„Nonszensz, hogy ne legyen szexuális felvilágosítás!”

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Újra kötelező lesz a szexuális felvilágosítás a New York-i iskolákban. Ám nem mindegy, hogyan végzik majd. Soma különvéleménye.
Írta: 2011. 08. 16. Ez van! rovat  Fotó: undefined

A hír: Csaknem két évtized után szeptembertől ismét kötelezővé teszik a diákok szexuális felvilágosítását a New York-i állami általános és középiskolákban – közölte szerdai számában a The New York Times. New York City iskoláiban ezentúl a hatodik vagy hetedik osztályban, utána pedig a kilencedik vagy a tizedik osztályban kell egészségügyi felvilágosító órákat tartani egy-egy félév erejéig. Az órák koedukáltak lesznek. New York városában az 1980-as években egyszer már kötelezővé tették a szexuális élettel kapcsolatos oktatást az állami iskolákban, ám azt később vallási csoportok és az iskolai tanács tagjainak ellenállása miatt kivették a tanrendből.

Soma különvéleménye: Na végre, hogy leesett a tantusz! Ezt a sok ostoba, prűd, a vallás mögé bújó és az abba kapaszkodásával bűntudatot, elfojtást, aberrációt és lelki torzulást gyártó, szorongó gyermekembert meggyőzte az ÉLET, ami élni-örülni-virulni akar! Nem is értem, hogy volt lehetséges New Yorkban – a világ fővárosában –, hogy 1980-ban (ez nemrég volt, nem a középkorban!) vallási csoportok és az iskolai tanács tagjai kivették a kötelező tanrendből a szexuális oktatást. És ha már itt tartunk: véleményem szerint nagyon elmaradott dolog, hogy ez nem kötelező tananyag minden iskolásnak, minden országban!  Évezredek óta minden ember – leszámítva a mesterséges megtermékenyüléssel szaporodottakat – a szülei nemi életének köszönheti, hogy itt lehet. Az élet egyik legfontosabb  alapköve a szexualitás, és a 21. század elején mi még ott tartunk, hogy bátor húzásnak számít a nemi érés közepén lévő embereknek erről beszélni? Nonszensz! Az egyik dolog az, hogy erről a témáról elengedhetetlen az iskolákban beszélni és tanítani, sőt továbbmegyek, felelőtlenség nem azt tenni. A másik viszont az, hogy ezt hogyan teszik. És ez igen meghatározó.

Én ötödikes voltam, azaz tizenegy éves, amikor Hajdúnánáson egy osztályfőnöki óra keretén belül váratlanul megjelent a városi szülész-nőgyógyász szakorvos, és közölte, hogy szexuális felvilágosítást fog tartani. Na mármost. Én akkor még nem is menstruáltam (azon a nyáron jött meg életem első sátortáborának első napján), és otthon nekünk nem meséltek a szüleink arról, hogyan lesz a gyerek. Ennek ellenére nekem volt erről egy elképzelésem, mert azt tudtam, hogy a terhes nők hasában lakik a kisbaba, és hogy a nőnek van „szülőlyuka”. És hogy hogy kerül be a bébi, arról én a következőket eszeltem ki: a férfi és a nő, vagyis a szerelmespár, amikor elérkezett az idő, hogy babát szeretne, megbeszéli, hogy a következő csóknál (a smacizást sem ismertem, azt hittem, csak egymáson tartják a szájukat), szóval a következő „csóknál” mindketten egyszerre gondolnak arra, hogy a nő hasába költözzön be az ő babájuk. Úgy gondoltam, így lesz a gyerek.

Ehhez képest jött a felvilágosító doki, aki baromira zavarban volt, és közölte, hogy ma a fütyiről és a pillangóról fog beszélni (így nevezte a puncit) és hozott diaképeket is. Egy világ omlott össze bennem, amikor a kivetített ábrán elmagyarázta az orvos a gyermeknemzést. Egy rajzolt és az ábrázolás kedvéért félbevágott páron mutatta meg, amint a „fütyi a pillangóba” hatol. (Már maga a félbevágott, nyitott emberi test elborzasztott.) Totál-brutál horrornak tűnt, földhöz vágó húsvásárnak. Tajtékozva mentem haza, összetört meselelkemmel ordítva-sírva álltam anyám elé, és követeltem: mondd meg, ugye ti nem így csináltatok?! Anyám döbbentem sütötte le a szemét és „vallotta be”: de, mi is így csináltunk. Erre én: „undorítóak vagytok, undorítóak…” Jó darabig nem tértem magamhoz… Ezt tovább fokoztam, mert tizennégy éves koromban magammal vérszerződést kötve egy életre szóló szüzességi fogadalmat tettem, amit néhány év múlva persze a szerelem elsodort. Mindenesetre igen sok bonyodalmat és a szexszel kapcsolatos bűntudatot okozott számomra az, hogy nem jó időben, nem jó stílusban és nem jó tartalommal „lettem felvilágosítva”.

