Aktuális

A focibírónő

Tizenhat évesen már felnőtt férfiaknak osztotta a lapot a pályán, megszokta a szurkolók beszólásait. Kulcsár Kata 9-től 5-ig üzleti tanácsadóként dolgozik, utána nemzetközi játékvezetőként a focinak él.
Kulcsár Kata:
Kulcsár Kata: „Sosem voltam fiús lány”
Fotó: Hernád Géza
Még több kép galériánkban. Katt a képre!

A szurkolók sokszor nem kímélik a játékvezetőket, ha nem tetszik nekik egy döntés. Hogyan tudod kezelni a beszólásokat?

Egy idő után megszokja az ember. A szidalmak nagy részét nem is hallom, mert a játékra figyelek. Tudatosítom magamban, hogy a szurkolók elfogultak, egy „szemüvegen át” nézik az egész meccset, és a kedvenc csapatuk gyengébb játékát vagy hibáit utálják, nem engem, én csak az a személy vagyok, akin kitöltik a haragjukat. Magas a tűrőképességem, hiszen meccseken nőttem fel; akinek nincs megfelelő idegrendszere ehhez a szakmához, az nem tudja végigcsinálni. Amikor fáradtabb vagyok, néha engem is megviselnek a szurkolók megjegyzései, egy rosszabbul sikerült meccs után volt olyan, hogy megfordult a fejemben, hogy abbahagyom az egészet. De szerencsére ez az érzés nem volt komoly, és másnap reggel már újra meccset szerettem volna vezetni. A kritikák egyébként főleg akkor fájnak, ha jogosak.

Sosem akartál játékos lenni?

Gyerekkoromban más sportokat űztem, a foci csak hobbi volt. Egy kis faluban nőttem fel, nem volt lehetőségem arra, hogy lányként labdarúgó váljon belőlem, pedig azt szerettem volna. Nálunk mindenki focizott a családban, az apukám is futballista, majd játékvezető volt, ennek ellenére először nem akarta elfogadni, hogy én is ezt a szakmát választottam. Persze akkor még akaratos kislány voltam, és nem zavart, hogy ő nem ért egyet a választásommal. Ma már nagyon büszke arra, amit csinálok.

Hány női játékvezető van Magyarországon?

Papíron kb. 150, a gyakorlatban valószínűleg jóval kevesebb, nem mind aktívak. Rajtam kívül még ketten vannak, akik nemzetközi játékvezetők is.

Női és férfi mérkőzéseket is vezetsz. Van különbség a kommunikációban?

A férfiak és a nők a testi adottságaikból adódóan természetesen máshogyan fociznak, és máshogy is kell kommunikálni velük, ugyanúgy, mint az élet bármely más területén. Ez a játékvezetésben sincs másképp. A lényeg, hogy meg kell találnom az utat, hogy a mérkőzés sportszerű keretek között folyjon. 

A futballrajongóknál néha elszabadulnak az indulatok. Ki védi meg a bírót egy vészhelyzetben?

Ez a szakma nem veszélytelen, bizonyos meccseken a játékvezető a testi épségét viszi vásárra. A biztonságiak jelen vannak, a rendező egyesületnek kell biztosítania mindezt, de ettől még sajnos előfordulnak rendbontások a mérkőzéseken. Igazán komoly fenyegetést eddig szerencsére nem kaptam, még akkor sem, amikor olyan döntést hoztam, ami nagyon nem tetszett a szurkolóknak.

Mi az a kérdés, amit már unásig hallottál?

Hogy azért csinálom-e ezt, hogy megmutassam a férfiaknak, egy nő is képes lehet erre. Nem ezért, egyszerűen csak szeretem. Gyerekként kezdtem el, csak később tudatosult bennem, hogy nagyon kevés nő van ezen a pályán. 16 évesen vezettem először felnőtt férfi mérkőzést. A focisták valószínűleg megdöbbentek, mosolyogtak rajtam, de nem volt választásuk, muszáj volt elfogadniuk a tényt, hogy egy kislány tölti be a bíró szerepét. Idővel ennek egyre kevesebb jelentősége lett.

