Hipóval fertőtlenítették az óvodai homokozót

A trükkös fuvarozók egyik játszótérről a másikra viszik a fertőző anyagot

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Kutya-, macska- és galambpiszok, óvszer, szőr, toll, gyógyszeres fiola, fecskendő, üvegszilánk – hogy néhányat említsünk abból a szeméthalomból, ami a honi homokozókat borítja.
Szemán Györgyné Ibolya
Szemán Györgyné Ibolya

A magyar játszóterek állapota elkeserítő. Hogy a srácok milyen higiénés körülmények között játszanak, az lényegében azon önkormányzat anyagi helyzetétől függ, ahol élnek. Ha csak át nem járnak egy szomszédos, gazdagabb kerületbe. Igaz, arra sincs garancia, hogy a következő sarkon sokkal jobb volna a helyzet.
– A jelenlegi szabályozás szerint az óvodai homokozókban évente kell cserélni a homokot, a közterületiekre azonban nem vonatkozik semmiféle szabályozás – mondja Szemán Györgyné Ibolya, a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. A civil szervezet első embere maga is édesanya. Akkor döntött a „rendcsinálás” mellett, amikor a családjukban egy kisfiú a játszótéren szedett össze szalmonellát. – Járjuk Budapestet és a vidéki helyeket is – mondja –, van, ahol évek óta nem cseréltek homokot. Ez esetben már nem „csupán” baktériumtenyészetté válik az anyag, de annyira meg is keményedik, hogy ha a gyerekek elesnek benne, akár megsérülhetnek. Döbbenetes, hogy találtunk olyan óvodát, ahol úgy fertőtlenítik a homokot, hogy ráöntenek néhány liternyi hipót, ami lényegében egy újabb adag méreg. Megkerestük az összes minisztériumot és a miniszterelnöknek is írtunk – válasz egyelőre nem érkezett.

Penészgombával is fertőz

– A macskapiszokban található élősködő, a toxoplazma terhes nőknél magzati ártalmat okozhat.
  –Az állati ürülék vaksággal járó fertőzést is okozhat, évente 6–8 gyerek veszíti el így a látását.
– A kutyaürülékben kifejlődő lárvák a testbe kerülve több szervet is megbetegíthetnek, okozhatnak – többi közt – légúti, idegrendszeri kórokat, de kiválthatnak magatartászavart, lelki panaszokat is.
– A nedves homokban szinte mindig jelen van a penészgomba, s legtöbbször a szalmonella is kimutatható.

Papp Gergely televíziós riporter kisgyermekes apaként szállt be a – sziszifuszinak tűnő küzdelembe. – Minden szülő tapasztalja, milyen állapotok uralkodnak a játszótereken – mondja. - Azért lettem a téma „nagykövete”, hogy mielőbb szabályozás szülessen. Ha ugyanis nincs rendelet, szigorú ellenőrzés, minden marad a régiben. Nem azt akarom persze, hogy a gyermekem steril környezetben nőjön fel, no de azt sem, hogy olyan homokozóban játsszon, amelyikben évek óta nem cserélték a homokot.
– Már az is sokat jelentene – veszi vissza a szót Ibolya –, ha éjszakára lefednék a tárolókat, így legalább állati ürülék nem kerülhetne bele. A tapasztalat azonban az, hogy amit nem láncolnak le, az reggelre eltűnik. És az az igazság, hogy a homokcsere lényegében nem csere. A fuvarozók trükkje ugyanis az, hogy az összeszedett – kidobandó, illetve fertőtlenítendő – homokot egyszerűen átviszik egy másik játszótérre, s megcserélik az onnan kiásottal. Tehát az anyag egyik játszótérről átkerül a másikra, míg a tiszta anyagot, amiből a levelet sem kell kirostálni építkezésre viszik – állítja az alapítványi vezető.

Magyarországon jelenleg csak a Tiszta Homokozóért Alapítvány üzemeltet olyan készüléket, amely mérések szerint mintegy húsz perc alatt hőkezeléssel fertőtleníti a homokot. A masina Németországból érkezett, értéke 15 millió forint. Az alapítvány több fővárosi kerületben bevetette már, az eredmény kitűnő, Szemánné mégsem elégedett teljesen. – Egy alkalommal kértem, valaki jöjjön a helyszínre, de felénk sem néztek. Vagyis a tisztítást senki nem ellenőrzi – valószínűleg ez a rutin.