Szóval első körben hurrázok, hogy de jó, végre, végre a józan ész és érző szív eljuttatta oda a fejeket, hogy erről muszáj beszélni, a következő nagy kérdés viszont az, hogy kik, mennyire hiteles emberek (értem ezalatt azt, hogy szeretik és tisztelik-e a szexualitást, a szexet) és milyen módon fogják ezt tenni?

És ha már itt tartunk, hadd ajánljak egy témába illő könyvet: Szex kezdőknek (Könyvmolyképző Kiadó). Kifejezetten kamaszoknak való, bűbájos, szellemes, ötletes, alapos felvilágosító könyv képregényes formában. Kamaszgyerekek szüleinek ajánlom, hiszen minderről elsősorban leginkább otthon kellene hallaniuk a gyerekeknek, intim családi környezetben. No de a szülők maguk is tele vannak kérdéssel (no nem a gyermeknemzést illetően), hanem azzal, hogy a legjobb, mikor, milyen módon, egyáltalán mennyit mondjon el a szülő… Egy biztos: ha a gyerek kérdez, válaszolni kell! Nem kertelni és hablatyolni, hanem az igazat mondani lehetőleg úgy, hogy a szülő ne legyen zavarban, hiszen akkor azt látja a gyerek, hogy ezen a kérdésen zavar van… Amíg a szexualitásról elfojtásokkal, álszeméremmel telve és tabuk között beszélünk, addig az eltárgyiasult pornó lesz a másik oldalon. Mert ezen a duális bolygón az egyik véglet a másik véglettel jár együtt.

Először a felnőtteknek lenne jó felnőni, hogy méltó módon taníthassák a felnövekvő generációkat.

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

persona grata 2011-08-17 11:43

Az a baj, hogy nem.

Ezekről a dolgokkal nem az iskolában, előadás formájában kellene ismerkedni, hanem otthon, családi légkörben, és akkor amikor igény mutatkozik rá. Leginkább folyamatosan. Szerintem.

 És ha a 16 éves lány teherbe esik, akkor az osztályfőnököt veszik elő, hogy nem világosította fel megelelően? Na ne mááár!

trivial 2011-08-17 09:22

Valószínűleg tényleg akkora sokkot kaphatott a félbevágott nemi szervek látványától, hogy ott meg is ragadt nála ez a téma...

 

Na de komolyra fordítva: én magát a "felvilágosítást" mindig olyan megalázónak éreztem gyerekként-tiniként. Már maga a szó is: ott vagy, te kis nyomi, és mi, felnőttek, jól megmondjuk most a tutit. Hála Istennek, engem nem olyan sokként ért a dolog, mint Somát, mert magamtól kezdtem nyomozni, mikor érdekelni kezdett, hogy is lesz valójában a gyerek, tehát iskolai előadáson ez már nem sokkolt.  Ennek ellenére a formával bajom volt, mind a szüleimével, mint az iskolaiéval. Épp a tudálékossággal kevert laikussága miatt. Ezért le is szűrtem magamnak a tanulságot, hogy én megpróbálom majd a saját gyerekemnek a lehető legtermészetesebben, folyamatosan (úgy értem, nem "namostaztánittanagyalkalomésfelvilágosítalakhaakarodhanem" jelleggel) elmondani a dolgokat, hogy olyan természetesen tudja kezelni, mint amilyen természetes is valójában. Ötéves korában egyszer arra mentem be a fürdőbe, hogy csónakként úsztatta az intim betéteket, amit a wc mellett talált. Mondtam, hogy ez nem erre való... hát mire? És akkor a lehető legtermészetesebb módon megpróbáltam neki elmondani a menstruáció lényegét. Mivel érdekelte, miért van erre szükség (legtöbbször ok-okozatban gondolkodik), így az az infó is adta magát, hogy hogyan kapcsolódik ez a gyerek létrejöttéhez. Jó, most, hatévesen, a szexuális részét még nem ismeri a dolgoknak hallomásból sem, de azt már tudja, hogy működik a női test, hol megy be apró magocskaként és hol jön ki csecsemőként a baba... és láttam, hogy ez a világon semmilyen megrázkódtatást nem jelentett neki, hisz csak annyit és csak oly módon beszéltem erről, amire ő maga volt kíváncsi. Nagyon szeretném, ha ez a dolog később is működhetne így, és nem mondjuk az osztályfőnök - esetleg pornóújságokból felszedett - szókincsével hallana először komolyabban ezekről a dolgokról, mert pl. annak idején az én osztályfőnököm teljesen ilyenre vette a figurát... na, az is undorító volt, bár gondolom, lazának akart volna tűnni... Mindenesetre sokkot azért nem kaptam tőle, csak megálapítottam magamban, hogy ez se normális. :D Az egészséges lélek azért - szerencsére - fel tudja dolgozni a kellemetlen impulzusokat is, és nem lesz tőle egy életre nyomorék... az emberi elme "rugalmas". Szerencsére. :) 

