eladás, mert 1995-ig csak le kellett jelenteni a súlyadóról az önkormányzatról, és csá. Az új tulaj meg vagy bejelentette, hogy az övé, vagy se. 

 

De azóta okmányirodába is kell menni, az eladónak is. Tehát ott helyből bejegyzik, ki vette meg, és ha záros határidőn belül nem jelenik meg, előveszik. Mi is jártunk így, hogy a vevő nem jelentette le, hogy megvette, és jött nekünk a bünti, vittük az adásvételit meg a pm hivatali lapot, és csá, ennyi. 

 

Szóval én AlmaLatina ügyvédjét elővenném, mert igen szar munkát végzett.  

Torolt_felhasznalo_325436 2011-10-19 17:03

Én ezt komolyan nem értem,ha adásvételi van az autóról és a büntetés az eladás után keletkezett,miért a volt tulajnak kell kifizetni a parkolást?

 

Én az új tulajt még pluszban meg is büntetném, mert nem íratta át a kocsit a saját nevére.

 

És most ezek után,neked fognak jönni a büntetések,vagy ez hogyan működik, ha továbbra sem íratja át?

Torolt_felhasznalo_760877 2011-10-19 17:01

Mikor volt az eladás? Ha az okmányirodában lejelentetted a nevedről, akkor nem te fizetsz. Nekem itt valami bűzlik, az ügyvédedet megkergetném kicsit.