Stohl-per: "Az ittas vezető bűnhődjön!"

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott Stohl András. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

A hír: Stohl András jogerősen tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott járművezetés ittas állapotban bűntette miatt. Legkorábban öt hónap elteltével bocsátható szabadlábra.


Stohl-per: Karafiáth Orsolya véleménye: Nem kellett volna bevállalnom ezt a hírt. Egyrészt mert hónapok óta mindenki ezzel foglalkozik, másrészt mert nem szeretek állást foglalni olyan ügyekben, ami az egész közvéleményt megmozgatja. Mindenki szórja a véleményét, sommás és/vagy felületes ítéleteit, kategorikus kijelentéseit. És a baleset okozója, Stohl már csak egy ködös figura ezek között a hangok között, aki hol bukott hősként, hol pedig a világ leggonoszabb embereként jelenik meg.

Ezt az ügyet ki sem lehetett kerülni. Végighallgattam már például (véletlenül, egy kocsiban ülve ) egyórás betelefonálós rádióműsort is az előző tárgyalás idején. Már akkor is megdöbbentett az az indulat, és az érdeklődésnek az a már-már beteges foka, ami az egész mizériát körbevette. Érdekes volt hallgatni, mikor a gyűlölet fröcsögött a szavakból, és ömlött Stohlra, mintha ő maga lenne Mefisztó, de legalább is a Sátán elsőszülött fia. És ugyanilyen izgalmas volt azzal szembesülni, hogy valaki úgy védi őt, mint anyatigris a kölykét.

Nekem Stohl se kutyám, se macskám, bizonyos darabokban ugyan szerettem nagyon, de kedvenc színészemnek nem nevezném, azt meg sokan tudják már rólam, hogy mi a véleményem a drogokról és alkoholról. Azt gondolom, senkinek nem lenne szabad ittasan kocsiba ülnie, a zéró tolerancia híve vagyok. Azt is gondolom, hogy aki mégis megteszi ezt, azt akkor is meg kell büntetni, ha nem okoz balesetet. Ha pedig visszaeső, akkor annál súlyosabban. Így egyetértek a született eredménnyel. Ám a körítés visszatetsző a számomra, mindkét oldalon.

Stohl drogprevenciós körútját pedig egyenesen nevetségesnek, olcsónak és szánalmasnak tartom, ócska cirkuszi mutatványnak. Persze gondolhatta azt a „csapata” és ő is, hogy ez kell a népnek, erre harapnak, aki képes idejét azzal tölteni, hogy a fórumokat teliszórja a vele kapcsolatos dolgokkal, az ezt is beveszi majd. Nem is tudom, hogy a közvélemény terelgetésén kívül mi volt ezzel a szándékuk. Bizonyítani a jó útra térést: Ha például egy többszörös gyilkos az enyhébb büntetés reményében hordószónoklatot tart az emberi élet szentségéről (olyat, hogy a nap is megolvad mézédes szavaitól) akkor az biztos, hogy felmentést érdemel?

Nincs annál szörnyűbb, mint börtönbe kerülni. Még nagyon rövid időre is. Édesapám ügyvéd volt, és kamaszkoromban sokat beszélt arról, milyen belülről a börtönök világa. Azt ugye nem kell senkinek sem elmagyarázni, hogyan fest az elítéltek élete. Hát még, ha ismert ember az illető. Akiről mindenki mindent tud és azt gondolja, joga van a véleményét közölni vele. És nem egyszerű ilyen bélyeggel a szabadulás után sem. Aki hangosan kiabálva kevesli a tíz hónapot (vagy az esetleg csökkentett időt), nem akarja tudni, miről beszél. Nem hiszem, hogy létezhet teljesen tiszta lap. Nemrég a barátom egy nagyobb cikket írt a Csillag börtön dolgozó rabjairól, akik esetleg évekig példásan teljesítenek, új szakmát sajátítanak el, ám aztán mégsem a legjobb ajánlólevél, hogy az üzem kitűnő munkatársai voltak, kevesen alkalmazzák őket szívesen. Stohl helyzete a szabadulás után még kétélűbb lesz: újra indul a médiagépezet, és szabályszerű állásfoglalás lesz, ha valaki vele játszat el egy szerepet, vagy ha valamelyik csatorna a képernyőre teszi, vállalva ezzel azt, hogy esetleg népszerűséget veszít. Kétszer kell tehát Stohl-nak a mélyvízbe merülni: a börtönben, és utána. Nem lesz egy fáklyásmenet. Persze ha nem ítélik el, akkor is szörnyű évek vártak volna rá.