Kirill-a 2011-08-17 08:03

Csak ne a Soma tartsa a felvilágosítást :Dtekintve véleményét a "biztonságos" szóval kapcsolatban. :D

http://www.nlcafe.hu/szexesmas/20110802/_a_spermalopash oz_ket_ember_kell/

 

görbetörpe 2011-08-17 07:53

Az lenne a normális...

Torolt_felhasznalo_432577 2011-08-16 23:27

Miért, megtanítja?

persona grata 2011-08-16 22:16

A következő lépés az lesz, hogy a suliban tanulnak szendvicset készítni. Az ovban meg hátsót törölni. 

Nehogy már a szülő tanítsa meg valamire azt  gyereket!

Torolt_felhasznalo_572064 2011-08-16 22:04

Ebben igaza van Gyöngyibabának.

Nekem az a véleményem, hogyha kezdettől fogva minden információt megkap a gyerek, akkor sohasem fogja a szexet undorítónak találni.

N?k Lapja Café 2011-08-16 22:04

Újra kötelező lesz a szexuális felvilágosítás a New York-i iskolákban. Ám nem mindegy, hogyan végzik majd. Soma különvéleménye.

Tovább a cikkre...

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Az édes pisztácia illata egybeolvad a könnyebb, nőies virágos jegyekkel.

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Elképesztően aranyos Michael Buble kisfia - fotók

Elképesztően aranyos Michael Buble kisfia - fotók

Héthónapos kisfiával kapták lencsevégre az énekest.
Facebook lájkok száma
Bubist vagy menteset?

Bubist vagy menteset?

Melyik használ jobban az egészségednek: a szénsavas...
Facebook lájkok száma
Ezért vagy folyton fáradt!

Ezért vagy folyton fáradt

Gyakran fáradtnak és lagymatagnak érzed magad? Ennek a...
Facebook lájkok száma
88. születésnapját ünnepli II. Erzsébet

88. születésnapját ünnepli II. Erzsébet

Ma ünnepli 88. születésnapját a királynő.
Facebook lájkok száma
Betegség törte ketté Debreczeni Zita húsvétját

Betegség törte ketté Debreczeni Zita húsvétját

Debreczeni Zita ágynak esett, betegséggel küzd...
Facebook lájkok száma
Húsvét után: mi legyen a sok maradékkal?

Húsvét után: mi legyen a sok maradékkal?

Jó lenne, ha húsvétkor minél kevesebb étel végezné a...
Facebook lájkok száma
Ezért ordított hangosan Hajdú Péter

Ezért ordított hangosan Hajdú Péter

Hajdú Pétert ritkán hallani ordítani, most mégis...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma5
Együtt moziztunk Doktor House szerelmével

Együtt moziztunk Doktor House szerelmével

Gustavo Sampaio gondolt egyet, és idén először...
Facebook lájkok száma
Itt a szezon: még három recept eperrel

Itt a szezon: még három recept eperrel

Újabb három epres recepttel segítünk, hogy alaposan...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma7
Ezért tölt órákat a tükör előtt Keleti Andrea

Ezért tölt órákat a tükör előtt Keleti Andrea

Keleti Andrea elárulta, mennyi időt tölt tükör előtt...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma131
Szupercuki videó György hercegről és Katalinékról

Szupercuki videó György hercegről és Katalinékról

Tündéri videó került napvilágra György herceg...
Facebook lájkok száma59

25 fok is lehet a jövő héten

A jövő héten folytatódik a változékony idő, többször...
Facebook lájkok száma34
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma33
A nejlonzacskók sorsa

A nejlonzacskók sorsa

Egy átlagos bevásárláskor több nejlonzacskót viszünk...
Facebook lájkok száma15
Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma14
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma13
Csináld magad: nyomda levelekkel és virágokkal

Csináld magad: nyomda levelekkel és virágokkal

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, gyönyörű virágok és...
Facebook lájkok száma13

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem