„Abszurd, hogy előre fizessünk baleseti adót!”

Baleseti adót fizethet minden autós jövő januártól, akár karambolozik, akár nem. Soma különvéleménye.
A hír: Akár okozunk balesetet, akár nem, mostantól adózni fogunk utána, mégpedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás 30 százalékát fogjuk fizetni – feltéve, ha a parlament elfogadja a kormány tervezetét. Ez esetben a baleseti adó 2012. január 1-jén lép majd életbe. Az állam azzal kalkulál, hogy jövőre durván 90 milliárd forint lesz a kgfb-díjbevétele a biztosítótársaságoknak, ez alapján pedig 27 milliárd forint baleseti adó folyhatna be az Egészségbiztosítási Alapba.


Soma véleménye:
Pár hete, amikor a rádióban hallottam a tervezetet, miszerint „baleseti adót fizethet minden autós”, nem akartam hinni a fülemnek. Oly mértékben abszurdnak tűnt az ötlet, hogy el is hessegettem, gondolván, ez megint csak afféle rémhír. És nem! Komolyan gondolkodnak rajta… Időt, energiát fektetnek abba, hogy alaposan meghányják-vessék ezt a „remek” ötletet. Elképesztő! Fizetem a biztosításomat, ha nincs cascóm, akkor a javítás költségeit, de ha van cascóm, akkor is fizetem az elképesztően magas költségek egy részét, és még fizessem meg a balesetet is még egyszer? Sőt mi több, fizessem meg az el nem követett balesetet is???

Erről a Himnuszunk azon sora jut eszembe, hogy „…megbűnhődte már e nép a múltat, s jövendőt”.
Ez a sor tulajdonképpen épp erről szól, mint egyfajta sorsbeteljesítő jóslat. Még el sem követtem, már előre bűnhődöm. Már előre kifizetem azt, amit esetleg elkövethetek. Bűnhődöm a jövendőt.

Vajon milyen lehetett a képviselő urak arca, amikor először bejelentette a „nagyszerű” gondolat kitalálója, hogy: „Uraim, van egy újabb remek ötletem! Akár okozunk balesetet, akár nem, mostantól azt is megadóztatjuk!” Ilyen alapon tulajdonképpen bevezethetnének más hibákra, vétkekre épülő adókat is, például: türelmetlenségi adó, önbizalomhiányból fakadó kompenzálások okozta adó, túl sok és/vagy hangos beszédre vonatkozó adó... Vagy például ott vannak a krónikus betegek. Ők többször veszik igénybe az egészségbiztosítás szolgáltatásait. Vagy az inszomniások, akik az alváshiány miatt türelmetlenebbek, izgágábbak embertársaikkal, sok esetben veszélyesek is lehetnek. No de bármilyen abszurdak is ezek az elképzelések, egészen más, ha valami megtörtént eseményre, dologra épül, mint az, ami be sem következett dologra. Baleseti adó??? El sem követem, és fizetek érte? Akkor vessenek ki lopásra, csalásra, sőt gyilkosságra is előre adót, hiszen ilyen alapon ezek is benne lehetnek a pakliban! Jobb előre megbüntetni…

Igen régóta és sokan foglalkoznak a szavak sorsteremtő (vagy önsors-beteljesítő) erejével. Azt figyelték meg, hogy a kimondott vagy leírt szó ereje a második lépés a megvalósulás fele (az első a gondolat). „Kezdetben vala a hang.” Erre én már hatodikos koromban magamtól rájöttem. Eldöntöttem, hogy másnap nem akarok matekdogát írni, beültem a sarokba, és addig mondogattam magamnak, hogy „lázas vagyok”, amíg az nem lettem, így másnap nem mehettem suliba. Ezek után kíváncsi vagyok, hogyan alakul a balesetek aránya, ha mégis törvényszintre emelik ezt az abszurd adójavaslatot.

Kíváncsi lennék azokra az adatokra, amik megmutatják, hogy adott biztosítónak mennyi az éves bevétele és kiadása. Húsz éve vezetek, fizetem a kötelezőt és a cascót is, két kezemen meg tudom számolni a baleseteim számát. Szerintem ez egy átlagos arány. Lehet sejteni, hogy a biztosítók így is igen jól járnak. (A húsz éve biztosított családi házunkban egyszer jött képbe a segítségük.)

Ja, és eleve már azért is adózom, mert van gépjárművem. És házam és kutyám (az ebadó bevezetése is tárgyalás alatt van), bokraim (igen terebélyesek, lehet átmérő és magasság után is adóztatni), bevetetlen és bevetett kertem, kutam (ajjaj… ingyen vízvételi lehetőség, gondoljátok meg fiúk, nem rossz ötlet, mi?) és kerti asztalom székekkel.

Nem a bőrt, de már a húst szedik le az adófizetőkről. Pedig egészen mást ígértek.
Címkék: adó, baleset, autó

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Evica74 2011-10-18 08:04

Ennél kevesebbért is mentek már ki emberek az utcára....

Én nem vagyok egy agresszív ember, de ez már nekem is sok.

Egyetértek Somával, már lehúzták az összes bőrt, ez már a friss húst érint.

Külön hálám a kormánynak, hogy már kiszívta az összes vérem.....

AranyosiErvin 2011-10-18 07:54

Szerintem még egy pár adó nemet ajánlhatnánk a "Tisztelt törvényhozók" figyelmébe, például:

Mar adó (mert az az adózónál mar-adó pénz is elvenné)

Hang adó (mondjuk, aki ki meri nyitni még a száját ebben a nagy demokráciában az fizessen hang-adót)

Elak adó (ezt fizesse, aki feltartja a törtetőket)

Lank adó (aki akár a munka terén, akár a gyermekvállalásban lank-adó)

 

Törjétek egy kicsit a fejeteket, milyen adót lehetne még kitalálni felsővezetőink megsegítésére?

 

Üdv: Ervin

linzerkarikácska 2011-10-18 07:33

Ezek még mindig  semmik ahhoz képest, ami még előttünk van!  Meddig tűrjük még ezt???

 

*Kála* 2011-10-18 06:58

....nevetséges...:D

Passenger 2011-10-18 06:29

aki balesetet okoz annak a kötelezője ugrik meg úgy tudom...

de menjenek már a büdös francba! fű növekedési meg esőadó mikor lesz?

szedjük össze az isten barmai miket találtak már ki:

-ebadó

-baleseti adó

-hamburger adó

-pornó adó

-27% ÁFA

 

Torolt_felhasznalo_237607 2011-10-18 06:27

Egyelőre az autósok. Aztán majd meglátjuk.

fórumozok 2011-10-18 05:28

ki fogja fizetni ezt a baleseti adót? az autótulajdonos vagy mindenki, akinek van jogosítványa? esetleg a gyalogosok/kerékpárosok/lovaskocsisok/rolleresek/gördeszkás ok/babakocsisok is? hiszen ők is közlekednek és balesetet okoznak

Nők Lapja Cafe 2011-10-18 05:28

Baleseti adót fizethet minden autós jövő januártól, akár karambolozik, akár nem. Soma különvéleménye.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>