Mennyi időt szentelsz a játékvezetésnek?

Hétvégén minimum egy mérkőzést vezetek, ezenkívül heti 3-4 másfél órás edzésem van, hiszen a meccseken a megfelelő erőnlét az  alap, és negyedévenként kötelező fizikai teszteknek kell megfelelnünk. Ehhez jön még az általam és mások által vezetett meccsek kiértékelése, a mentális felkészülés. Szinte minden idő, amit nem a 8 órás munkámmal töltök, az alvásról, a felkészülésről, a játékvezetésről szól, így sajnos alig jut idő a családra, barátokra. Ráadásul tagja lettem egy olimpiai és világbajnok sportolók által életre hívott Sportos Elmék kezdeményezésnek is, amelynek célja, hogy a saját példánkon keresztül megmutassuk, hogy a sport és a tanulás összeegyeztethető, szeretnénk tenni valamit a magyar sportért.

Hogyan telik egy napod játékvezetőként?

A külföldi versenyekre már az előző nap kiutazom. A mérkőzés napján délelőtt 10 órakor technikai értekezleten veszünk részt a stadionban, és este a mérkőzés időpontja előtt másfél órával már ismét ott vagyunk, hogy legyen idő a mérkőzés előtti feladatokra és a bemelegítésre. A meccs után adminisztrációs feladataim vannak, és az ellenőrrel kiértékeljük a teljesítményünket.

Milyen a munkaruhád?

Sokáig ugyanazt viseltem, mint a férfi kollégák, de néhány éve megjelentek a női szabásvonalú mezek. Ezekben természetesen jobban mutatnak a női játékvezetők, de a legfontosabb szempont az, hogy ezek sokkal kényelmesebbek. Sosem voltam fiús lány, de a meccsen nem az számít, hogyan is nézek ki.

Mi számít a legnagyobb elismerésnek?

Kata nemzetközi játékvezető, az európai 100-as listán a legjobb harminc között szerepel. A családjában mindenki focizott, ő 15 éves korában fújt először, azóta vezetett már többek között férfi Nb I-es bajnoki mérkőzést, és kb. 60 nemzetközi mérkőzést, például utánpótlás Európa-bajnoki döntőt. Közgazdasági egyetemre jár, főállásban üzleti tanácsadóként dolgozik, tagja a Magyar Sporttudományi Társaság Sportinnovációs Szakbizottságának, de a játékvezetés sokkal több a számára, mint hobbi. 

Ha felkérnek egy komoly mérkőzésre, pl. egy hazai első osztályú férfimeccsre vagy egy nemzetközi találkozóra. És persze az is, ha olyan emberektől kapok pozitív értékelést, akikre szakmailag és emberileg is felnézek.

Lehet a foglalkozásoddal pasizni?

Általában olyan emberekkel hozott össze a sors, akiktől nem idegen a futball világa. Persze lehet, hogy a szabályokat jobban tudom, de szerencsére nem ez a döntő szempont.

Fotó: Hernád Géza
Fotó: Hernád Géza
Még több kép galériánkban. Katt a képre!

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a pályán?

Mindig is dupla kihívásként tekintettem a játékvezetésre, fizikai és szellemi kihívás is egyben. Fontos, hogy a meccsen teljesen jelen legyek és koncentráljak, nem lehetek fáradt. Pillanatok alatt kell komoly döntéseket meghozni.

Mi történik, ha egy játékvezető hibázik?

A játékvezetőket is értékelik, a mérkőzéseken jelen lévő játékvezető-ellenőrök jelentést írnak a működésünkről. Ha hibázunk, az befolyásolja azt, hogy milyen szintű mérkőzéseket vezetünk utána, nagyobb hiba esetén pedig „pihentethetnek” minket.

A játékvezetés nem nyugdíjas állás. Meddig maradhatsz a pályán?

45 éves koromig. Utána ellenőrként lehet folytatni.

Meg lehet-e élni ebből Magyarországon?

Nem lehet. De nálam nem a pénz a lényeg, ez szerelem.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top