Dohányzó, de legalább karcsú kismamák

Vannak, akik nemcsak anyák szeretnének lenni, de karcsúak is, mások egyszerűen csak képtelenek abbahagyni a dohányzást. Káros szenvedélyek a terhesség alatt – Winkler Nóra testfasizmusról beszél.

A hír: Azok a nők, akik abbahagyják a dohányzást, amikor megtudják, hogy várandósak, ugyanolyan súlyú baba születésére számíthatnak, mint a nem dohányzó anyák – közölte elemzése eredményét egy brit szakértő az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján. A születési súly fontos előrejelzője a hosszú távú egészségnek, ezért (is) érdemes leszokniuk a dohányzásról az állapotos nőknek. Az elemzés azt mutatta, hogy átlagosan 300 grammal nagyobb volt a születési súlya azoknak a babáknak, akiknek anyja leszokott a dohányzásról. Nick Macklon, a Southamptoni Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy a dohányzásnak a születendő gyerekre messze több negatív hatása van, mint csupán a születési súly csökkenése, ezért a valódi üzenet az, hogy még a tervezett fogamzás előtt hagyják abba a nők a dohányzást.

Dohányzó, de legalább karcsú kismamákWinkler Nóra különvéleménye:
Testképzavaros világunkban a nők jelentős része utálja a testét, amiben lakik. Legtöbbször azért, mert az nem elég vékony és feszes, de leegyszerűsítve mindennemű romlásáért dühös rá. Fő ellenség mégis az elhízás, és akik cigiznek, tapasztalatból mondják, hogy ettől kevésbé éhesek, kevesebbet esznek és vékonyabbak is. Kifejezetten okos barátnőim is szeretnek cigizni. Van, aki csak úgy szeret és kész. De van, aki közben folyton idegesíti magát, hogy ez öregíti a bőrét és sokkal fáradtabb is tőle, utálja, hogy reggel köhög, de azt nagyon imádja, hogy lapos a hasa. Néha leszokik, de az az időszak azzal telik, hogy jaj, sokkal éhesebb, rettenetes, rémes, kiborító – fel fog szedni pár kilót!

Ez a testmánia nemcsak a saját női életet kíséri, de az anyaságra is hatással van. Mintha illetlenség lenne nagyra nőni ma, amikor mindenki csontos és törékeny, és az, hogy a testen megmaradnak a terhesség nyomai, már-már elfogadhatatlan, ha közben mások meg hibátlanra alakíttatják magukat. Pont a hétvégén olvastam valamelyik bulvármagazinban, hogy terhes hollywoodi színésznők, énekesnők, tévés sztárok gyakorlatilag minimális pluszsúllyal mennek szülni. Kiemelt példa Victoria Beckham volt, aki eleve nem normál testalkatú nő, önsanyargatásban világelső. Én például még egyik fotóján se láttam mosolyogni, mindig az a szomorkás lárvaarc valami dizájnerruhában. Lehet, hogy csak melankolikus alkat. Most kíváncsiságból rákerestem a neten. De. Van, hogy mosolyog. Csak a képtalálatok nagy részéhez olyan cikkcím párosul, hogy „Nem igaz, hogy sose mosolyog, nagyon is, és jól áll neki”, vagy kiemelés tőle magától: „De igen, szoktam mosolyogni és sokat is mosolygok, ne higgyék, hogy nem mosolygok, mert de!” Mégse látom az elégedettség mintaszobrának, és a lábfeje nekem az önkínzás példája, teljesen deformálódott a húszcentis sarkú cipők rémuralma alatt. Negyedik gyerekét, első lányát  összesen három kiló túlsúllyal ment megszülni, ez még egy ennyire törékeny anyánál is nagyon alacsony és feltételezhetően rettenetesen kontrollált súlygyarapodás.

A kutatás egyik eredménye például az volt, hogy ez a szempont, hogy kicsi lesz a baba, nem feltétlenül elrettentő. Remélem ebben még nem ez a „testfasizmus” dolgozik, hogy jobb is, ha kicsi, akkor majd nagynak is szép karcsú lesz. Bár az még ijesztőbb, hogy azok a nők, akik nem hagyták abba a cigizést terhesen, azért döntöttek így, mert szerintük nem baj, ha kis súllyal születik. Sőt, úgy sokkal könnyebb lesz majd megszülni őket.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_621659 2011-07-14 09:23

Ott a probléma, hogy sokan a celebeket tekintik példaképnek.

 

Milyen értéket hordoz Victoria Beckham?

honey76 2011-07-14 09:21

Sziasztok!

 

Van pár anyuka nálunk a lakótelepen, aki arra hivatkozott, hogy az orvos azt mondta nekik, hogy sokkal jobb ha elszív pár szál cigit, mint ha a cigi nélkül stresszes lesz.Én nehezen tudom ezt elképzelni.Én dohányoztam, de amint terhes lettem leraktam a cigit.Az utolsó szál cigimet akkor szívtam el amikor vártam a teszt eredményét.Nem lett volna szívem füstölni sem terhesen, sem szoptatás alatt.Szerintem egy nőnek kötelessége a terhessége alatt úgy élnie, hogy a babának maximálisan jó legyen.Kötelességem a gyermekem érdekében mindent megtenni.

 

Utólag pedig hozzátenném, hogy a fent említett anyukák megszültek már, 3 és 4 éves csemetéjük van.Az egyik mindenre allergiás, a másiknek pedig állandó hörgő gyulladása van amitől nagyon be fullad,és heteket szenved egy kórházban.30 perceként szoktak inhalálni vele az orvosok ilyenkor a nap 24 órájában+asztmás, kruppos.De váltig állítjk, hogy ez nem ettől van.

Szülésnél állítólag látják a lepényen ha dohányos az anyuka/bár ezt csak  hallottam/.Ha ez tényleg így van, akkor miért nem lehet ezt büntetni?

Torolt_felhasznalo_699848 2011-07-14 08:56

a "testfasizmus"rol mi a velemenyed ?

Torolt_felhasznalo_918489 2011-07-14 08:54

Ha csak az szülhetne, aki alkalmas a gyereknevelésre, nem lenne probléma a Föld túlnépesedése...10-ből kb. 2-3 nő az aki jó anya. A többi meg csak kipottyant néhány utódot, aztán majdcsak lesz valahogy...  A felelősség szó hiányzik a szótárukból.

Torolt_felhasznalo_425455 2011-07-14 08:49

Azért mert demokrácia van. Mindenki azt csinál amit akar és úgy él ahogy akar. ha kicsit olvasgatsz itt a fórumon, meg is fogod tapasztalni. Ebbe beletartozik a terhesség alatti gyerek tönkretevés és a szülés utáni is.

Torolt_felhasznalo_699848 2011-07-14 08:46

mindjart jon a Kukac papaja es a Maxim es szetcsap a sorok kozott

 

 

ladytron 2011-07-14 08:37

"Bár az még ijesztőbb, hogy azok a nők, akik nem hagyták abba a cigizést terhesen, azért döntöttek így, mert szerintük nem baj, ha kis súllyal születik. Sőt, úgy sokkal könnyebb lesz majd megszülni őket"
ez tényleg ijesztő...gyerekvállalás előtt miért nincs kötelező vizsga?

N?k Lapja Café 2011-07-14 08:37

Vannak, akik nemcsak anyák szeretnének lenni, de karcsúak is, mások egyszerűen csak képtelenek abbahagyni a dohányzást. Káros szenvedélyek a terhesség alatt – Winkler Nóra testfasizmusról beszél.

Tovább a cikkre...