Aktuális

3+1 gyógymód ha fáj a derék, a hát

Hogy is szól a vicc? "Ha negyven felett ébredéskor nem fáj semmid, az azt jelenti, hogy meghaltál." De ne hagyjuk annyiban! Mozgásszervi problémák esetén is fordulhatunk alternatív gerincgyógyászati szakemberhez, és naponta végezzük az általa javasolt gyógytornát!

Fáj a hátam, fáj a derekam! – nincs ember, aki előbb-utóbb ne tapasztalna magán kisebb-nagyobb mozgásszervi bántalmakat. Egy ideig tűrjük a napjainkat megkeserítő érzést, végül nem bírjuk tovább, és felkeressük a háziorvosunkat. Ő pedig felírja a kötelező fájdalom- és gyulladáscsillapítókat, csakhogy nem ez az egyetlen lehetőségünk! Hogyan kerülhetnénk el, hogy a probléma súlyosbodjon?
– Három, illetve, ha az otthon végzendő gyógytornát is hozzászámoljuk, négy alternatív gyógymódot ismerünk, amelyek kombinálásával a mozgásszervi panaszok huzamosabb időre vagy akár örökre megszüntethetők – állítja dr. Kovalenko Marina manuálterapeuta, akupunktőr.

1. Manuálterápia

Az első, gerincproblémák esetén leginkább ajánlható gyógymód a manuálterápia. Olyan eljárások összességét értjük alatta, amelyekkel a csigolyák és a köztük lévő kisízületek lassú, lágy mozdulatokkal, óvatos kimozgatással a helyükre tehetők. A szakember először egyenként kitapintja a csigolyákat, és megállapítja, hol az elváltozás. Legtöbbször az okozza a panaszt, hogy valamelyik csigolya elmozdul, az ott lévő kisízület  „beakad”, és a kilépő idegszál nyomás alá kerül. Ettől érzünk fájdalmat. A megoldás az, ha a gerinc mellett húzódó mélytartó izmokat enyhe masszírozással fellazítják, így a csigolyák a helyükre mozdíthatók. Ha az izom valahol gyulladásban van – ez elő szokott fordulni nyakban, hátban és derékban is –, a blokkok oldása csak akkor lehet sikeres, ha a gyulladást előzőleg természetes úton (pl. borogatással) lehúzzák. Ehhez szükség van a beteg segítségére. Ha két kezelés közben hűen követi az utasításokat, a második alkalommal már valószínűleg az összes blokkját ki tudják oldani. Mivel a gerincproblémák többségét a rossz testtartás okozza, a manuálterapeuta különösen ügyel arra, hogy a kezelés során a helyes testsúlyvonalat beállítsa.

2. Izomlazító akupunktúra

Mivel a csigolyák eltolódását legtöbbször maguk a befeszült izmok okozzák, az optimális helyzet sajnos csak addig tartható fenn, amíg az izmok ismét görcsösen be nem feszülnek. Ebben az agyunk is ludas, mivel még emlékszik az előző állapotra, és annak megfelelően szabályozza az izmok tónusát. Mit tehetnénk tehát, hogy a manuálterápia áldásos hatását tovább megőrizzük? Nos, egy forradalmian újnak számító módszer, az izomlazító akupunktúra segítségével az agy könnyedén átprogramozható. A gyógymód jelentősen eltér a kínai akupunktúrától. A tűt ugyanis nem a meridiánpontokba szúrják, hanem közvetlenül az izmot ingerlik vele. A szúrás csak egy pillanatig tart, az eredmény: a befeszült izom ellazul, és vérkeringése fokozódik. Hosszú távú hatásként pedig „újrakódolódik” az agy tónusszabályozó központja. 

3. Lágyérintés-technika

Elképzelhető azonban, hogy a fájdalom mégis visszatér. Ezt megelőzendő, a szakember nem csupán a csontok és az izmok, hanem a kötőszövetek szintjén is kezeli a problémát. A kötőszöveteket úgy kell elképzelnünk, mint többezernyi kis zacskót, amelyek körbeveszik az izmainkat, szerveinket. E lágy szöveti részek között futnak a nyirok- és vérerek, valamint az idegszálak. Könnyen elképzelhető, mi történik, ha csak néhány száz zacskó megfeszül. Abban a pillanatban valamelyik idegszál nyomás alá kerül, és tompa, meghatározhatatlan fájdalmat érzünk.
Jó hír, hogy az alternatív gyógyászat már a kötőszövet blokkjait is képes oldani. A craniosacralis- (lágy érintés) technikával alig érezhetően érintést gyakorolnak a kötőszövetekre – pl. a koponya vagy a gerincvelő külső burkára –, így kellően megnyújták azt. Ez elősegíti, hogy a benne lévő feszültségek, valamint az esetleges pszichés blokkok kioldódjanak. Valahogy úgy kell elképzelni, mint amikor egy összeráncolt terítőt kisimítunk az asztalon. A porckorongsérv gyógyítására különösen alkalmas a technika. Az orvos megnyújtja a gerincvelő külső burkát, ezzel lecsökken a porckorong és közte kialakult nyomás. Így szabadítja fel az ideggyököket, ami azonnal a fájdalom csökkenéséhez vezet.

+1 Statikus tornagyakorlatok

A szakember szerint a fenti három módszer együttes alkalmazása a legcélravezetőbb. Ám egyetlen alternatív gyógymód hatása sem lesz tartós, ha a beteg nem tesz a gyógyulásért. Ahhoz, hogy az izmok megfelelően működjenek, mindenekelőtt ügyelni kell a helyes testtartásra, és végezni kell az orvos által előírt speciális tornagyakorlatokat. Vigyázat, ezúttal nem a dinamikus izmokra kell dolgoznunk, arra ott vannak a fitnesztermek. A gerinc mellett végighúzódó mély tartóizmokat kell megerősítenünk! Ehhez nem annyira lendületes, mint inkább apró, kitartó mozgások szükségesek. A mintegy másfél hónapra tervezett gyakorlatsor végzésére napi 10-15 perc elegendő.

3+1 gyógymód ha fáj a derék, a hátHatásos-e a masszázs?

Dr. Kovalenko Marina akupunktőr, manuálterapeuta
Akik rendszeresen masszíroztatják magukat, pontosan tudják, hogy a fellazult izmok a legalaposabb átmozgatás után is egy-két napon belül újra bekötnek. Hát igen, eddig tartott! – sóhajtunk fel ilyenkor. A manuálterápiás kezelés után azonban a kellemes, ellazult érzet legalább egy-két hétig velünk marad. Megfelelően összeállított tornával pedig akár több hónapig is elnyújtható a kezelés hatása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top