Aktuális

Használt pelenkákból készítenek tetőcserepet

Az eldobható pelenkákból keletkező hulladék komoly környezeti problémát jelent, most azonban egyedülálló módon kezdték újrahasznosítani.
Kép: dailymail.co.uk
Kép: dailymail.co.uk

Egy átlagos baba nagyjából 6000 eldobható pelenkát használ el, míg szobatiszta lesz, csak Nagy-Britanniában 3 milliárd darab pelenka kerül a szemétbe évente. Az így képződő hulladék a szakemberek szerint 500 év alatt bomlik le.

Egy újfajta technológiával azonban a pelenkákból, illetve női higiéniai termékekből, valamint inkontinenciabetétekből álló hulladék újrahasznosítható. Európában elsőként az angliai West Bromwich városában kezdte meg működését az az üzem, ahol évente 36 000 tonna ilyen típusú hulladékból – melyet pelenkázóhelyiségekből, kórházaktól és bölcsődéktől gyűjtenek be – tetőcserepet, valamint műanyag alkatrészeket, illetve az építőiparban használható csöveket készítenek.

Az újrahasznosításnak köszönhetően kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe. A szigetországban további négy hasonló üzem nyitását tervezik az elkövetkezendő években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top