Aktuális

Papok és gyógytornászok a legboldogabbak?

Meglepő, de a tanárok, a papok és a tűzoltók is boldogok a munkájukban.

Számtalan körülmény függvénye, hogy valaki mitől érzi magát boldognak munkájában, s bár a pénz fontos szempont, az amerikai listaállító portál, a Forbes legújabb 10-es toplistája azt mutatja, a boldogságot nem feltétlenül a fizetés számjegyében mérik. 

Amerikában így néz ki a boldog munkakörök ranglistája, ami a Chicago Egyetem Nemzeti Kutatások Szervezetének felmérése alapján készült:

1. Pap – A papok kerültek a lista élére, munkájukban ők a legboldogabbak.  

2. Tűzoltó – A lánglovasok is szeretik azt, amit csinálnak, nyolcvan százaléka a megkérdezetteknek a „nagyon elégedett” válaszlehetőség mellé tett pipát, mindezt a többség azzal indokolta, hogy jó érzés más embereken segíteni. 

A munkahelyi körülmények nem mindig ideálisak
A munkahelyi körülmények nem mindig ideálisak
Fotó: Flickr.com – super.heavy

 

3. Gyógytornász – A legvidámabb munkakörök egyike a gyógytornászoké, számukra a szociális érintkezés és az emberek segítése a boldogságfaktor.

4. Író, szerző – Bár a legtöbb szerző nincs túlfizetve, megélhetésük bizonytalan, a függetlenség és az írói szabadság sokak számára a boldogság alapja.

5. Gyógypedagógus – Amerikában szintén nem tartozik a túlfizetett szakmák közé, évente 50 ezer dollár (kb. 10 millió forint) alatt van az éves jövedelem, mégis sok boldogságot ad a munka. 

6. Tanár – Bár az oktatási rendszert és a tantermi körülményeket nem tartják ideálisnak, a legtöbb tanár boldognak mondja magát a szakmájában, évről évre pedig sokan választják ezt a pályát.

7. Művész – A művészetből megélni szintén nem könnyű, szobrászok és festők semmi pénzért nem cserélnének senkivel. 

8. Pszichológus – Bár a lélekgyógyász nap mint nap súlyos emberi problémákkal találkozik, az amerikaiak nagyon elégedettek és kiegyensúlyozottak ebben a munkakörben.

9. Értékesítési és pénzügyi tanácsadással foglalkozó ügynök – Hatvanöt százaléka az ügynököknek boldognak érzi magát munkájában, amihez nagyrészt hozzájárul, hogy kellemes irodai környezetben, heti 40 munkaórával több mint 90 ezer amerikai dollárt (kb. 20 millió forint) keresnek évente.

10. Üzemeltetési mérnök – A nehézgépekkel (buldózerekkel, rakodógépekkel, kotrógépekkel, úthengerekkel, darukkal) dolgozó szakemberek szintén nagyon boldognak érzik magukat a munkájukban. 

Kíváncsiak lennénk, vajon Magyarországon ez a lista hogyan alakulna. Szerinted?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top