Aktuális

Ha nem disney-s a táska, kiközösíthetik a gyereket

A barna csomagolópapír és az egyenfüzet már réges-rég a múlté: a szülők gondban vannak, olyan zavarba ejtő a választék tanszerek terén. Bezzeg a gyerekeknek nagyon is konkrét elképzeléseik vannak arról, mi számít menőnek a suliban.

Ha nem Disney-s a táska, kiközösíthetik a gyereket– Eddig kb. 60 ezret költöttünk tanszerekre – mondja Andrea, akinek gyermekei 17, 14 és 7 évesek. – Az elsős tanszereinek költsége eddig kb. 50 ezer forint volt, a másik kettőé összesen 10 ezer. De még nem végeztünk, szerintem az évkezdés simán veri majd a 100 ezret. A nagyoknak már fontos, hogy trendi legyen a tanszer, például most az oldaltáska a menő a hátizsák helyett. A kicsi a szerintem jónak tartott három termékből választhatott, így alapvetően ő döntött, csak jól irányítottuk.

Ilona gyerekei 8 és 12 évesek. Ő ha akarná, se tudná követni a divatot: – Idén nagyon szegényes lesz az iskolakezdés, mert a férjem elvesztette a munkáját, én pedig elég keveset keresek, így csak a legszükségesebb tanszereket vásároljuk meg, és azokból is a legolcsóbbat. Körülbelül 10 ezer forintot költöttünk eddig, és már szinte mindent beszereztünk. Rossz érzés, hogy nem adhatom meg nekik a legjobbat, de most nehéz időket élünk. Talán majd jövőre.

Szilvinek más problémája van a beszerzéssel.
– Nálunk alapvető szempont a jó minőség és az ízlésesség. Meglepő, hogy szinte mindenütt ugyanazt lehet kapni és szinte kizárólag az általunk nem kedvelt és nem is nézett rajzfilm- vagy mesefigurákkal díszített darabokat, agresszív vagy giccses változatban. Olyasmik vannak az iskolatáskákon és füzeteken, ami Áronnak nem mond semmit. Végül úgy döntöttünk, hogy füzetborítókat ő maga rajzol, én pedig bevonom őket átlátszó borítóval. Összesen szerintem mindent egybevetve 25 ezer forintot költöttünk.

Mindenből a legújabb kell

Dr. Varga Péter
Dr. Varga Péter

– Az iskolaszer státuszszimbólum lett, de mindenképpen divatcikk: ma már a gyerekek jelentős része csakis valamilyen trendi iskolaszert szeretne használni – mondja dr. Varga Péter, a tanszereket is forgalmazó Printker Office Land Zrt. vezérigazgatója. – Ugyanolyan divatirányzatok vannak itt is, mint sminkben, cipőben vagy bármi másban. A legtrendibbek a különböző Disney-filmekhez kapcsolódó kollekciók, amik tartalmaznak táskát, tolltartót, uzsonnás táskát, füzetet és minden egyebet egységes mintával. Minden évben megjelennek az új kollekciók, akárcsak a divatvilágban. Barbie például örök nyerő, de minden évben új Barbie-minta kerül a piacra, így a tavalyi már nem divat, újat kell venni. De ugyanez mondható el a Star Warsról, az Eclipse-ről vagy az állatos mintákról, melyek közül idén a ló a sláger. Gyakorlatilag ugyanaz történik, mint a filmek esetében: ha van egy sikerfilm, akkor rövidesen jön a következő, és akkor megjelennek a hozzá kapcsolódó tanszerminták is. Mostanában azonban azt tapasztaljuk, hogy a szülők egyre kevésbé hajlandóak ezeket megvenni, mert nagyon jól tudják, hogy a kifutási idejük jó esetben egy év; inkább az egyszerűbb, letisztultabb minták felé fordulnak.

De mit szólnak a gyerekek ahhoz, ha „letisztultan” kell suliba menniük?

„Rossz lett volna, ha másmilyet kapok”

– Nagyon szeretem a Verdákat, ezért ilyen tolltartót kértem apuéktól – mondja a nyolcéves Kristóf. – Aztán vettek még hozzá verdás táskát és mappákat is. Van másmilyen tanszerem is, de ezeknek örülök a legjobban. Fontos, hogy fiús színek legyenek, mert különben csúfolnának a többiek.

