Aktuális

START-kártyától a bankkártyáig, kisokos pályakezdőknek

Pályakezdőként számtalan új helyzettel találja szembe magát az ember. Millió kérdés merül fel. Vehetünk-e majd fel hitelt, kell-e START-kártya és egyébként is: milyen bankot válasszunk? Segítünk.

Mi is az a START-kártya, és miért van rá szüksége a pályakezdőknek?

START-kártyától a bankkártyáig, kisokos pályakezdőknekPályakezdőként könnyebben találhatunk állást, ha kihasználjuk a START program által nyújtott előnyöket. Ennek lényege, hogy az állam a munkaadók számára járulékfizetési kedvezményeket biztosít akkor, ha pályakezdő fiatalokat foglalkoztatnak. A program fő célja, hogy megkönnyítse a középiskolát vagy egyetemet/főiskolát frissen végzett fiatalok számára az elhelyezkedést és szakmai gyakorlat szerzését.
Hogyan működik a program?
Aki befejezte tanulmányait, és még nem múlt el 25 éves (diplomások esetében a korhatár 30 év), valamint első munkahelyet keres, lehetősége van START-kártya igénylésére, ami hasonló formájú és méretű, mint az adóigazolvány. A kártya a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) internetes honlapjáról letölthető program segítségével vagy az ügyfélszolgálati irodákban ingyenesen beszerezhető nyomtatvány kitöltésével igényelhető. Az igénylés alapján az adóhatóság 15 napon belül kiállítja, és postai úton megküldi a kártyát. A kártya érvényességi időtartama maximum két év. A kártyát első munkába álláskor le kell adni a munkaadónak, mert ő ez alapján veheti igénybe a járulékfizetési kedvezményt.

Hasznos tanácsok:
–    Figyeljünk arra, hogy az első munkaszerződés megkötése előtt már legyen a kezünkben a START-kártya, mert csak ebben az esetben vehetünk részt a programban!
–   A kártyára való jogosultságot nem zárja ki, ha a tanulmányi évek alatt (akár szünidőben, akár szorgalmi időszakban) már vállaltunk diákmunkát.
–    A kártyát csak egyszer lehet kiváltani. A kártya érvényességi idején belül új kártya csak akkor igényelhető, ha a régi elveszett, megrongálódott, vagy megváltozott a kártyán szereplő név.
–   Célszerű először tájékozódni a munkaerőpiacon, és ezt követően kiváltani a kártyát, nehogy kifussunk a kártya érvényességi idejéből.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie egy pályakezdőnek, amikor bankot választ?

Az egyre fokozódó versenynek köszönhetően ma már minden bank ajánl nagyon kedvező kondíciójú folyószámlákat, számlacsomagokat, a nullás számlaajánlatok alaptermékké, a hétköznapi ajánlatok részévé váltak.
Érdemes végiggondolni, hogy szeretnénk-e az interneten bankolni, és nem árt utánakérdezni annak, hogy a kiválasztott bank különböző funkciói közül melyek érhetőek el interneten is.  
Érdemes mérlegelni: a díjakon túlmenően az adott bank szolgáltatásainak sokfélesége, a bankfiókok és ATM-ek közelsége, elérhetősége, a bank által kínált speciális kedvezmények, valamint a megtakarítási lehetőségek változatossága is szempont – mondja Turny Ákos, az OTP Bank Lakossági Bankszámla és Betét Főosztályának igazgatója.

Nem árt a hosszabb távú terveinket is számba venni – esetleges hitelfelvétel, lakástakarék, nyugdíjcélú előtakarékosság –, hogy későbbi pénzügyi igényeinkben is partnerünk legyen a bankunk.

Milyen az ideális bankszámla egy pályakezdő számára?

START-kártyától a bankkártyáig, kisokos pályakezdőknekA pénzügyek komplex kezelése nélkülözhetetlen. A pályakezdők életkörülményei eltérőek, így a bankok a változatos igényekhez alakítják ki a számlaajánlatokat. A választást megkönnyítik az ügyfélkör igényeire szabott csomagok, mivel ezekbe a bankok az adott élethelyzetnek leginkább megfelelő termékeket kínálják, általában jelentős kedvezményekkel.

Az OTP szakértője azt hangsúlyozza, hogy érdemes nem csupán számlát választani, sokkal inkább egy pénzügyi partnert, akihez bármikor fordulhatunk kérdéseinkkel.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk: www.mindennapipenzugyeink.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top