Aktuális

Meleg ősz és enyhe tél vár ránk

Az idei ősz és tél az átlagosnál enyhébb lesz több nemzetközi kutatóintézet szerint is. Bár előrejelzéseik közt vannak különbségek, nemcsak melegebb ősz vár idén Magyarországra, de a tél is csapadékszegényebb lehet.

Meleg ősz és száraz tél várhatóAz amerikai NASA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzései egybecsengenek a tekintetben, hogy hazánk a megszokottnál enyhébb ősz és tél elé néz 2011-ben – írja az Esőtánc.hu időjárási portál.

Az ősz időjárása

A meteorológusok zöme az átlagosnál kissé melegebb időjárást jósol, kivétel ez alól a brit Meteorológiai Intézet, amely felveti egy hűvösebb ősz forgatókönyvét is. Csapadék tekintetében átlag körüli értékeket várnak, de többségben vannak azok az előrejelzések, amelyek kissé több csapadékot valószínűsítenek. Az előrejelzések szerint az október lehet a legcsapadékosabb és legenyhébb hónap is egyben.

A tél időjárása

A tél várható időjárása kapcsán nagyobb az összhang, az intézetek egyöntetűen szárazabb telet várnak, átlag körüli hőmérsékletekkel, amitől maximum néhány tized fokos eltérés lesz. Természetesen mindez nem jelent hószegény időjárást, de remélhetőleg a belvízprobléma elkerüli az idén hazánkat. Az előrejelzések szerint a december lehet a legcsapadékosabb a téli hónapok közül, majd január és február egyre szárazabbnak ígérkezik.

A hosszú távú, szezonális előrejelzések megbízhatósága viszonylag alacsony, ezért óvatossággal kezelendőek, ám korábban jól előrejelezték a nyár végi meleg, aszályos időjárást. Az őszre és télre vonatkozó előrejelzések között a szokásosnál jelentősebb az eltérés az egyes intézetek között, így a bizonytalanság is nagyobb a korábbiakhoz képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top