A hétéves Vivien sem lenne maradéktalanul boldog, ha nem tudná hozni az elvárt szintet.
– Sellős táskám és tolltartóm van. Én választottam, mert láttam a tévében a H2O-t, és nagyon tetszik. Örülök, hogy megkaptam, rossz lett volna, ha másmilyet kapok, akkor nem is olyan szívesen mentem volna iskolába.

Mennyi az annyi?
A márkás, jogvédett termékek magasabb árkategóriát képviselnek, de ezeknek minden esetben van egy olcsóbb, de jó minőségű alternatívája. Ám aki mondjuk 80 ezret költ a gyerek beiskolázására, az jellemzően nem köt semmilyen kompromisszumot, mindenből a legdrágábbat, legszebbet, legjobbat veszi. Létezik grafitceruza 39 forintért, ám mégsem ez a legkelendőbb, hanem a 199 forintba kerülő Faber Castell. A tanárok sokszor konkrét márkát is meghatároznak, és a szülő ilyenkor nemigen mer mást venni. Aki viszont hajlandó a kompromisszumra, az akár 10 ezer forint alatt is megoldhatja a beiskolázást. Az átlagos szülő 20–35 ezer forintot költ.

Úgy tűnik, az idősebbeknek kevésbé fontos ez.
– Nálunk inkább a csajok csinálnak nagy ügyet a tanszerekből, a fiúknak nem olyan fontos ez – mondja a 17 éves Máté. – Én például vettem néhány egyszerű füzetet és tollat, egyedül a táska volt olyan, amire jobban odafigyeltem. Végül egy fekete oldaltáskát választottam, mert tetszik a mintája és praktikus az elosztása. Elég drága volt, de szerintem megérte.

– Ha trendekről beszélünk, mindenképpen meg kell különböztetnünk az általános és a középiskolát, ugyanis a két korosztály különböző dolgokat keres – mondja Varga Péter. – Az általános iskolások körében a Disney-kollekciók, illetve az ergonomikus táskák a legkelendőbbek, középiskolásoknál pedig a különböző geo-vonalak, a Nike, a Puma, az Adidas és a Gabol a keresett márka. Sokan keresik a New Moon kollekciót, nagyon megy az L. A. Ink, a Star Wars már kicsit lecsengett, a Micimackó azonban örök klasszikus. Kisiskolásoknál a a Lizzy állatos darabjai és a Fairies kollekció az idei szenzáció. A kislányok főleg azért választják, mert azonosulnak egy tündérrel, és sokkal lelkesebben mennek iskolába, ha a tanszereiken ez a figura van. Az egy dolog, hogy trendi, de meg is mozgatja őket, közösségformáló ereje van.

Barbie nem csinálja meg a matekleckét

Ha nem Disney-s a táska, kiközösíthetik a gyereketA szülő általában tudja, hogy mire van szüksége a gyereknek, és betervez egy bizonyos összeget. Varga Péter azonban azt látja, hogy sokszor hiába.
– A gyerek olyan holmikkal szeretne iskolába menni, mint a többiek, de azokat a szülő sokszor nem tudja, nem akarja megvenni. Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy a gyerekek rendszerint megkapják, amit akarnak.

És ha megkapják, már csak egy dolguk van, jól tanulni.

De vajon ha elég trendi cuccokkal ül az ember az iskolapadban, fontos ez még egyáltalán?

Kriszta, napközis tanár, általános iskola:
– Olyan iskolában dolgozom, ahova nagyrészt jómódú gyerekek járnak, és sajnos azt látom, hogy már az alsósoknak is nagyon fontos, hogy ki mennyire divatos és milyen márkájú holmijai vannak. Nemcsak a tanszereknél van ez így, hanem a ruhák, játékok és minden egyéb esetén is. Elszomorít, hogy a szülők is asszisztálnak ehhez, igyekeznek túllicitálni egymást, pedig ez nem tesz jót a gyerekek személyiségének, az értékrendjüknek pedig végképp nem.

Péter, általános iskolai tanár:
– A szülők azt hiszik, hogy a márkás tanszerektől jobbak lesznek a tanulmányi eredmények. Véleményem szerint egyáltalán nem ezen múlik, sőt úgy gondolom, hogy ha azt a rengeteg erőfeszítést, amit a drága tanszerek megszerzésére fordítanak, inkább abba fektetnék, hogy tanulnak a gyerekkel, a kicsik sokkal jobb eredményeket érnének el. Szerintem egységes tanszer-csomagokat kellene gyártani minden évfolyamnak, és akkor végre megszűnnének ezek a problémák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top