Aktuális

Még a válást is megadóztatnák

Illetéket kell fizetni, ha el akarunk válni, és jön a baleseti adó – kiszivárogtak a kormány adótervei.

Még a válást is megadóztatnákTöbb változást tervez a kormány a jövő évi adócsomagban – tudta meg az Origo hírportál. Ezek legfontosabb elemei a válóperek megadóztatása, a baleseti adó, illetve a háromszoros büntetőadó a „termőfölddel ügyeskedőkre”.

Ha bevezetik a kiszivárgott módosítást, akkor 2012-től minden egyes válópernél 30 000 forintot fizethetünk be az államkasszába illeték formájában.

Baleseti adót fizethet minden autós

Akár okozunk balesetet, akár nem, mostantól adózni fogunk utána, mégpedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) 30 százalékát fogjuk fizetni – feltéve, ha a parlament elfogadja a kormány tervezetét. A dolog technikailag úgy fog működni, hogy a biztosítók beszedik a harminc százalékkal megnövekedett biztosítást, és az államkasszának járó részt azonnal továbbutalják. A törvénytervezet kimondaná: ha az autós nem fizette be a baleseti adót, a biztosító cég akkor is köteles az adó összegét az államnak utalnia.

A baleseti adó 2012. január 1-jén lépne életbe. Az állam azzal kalkulál, hogy jövőre durván 90 milliárd forint lesz a kgfb-díjbevétele a biztosítótársaságoknak, ez alapján pedig 27 milliárd forint baleseti adó folyhatna be az Egészségbiztosítási Alapba.

Extra élelmiszeradók

Az Origo értesülései szerint az üdítőitalok adója 5-ről 7 forintra nőne literenként, a cukrozott készítményeké 100 forintról 150-re módosulna kilónként, a sós snackeké és ételízesítőké 200-ról 250-re kilogrammonként. Bevezetnék a népegészségügyi termékadót az ízesített sörökre (35 forint literenként), az alkoholos frissítőkre (100 forint literenként) is. Az adóalap-szélesítés és az adóemelés hatására 15 milliárd forint pluszbevételt remél a kormány.

16 százalék helyett 48 százalékos adót kellene fizetnie annak, aki megvásárolt egy termőföldet, majd átminősítteti építési telekké, amivel jelentősen megnő a megvásárolt földterület értéke. Az így keletkezett hasznot „extrahaszonként” büntetné háromszoros szja-val a törvény. Azokra, akik örökölték a termőföldet, nem vonatkozik a háromszoros adó.

Erősítik a SZÉP kártyát, elsorvasztják a hidegétel-utalványt

A béren kívüli juttatások rendszerében változást fog hozni, hogy egyértelmű prioritásként kezeli a kormány az idén bevezetett Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyát. Idén 300 ezer forintig kedvezményesen adózott az ide utalt összeg, jövőre már 450 ezerre nő a kedvezményesen adózó összeg nagysága.
A törvénytervezet arról is rendelkezne, hogy évente 500 ezer forintig nyújthatók kedvezményes adózás mellett a béren kívüli juttatások (a SZÉP-kártyán kívül például a bérlettámogatás vagy az iskolakezdési támogatás tartozik), az azt meghaladó összegre a normál szabályok vonatkoznának, vagyis a 16 százalékos szja mellett a cégnek még a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is ki kéne fizetnie. A SZÉP-kártya felfuttatása egyrészt a melegétel-utalványt váltja ki, másrészt pedig elsorvasztja a hidegétel-utalványt. Jövőre a SZÉP-kártyával már lehet melegételt fizetni, emellett pedig a hidegétel-utalványnál havi 5 ezer forint esne a kedvezményes adózás alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top