Aktuális

“Az a minimum, hogy elnézést kérnek a lehallgatásokért”

Minden idők legnagyobb sajtóbotránya zajlik Angliában: országos bulvárlap szerkesztőiről derült ki, hogy sztárok és bűncselekmények áldozatainak mobiltelefonját hallgatták le, hogy így szerezzenek információt. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Elnézést kért az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát kirobbantó telefonlehallgatási esetekért a Murdoch-sajtóbirodalom két vezetője. A 80 esztendős Rupert Murdoch, a vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere, és fia, James Murdoch – a brit lapkiadó-érdekeltség, a News International elnöke leszögezték, hogy „mélységesen sajnálják” a történteket, különösen ami bűncselekmények áldozataivá vált emberek mobiltelefonjainak lehallgatását illeti.
A súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a Murdoch-birodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi lapja, a News of the World – sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében – néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste. De ezen kívül számos ismert sztár beszélgetéseibe is belehallgattak.
A közvélemény szerint a sajtómágnáscsalád túl nagy befolyással van az állami döntéshozókra. A cégvezetés a történtek után maga döntött a lap bezárásáról. Rupert Murdoch azonban közölte: nem szándékozik lemondani a cégcsoport éléről, mert meggyőződése szerint ő „a legalkalmasabb személy” a válság megoldására.

„We are sorry.” Sajnáljuk – ezzel kezdődik minden sora annak az egész oldalas, fizetett hirdetésnek, amit Rupert Murdoch jelentetett meg brit lapokban azután, hogy kiderült, bulvárlapja, a News of the World évek óta illegálisan szerzett információkkal dolgozik. Nemcsak híres színésznők és sportolók telefonjait törték fel, hallgatták le postafiókjukat, olvasták üzeneteiket, de olyan bűnügyekben is éltek e módszerekkel, ahol még folyt a nyomozás. Pár éve egész Anglia követte egy eltűnt kislány történetét, akit később holtan találtak – most kiderült, az ő telefonjának hangpostafiókját is lehallgatták. Ezen valószínűleg a legfanatikusabb bulvárfogyasztók is kiakadtak. Teljes joggal, persze. Borzalmas olvasni is, elképzelni is, hogy pár felnőtt ember a legnagyobb titoktartás mellett tud valamiről, amiben még komoly erőkkel nyomoznak, gyűjtik az adatokat, ráadásul a történet áldozata egy gyerek.

De a lényegét tekintve nincs igazi különbség a Beckham család belügyeiről szóló üzenetek meghackelése és a feltelezhetően erőszak áldozatává lett tizenéves lány esete között.
Egyikre se lenne szükség, ha nem lenne abnormális kíváncsiság sokakban más emberek életének szaftos részletei iránt.
És az ember olvasóként könnyen menti fel magát, ha az addig „csillogó karrier – tökéletes család – négyszáz hektáros nyaraló”-háromszögben futó sztoriban végre elé tárják, hogy X-et nyomasztja a pocakja, Y-nak sem olyan feszes a feneke, és állítólag a gyereküket csak azért vállalták, hátha segít egyben tartani borzalmas házasságukat.
Kiben szokott felmerülni a kérdés – mindezt honnan tudja, aki a cikket írta? Általában az a fordulat, hogy „erősítette meg a családhoz közel álló forrás”, vagy „mesélte a neve elhallgatását kérő gyerekkori barátnő”. Kétségkívül jobb, mint az, hogy „tudtuk meg az általunk felbérelt magánnyomozóktól, akik komoly órabérrel dolgoznak, ezért a szállított információkat a címlapra tesszük, és erősen bízunk abban, hogy érzékelhetően nő ettől a lapeladás”. Vagy „mesélte forrásunk, akinek a módszereit magunk sem merjük elképzelni, de a számláit próbáljuk a reprezentációs költségek közé könyvelni”.
Őrült harc folyik az olvasókért, de a szerkesztőket, főszerkesztőket nemcsak a sikerélmény vágya viszi, hanem a tulajdonos felől a nézettségre, példányszámra vonatkozó erős nyomás.
Mindenesetre fontos gesztus, hogy a médiakonszern igazgató-tulajdonosa elnézést kér, nyilvánosan és több fórumon. A képet persze árnyalja, hogy kiderült, az ügy nemcsak azért fontos, mert nagy sajtóetikai válságot okozott, hanem mert a lap kapcsolatrendszerében egyre több politikus is felbukkan.
Továbbá az is kiderült, hogy a News of the World megszüntetése nemcsak fontos elnézést kérő gesztus, de egy rég húzódó lépés, hiszen a nyomtatott sajtó lassú halódása miatt egy kevésbé nyereséges kiadványról van szó.
De ezek mellett is az, hogy Rupert Murdoch vállalta a parlamenti kihallgatást, egy létezőbb demokrácia bizonyítéka.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top