Egy köbméternyi homokot azt említett géppel 10–16 ezer forintért lehet úgy megtisztítani, hogy az egy évig ne fertőződjék vissza. Ez egy harminc köbméteres homokozó esetében – átlagáron számítva – évi 390 ezer forintos költséget jelent. Mint megtudtuk, sok kisebb lakóközösség van, amely nem vár az önkormányzatra, inkább összedobja ezt az összeget.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások

dani zsuzsanna 2011-10-07 17:16

ez a gond,mint régen.ezt csak egyes szülőkkel tudnád megbeszélni,vagy tenni..azokkal akik csikeznek,meg szemetelnek a szemem láttára,azokkal úgysem tudnál megbeszélni semmit.hisz ha két méterre képtelen elmenni a kukáig,akkor nem gondolod hogy majd ők fognak szemetet szedni

szerintem 39 év alatt semmi nem változott.amit én látok,még mindíg két csoportra oszlik a társaság.vannak a normálisan játszók és azok akik mindent széttörnek,elrontanak,tönkretesznek,szemetelnek

meg vannak akik normálisan játszanak

szülők ugyanez

ezt látom a játszón,és független hogy tinik vagy babák,idősebb szülők,vagy fiatalok,jómodúak,vagy sem,cigányok vagy sem

két csoportba lehet sorolni a játszóterezőket

a normálisak sose fognak szemetelni,vagy tönkrevágni hintát ilyesmit,mert otthon sem engedi a gyerekének

én itthon sem hagyom hogy letörje a fa ágait,szemetelni abszolút nem szoktunk.két és fél évesen ő kérdezi meg hol a kuka..vajon miért?mert meg lett rá tanítva

Zsensina 2011-10-07 15:12

Ha nem érted, hát nem érted, nem szégyen bevallani ;)

 

Kellemes hétvégét, tiszta homokozót (figyelem, homokozó, nem hinta ) mindenkinek!  

Torolt_felhasznalo_336401 2011-10-07 14:24

Ne stresszeld magad. Elég lett volna, ha leírod, hogy tényleg nem jártál mostanában játszótéren. Én ugyanis csak ennyit kérdeztem az okoskodásod láttán.:D

Zsensina 2011-10-07 10:29

Akkor tessék még egyszer elolvasni a címet. 

 

Ho-mo-ko-zó. 

 

Ez a szó szerepel benne. Nincs hinta, mászóka, estébé estébé. 

 

Teccik érteni?  

 

 

Persze ha kötekedni teccett jönni, az más, abban viszont nem vagyok partner. 

 

 

 

 

ruganyoshusi 2011-10-06 22:46

:Dakkor várhat, mert én inkább nem megyek be oda a gyerekemmel.

krisztina914 2011-10-06 20:56

és ne hagyjuk figyelmen kívűl hogy zárt térben-pl játszóház-a bacik százszor jobban célt érnek mint szabad levegőn.

mindkettőnek van előnye és hátránya.

és mindamellet h tisztaság mániás vagyok azért egy gyerkőcnél én is azt gondolom h szükséges egy alapvető higiénia de túlzásokba nem szabad esni.

 

pbd 2011-10-06 18:43

Nem tudom mik azok a tápszeres szarok, de nem tűnnek rosszabbnak, mint egy férges kutya, vagy macska szar.

A féreg petéje akár halált vagy vakságot  is okozhat.

Torolt_felhasznalo_699493 2011-10-06 18:15

ERről beszélek én is.

 

Szerintem sokkal károsabb az a sok "E" vitamin és egyebek, amit benyelünk, meg amit belélegzünk, mint rég.

 

Nem tápszeres szarokon nőtt fel a gyerekem, hálisten én sem, ezek sokkal inkább károsítanak, mint egy kutyakakis homokzó, jó, annak sem kéne lenni, meg főleg üvegszilánknak nem, mert az viszont nagoyn vezsélyes.