Aktuális

11 egyetemi szak, amit szívesen elvégeznénk

Mindegy, hogy végül mi lesz vagy lett a munkánk, néha megfordul a fejünkben, hogy talán még nem késő valami újat tanulni. Mi legyen az?

11 egyetemi szak, amit szívesen elvégeznénk1. Filozófia
Milyen klassz is lenne, ha a hegeli dialektikát nem kevernénk a dianetikával, illetve az előbbiről nem pont csak azt a három szót tudnánk, amit mindenkinek megtanítottak. Arról nem is beszélve, hogy gyakorló filozófusnak csak az mehet el, aki tényleg tud valamit, mert az ország kettőnél többet nem tud eltartani.

2. Asszirológia
Azért abban, hogy „asszirológia”, van valami egészen felvillanyozó. Elsősorban nyilván az, hogy mégis mi lehet az, ami miatt az asszírok akkora királyok voltak, hogy külön egyetemi szakot is kaptak. Az mondjuk elrettentő lehet, hogy biztosan meg kell tanulni akkádul is, ha valamire való asszirológusok akarunk lenni.

3. Csillagászat
A csillagászok alapvetően viccesek. És mivel rajtuk kívül senki nem ért a tudományukhoz, ezért azt mondanak, amit akarnak. Kepler például benyögött három olyan törvényt, aminek a jelentőségéről lövése sem volt, és mestere, Tycho Brache úgy került be a csillagászat történetbe, hogy azt hitte, a Nap forog a Föld körül, mert a Föld túl nehézkes a mozgáshoz, és ráadásul úgy halt meg, hogy banketten hosszú órákig visszatartotta a vizeletét, mert kínosnak érezte volna, ha kilép, aztán többet sosem vizelt, és pár napon belül távozott. A földbe. Ilyen sztorik főszereplői mi is szívesen lennénk, pláne, hogy ma már sem az igazságért, sem a hülyeségért nem küldenének máglyára.

11 egyetemi szak, amit szívesen elvégeznénk4. Teológia
Kevés ember van, aki élete egyik szakaszában sem érdeklődött a vallás iránt, viszont papnak menni nagy lemondással járna, arról nem is beszélve, hogy katolikusok továbbra sem akarják intézményesíteni a tényt, miszerint, ha van isten, és olyan, amilyennek elmondják, akkor a nőkhöz is beszélhet. Ezért is tanulnánk teológiát: ha már Istennel személyesen nem, de legalább róla tudnánk beszélgetni.

5. Karmesterképző
Jaj, az a pálca. Már az óvodások is vonzódnak hozzá, és igaz, hogy abban a korban azért a karmesterszakma még fej fej mellett halad a traktorvezetővel, azért a pálcára és a maestro hadonászása mögött meghúzódó univerzális zenegóréságra nem mondanánk nemet, ha nem kéne hozzá olyanokat tanulni, mint akusztika, szolfézs, partitúraolvasás, meg még vagy egy rakat hangszer.

6. Meteorológus

Persze a gomolyfelhőket mi is felismerjük, még ha többnyire kutyát, arcot, vagy egyéb égen elsuhanni kevésbé valószínű objektumot látunk. Azért az nagyságrendekkel megnyugtatóbb és felemelőbb lehet, ha mondjuk, tökéletesen tisztában lennénk vele, hogy a cumulusból mikor és miért kezd el esni az eső.

11 egyetemi szak, amit szívesen elvégeznénk7. Orvosi egyetem
Igaz, hogy az orvosi nagyon sokáig tart, és csak a végén lehet szakosodni, de aki nézett már Doktor House-t, az biztosan elvállalná a melóját, mert ugyan ki akarna pont fül-orr-gégész lenni. Uralkodni, segíteni és közben fehér köpenyben szexizni egy presztízsszakmában majdnem olyan jó, mint popsztárnak lenni.

8. Esztétika
…Hogy tudjunk miről beszélni, ha kell órákig, bármikor, hogy nagyon okosnak tűnjünk, és a másik fél hülyén érezze magát a szakszavaktól és a válogatottan elvont paradigmáktól, amiken belül szinte bármiről meg lehet fogalmazni két egymással ellentétes igazságot.

9. Növényorvos
Szerencsére a növényorvosi szakon nemcsak azt tanítják, hogyan kell meggyógyítani egy erkélyen korhadozó muskátlit, hanem minden egyebet, ami a növények bármilyen nemű felhasználásához vagy védelméhez kötődik. Maga a tudomány pedig igen komoly lehet, ugyanis csak mesterképzésben lehet hozzáférni a titokzatos ismeretanyaghoz.

10. Katonai vezető
Elég jól hangzik, hogy három és fél év tanulás után egyből vezetők lehetnénk a hadseregben. A repülőhajózó és a harckocsi szakirány lehet a legjobb, hiszen ha mindent teljesítünk, akkor egyből 11 egyetemi szak, amit szívesen elvégeznénkrepülőhajózók lehetünk, és előreláthatólag még néhány évig nem lesz túl sok munkánk.

11. Tanár
Gyerekkorunkban megfordult a fejünkben, hogy mi majd tanárok leszünk, hiszen a szüleink szakmáján, és a „boltos nénin”  kívül más foglalkozást komolyan nem is nagyon tudtunk elképzelni. Ha a legtöbben végül nem is leszünk tanárok, azért irigykedünk rájuk, hogy olyan sok ember gondol rájuk ezer évvel az iskoláik elvégzése után is. Kúl.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top