Aktuális

Félt, hogy fekete babát szül fehér férjének

Két férfitól egyszerre lett terhes egy 38 éves nő. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

A hír: Negyvennyolc órán belül két férfival feküdt le, és mindkét apától terhes lett egy 38 éves nő.
A végeredmény egy ikerpár
, akik még hasonlítanak is saját apjukra. „Nagyobb az esély megnyerni a lottó ötöst, mint két apától ikreket szülni” – mondja a 38 éves Charlotte, aki megromlott házassága miatt keresett vigaszt egy másik férfinál, miközben a férj sem adta fel a reményt, hogy a házasságukat megjavítsa. Ebből a szerelemi háromszögből született meg Marcus és Lucas, akik 48 perc eltéréssel jött a világra.
Szakértők szerint a dolog úgy képzelhető el, hogy a spermium a petevezetékben 3-4 napig vígan elvan, így lehetett, hogy bár a nő a két férfival nem egy időben szeretkezett, egy-egy petesejtjét mégis két különböző hímivarsejt termékenyítette meg. Ennek esélye azonban egy az egymilliárdhoz.

Félt, hogy fekete babát szül fehér férjénekKarafiáth Orsolya véleménye: Elindulhat a vita (a fórumon el is indult), hogy akkor pontosan mit is takar az ikerpár definíció. Mert logikus: ha szigorúan vesszük, ez a két kisgyerek nem ikertestvére egymásnak. Egy időben született féltestvérek. Érdekes, nem létező (legalábbis nem gyakran használt) kifejezés-kreáció. Gondoljunk csak bele: nyilván azért nem született még szó erre a variációra, mert nagyon-nagyon ritka esetről beszélünk. Végül is látszatra – és sokáig az orvosok-szülők számára is – ikrekként voltak számon tartva, egy anyaméhben növekedtek, és nagyjából azonos időben születtek meg.

Érdekes lehetett az első kis gyanakvás pillanata. Mikor a mama és az egyik papa a kicsiket nézve elgondolkodott. Főképp, ha a férfi is ismerte a másik pasit. És bevillant: milyen fura, hogy az egyik kis ikrem nem az én vonásaimat örökölte. Egy misztikusabb figura vadabb spekulációkba kezdett volna. Megfordult volna a fejében, hogy a gondolatoknak, a bűntudatnak esetleg ördögi hatalma van, és ezért tükröződik az egyik gyereken a rivális arca. Hogy mindig emlékezzen ő, az akkoriban nem túl példásan teljesítő férj, hogy nem elég elvenni valakit, a nőnek állandó figyelemre és törődésre van szüksége, különben bizony félrelép, vagy elválik, elhidegül, lelki beteg lesz.

Érdekes és gyötrő lehet a lelki út, ami elvezet onnan, hogy hiába, hogy a másik csemete kiköpött ő, és elég hajmeresztő azt feltételezni, ami végül bebizonyosodott odáig, míg a sejtés csak-csak gyanúvá terebélyesedik, és DNS vizsgálatig fajul a történet.  Nehéz helyet ez anyának, apának egyaránt. (A fiúknak csak később lesz az, mikor majd felnőnek, elkezdik érteni a dolgokat, és felteszik majd a kérdéseiket.) A közös képet nézve (ahol mindkét apa ott van a srácokkal) azt feltételezném, hogy közöttük lezajlottak a meccsek, és intelligensen állnak hozzá a kérdéshez. Hogy hát megtörtént, ami megtörtént, bármily képtelenül hangzik is, és most már ezzel kell együtt élnünk – amennyire lehet, boldogan.

Az talán rosszabb helyzet lenne, ha csak a szeretőtől született volna egy kisbaba. Hiszen a pár házassága rendbe jönni látszott, amin biztos nem dobott volna egy másik partnertől származó csemete. Bár az anya végig rettegésben élhetett: vajon melyikük kicsinyét hordja a szíve alatt? Egyik ismerősöm volt hasonló szituációban, ráadásul ő egy színesbőrű fiatalemberrel lépett titokban félre. Egészen addig, míg nem látta, hogy fehér babája jön a világra, remegett a félelemtől. Mert azt kicsi ideig sem lehetett volna eltitkolni… Igaz, abban az esetben a gyanúval teli, feszült napokat, és a vizsgálat kínzó lelki is anyagi vonzatait biztosan megúszta volna…

Csak azt kívánom ennek a furcsa ötösnek, hogy az igazság tudatában próbáljanak megbékélni a helyzettel. A fiúk nyilván remek testvérek lesznek. Ikrek is, meg nem is, hasonlóak és kellően különbözőek. Az édesanyjuk nyilván egyformán szereti őket, remélhetőleg ez mindkét apukának is sikerül majd. Ennyi életet nem tehet tönkre egy régi hiba, egyetlen rossz (félre)lépés.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top