Nehéz dolga volt a bíróságnak is. Emlékszünk még Harper Lee zseniális regényére, a Ne bántsátok a feketerigót-ra? Ott persze egészen más volt az alapállás (bűntelen fekete ember a fehér bíróság előtt, a régi Amerikában), de ott sem hozhattak tárgyilagos ítéletet. Mert a közvélemény és az ügy precedens jellege nem engedte. Most is fennállt egy hasonlóan képtelen helyzet. És a képtelen helyzetekben csak félmegoldások léteznek. Adjunk a közvéleménynek (börtönbüntetés), de ne harapjunk túl nagyot (rövid idő).

Akkor lenne ez a pár hónap börtön egy úgynevezett igazságos ítélet, ha az összes ittas vezető esetén ilyen szigorúan járna el a bíróság. Így ez megmarad egy látványos show-nak, aminek csak Stohl issza meg  a levét.

Címkék: Stohl András
Olvass tovább

Hozzászólások

SzDulcinea 2011-09-08 19:27

Na így járok, ha nem olvasom vissza amit leírok:)

 

Torolt_felhasznalo_667442 2011-09-08 19:22

"Hogy leüli e vagy sem a 10 hónapot az majd kiderül. Remélem van annyi gerinc benne és megteszi." 

 

Ja, ha azt mondják neki, hogy vége, elbocsátják, mehet haza, majd tiltakozni fog... hogy ő még maradni akar. :D

SzDulcinea 2011-09-08 19:12

Hogy leüli e vagy sem a 10 hónapot az majd kiderül. Remélem van annyi gerinc benne és megteszi.

Alföldinek tényleg nem jött jól ez a balhé. Amúgy is kap eleget. (Egyébként őt nagyon szeretem, ha sikerül egyszer személyesen találkoznom vele,

a képébe vágom, hogy elcseszte az életem:)

Tulipáncsokor 2011-09-08 19:02

Nekem az Alföldi nagy kedvencem, de ezzel most eléggé kiesett a pikszisből. És nem azért, mert kedveli a Stohlt, hanem akár barátom az illető, akár nem, a tetteiért vállalja már a következményeket.

 

Van egy barátnőm, akinek az öccse egy kamaszkori butaság miatt évekig börtönben ült. De tisztességgel leülte. És nem 44 éves volt akkor, hanem alig több, mint 18.

 

Nem a húsvéti otthonlétet sajnálom a Stohltól, hanem az undorító, hogy már mindenki az 5 hónap múlva esedékes szabadulásáról készpénzként beszél.

SzDulcinea 2011-09-08 18:50

Lehet, hogy rosszul tudom de 2013-ban már lejár Alföldi igazgatósága. Az új igazgató valószínűleg más társulatot visz majd. Ahogy igazgató váltáskor szokás. Így a 2012/2013-as évadról szerintem még kár vitázni.

 

Az újságírok is írnak sokszor baromságot. (pláne a búlvár) Ők mindent készpénznek vesznek. (szerintem a húsvéti otthonlétet elérthették: van rá lehetőség, hogy olyan elitélteket akik nem erőszakos bűncselekmény miatt ülnek (és nem kell tartani szökéstől) hazaengedik húsvétra, karácsonyra. Ezek a napok persze nem számítanak bele a bűntetés idejébe. )

 

Tulipáncsokor 2011-09-08 18:39

Sajnálom. Mármint az áldozatokat és a hozzátartozókat. Nincs igazság!

 

Ez az Előd gyerek is hogy megúszta anno!

Tulipáncsokor 2011-09-08 18:36

Pont ezért kérdeztem. Én is olvastam, hogy milyen változások vannak, hogy ő most eltűnik egy időre.

Éppen azért tartom undorítónak, hogy már most készpénzként veszik, hogy 5 hónap múlva szabadul, mivel a 2012/13-as szezonra már tavasszal kezdődnek a próbák. Tegnap azt olvastam valamelyik portálon, hogy már a husvétot otthon fogja tölteni. Dehát könyörgöm, még be se vonult a börtönbe!!!! Nagyon remélem, hogy leüli a 10 hónapot.