Aktuális

Nyugdíjváltozások és tervek – 2011

Megnéztük, melyek a legújabb változások a nyugdíjrendszerben, és ez hogyan érinti a munkavállalókat.

Nyugdíjváltozások és tervek - 2011 Az elmúlt hónapokban több változás is történt a nyugdíjrendszerben. Tavaly év végén megszűnt a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság, a tagok pedig az év elejéig választhattak, hogy maradnak-e a pénztáruknál, vagy visszatérnek az állami rendszerbe. Akik maradtak, azoknak erről nyilatkozniuk kellett, ennek hiányában a tagok automatikusan a társadalombiztosítási ellátásba kerültek vissza. Ehhez a változáshoz kapcsolódóan zajlik ezekben a hetekben a magánkasszákban összegyűlt megtakarítások reálhozamainak kifizetése. Azok a volt pénztártagok, akiknél a hozam meghaladta a garantált hozam – nagyjából az infláció – feletti részt, ezt az összeget kézhez kapták, illetve kapják augusztus végéig. A friss adatok szerint 2,5 millió volt pénztártagnál csenget a postás a reálhozammal (amennyiben nem kérték azt bankszámlájukra, vagy az önkéntes pénztári számlájukra). A számítások szerint 570 ezren vannak azok, akiknél a megtakarításokon a pénztárak nem értek el reálhozamot az átlépés pillanatáig, ők tehát nem kapnak pénzt.

A változás után az állami nyugdíjrendszer mellett egy alig 100 ezer taggal rendelkező magán-nyugdíjpénztári rendszer marad fenn – ők azok, akik úgy döntöttek, nem lépnek vissza az állami rendszerbe. A harmadik pillér, az önkéntes nyugdíjkasszák esetében nincs lényeges változás, s a nyugdíj-előtakarékossági számla is megmaradt.

Nyugdíjváltozások és tervek - 2011 Idén lépett életbe a hosszabb szolgálati idővel rendelkező nőket érintő kedvező változás: jól jártak azok a hölgyek, akik élhettek a 40 év szolgálati viszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével. Többségük ki is használta a lehetőséget, júniusig a kedvezményezettek 92 százaléka, több mint 22 ezer nő vonult nyugállományba.

Az alkotmány módosítása után azonban szigorodott is a rendszer: lehetővé válik a korkedvezményes nyugdíjak és a korhatár alatti rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, sőt adott esetben megvonása is.

Ami a terveket illeti, talán a legfontosabb körvonalazódó változás az, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium javaslata szerint várhatóan jövőre már lesznek egyéni számlák az állami rendszerben, ezenfelül módosulhat majd az eddigi arány a munkáltatói, illetve a munkavállaló járulék között – de mindez még  sokat változhat.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top