Dohányzó, de legalább karcsú kismamák

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Vannak, akik nemcsak anyák szeretnének lenni, de karcsúak is, mások egyszerűen csak képtelenek abbahagyni a dohányzást. Káros szenvedélyek a terhesség alatt – Winkler Nóra testfasizmusról beszél.

A hír: Azok a nők, akik abbahagyják a dohányzást, amikor megtudják, hogy várandósak, ugyanolyan súlyú baba születésére számíthatnak, mint a nem dohányzó anyák – közölte elemzése eredményét egy brit szakértő az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján. A születési súly fontos előrejelzője a hosszú távú egészségnek, ezért (is) érdemes leszokniuk a dohányzásról az állapotos nőknek. Az elemzés azt mutatta, hogy átlagosan 300 grammal nagyobb volt a születési súlya azoknak a babáknak, akiknek anyja leszokott a dohányzásról. Nick Macklon, a Southamptoni Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy a dohányzásnak a születendő gyerekre messze több negatív hatása van, mint csupán a születési súly csökkenése, ezért a valódi üzenet az, hogy még a tervezett fogamzás előtt hagyják abba a nők a dohányzást.

Dohányzó, de legalább karcsú kismamákWinkler Nóra különvéleménye:
Testképzavaros világunkban a nők jelentős része utálja a testét, amiben lakik. Legtöbbször azért, mert az nem elég vékony és feszes, de leegyszerűsítve mindennemű romlásáért dühös rá. Fő ellenség mégis az elhízás, és akik cigiznek, tapasztalatból mondják, hogy ettől kevésbé éhesek, kevesebbet esznek és vékonyabbak is. Kifejezetten okos barátnőim is szeretnek cigizni. Van, aki csak úgy szeret és kész. De van, aki közben folyton idegesíti magát, hogy ez öregíti a bőrét és sokkal fáradtabb is tőle, utálja, hogy reggel köhög, de azt nagyon imádja, hogy lapos a hasa. Néha leszokik, de az az időszak azzal telik, hogy jaj, sokkal éhesebb, rettenetes, rémes, kiborító – fel fog szedni pár kilót!

Ez a testmánia nemcsak a saját női életet kíséri, de az anyaságra is hatással van. Mintha illetlenség lenne nagyra nőni ma, amikor mindenki csontos és törékeny, és az, hogy a testen megmaradnak a terhesség nyomai, már-már elfogadhatatlan, ha közben mások meg hibátlanra alakíttatják magukat. Pont a hétvégén olvastam valamelyik bulvármagazinban, hogy terhes hollywoodi színésznők, énekesnők, tévés sztárok gyakorlatilag minimális pluszsúllyal mennek szülni. Kiemelt példa Victoria Beckham volt, aki eleve nem normál testalkatú nő, önsanyargatásban világelső. Én például még egyik fotóján se láttam mosolyogni, mindig az a szomorkás lárvaarc valami dizájnerruhában. Lehet, hogy csak melankolikus alkat. Most kíváncsiságból rákerestem a neten. De. Van, hogy mosolyog. Csak a képtalálatok nagy részéhez olyan cikkcím párosul, hogy „Nem igaz, hogy sose mosolyog, nagyon is, és jól áll neki”, vagy kiemelés tőle magától: „De igen, szoktam mosolyogni és sokat is mosolygok, ne higgyék, hogy nem mosolygok, mert de!” Mégse látom az elégedettség mintaszobrának, és a lábfeje nekem az önkínzás példája, teljesen deformálódott a húszcentis sarkú cipők rémuralma alatt. Negyedik gyerekét, első lányát  összesen három kiló túlsúllyal ment megszülni, ez még egy ennyire törékeny anyánál is nagyon alacsony és feltételezhetően rettenetesen kontrollált súlygyarapodás.

A kutatás egyik eredménye például az volt, hogy ez a szempont, hogy kicsi lesz a baba, nem feltétlenül elrettentő. Remélem ebben még nem ez a „testfasizmus” dolgozik, hogy jobb is, ha kicsi, akkor majd nagynak is szép karcsú lesz. Bár az még ijesztőbb, hogy azok a nők, akik nem hagyták abba a cigizést terhesen, azért döntöttek így, mert szerintük nem baj, ha kis súllyal születik. Sőt, úgy sokkal könnyebb lesz majd megszülni őket.

Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_567762 2011-07-14 20:46

Drága barátom, én most olyan nagyon rossz passzban vagyok egy baleset által, hogy eszemben sincs veled és bárkivel hitvitába bonyolódni.

Sissi52 2011-07-14 15:08

Ja, sok ferjes no kitart a ferje mellett, mig a ferje mas noket tart ki.

Sissi52 2011-07-14 15:05

O "kitart" a ferje mellett, ezt a not meg eletemben mosolyogni nem lattam. Ill eletben sosem lattam, nem is hianyzik, csak kepeken vagy felveteleken.

Sissi52 2011-07-14 15:01

Ez tenyleg mindenkinek maganugye, hogy el egy pasival, akirol egesz eleteben tudja, hogy annak mindig vannak noi. Ezt nevezik "kitart"asnak. Szerintem meg ehhez gyomor kell. Ok a buszkek magukra, mert a mai tarsadalom meg mindig eloterbe helyezi a ferjes noket. Csak milyen aron.

honey76 2011-07-14 14:45

kitart kitart, de hogyan.apu mindig lebukik a nőkkel, anyu full beteg mentálisan,de nem mennek szét, mert ez szépen hoz a konyhára.kiváncsi vagyok,ugyanígy kitartott volna V.B a férje mellet,ha mondjuk egy sima polgári állással és bérrel rendelkező férfi lenne.

hegyilany 2011-07-14 14:37

Manapság (pláne celebéknél) az már szerintem értéknek számít, ha egy házaspár tizegynéhány éve kitart egymás mellett és 3 gyereket nevel. :)

Torolt_felhasznalo_325942 2011-07-14 12:32

Szerintem akkoriban nem is volt ennyi dohányzó nő.

 

Most olyan mértékű a női dohányzás, hogy ez még annak is feltűnik az utcán, várótermekben, megállókban ( na, jó egy lépéssel kijjebb) akit egyébként ez a kérdés nem is foglalkoztat.

 

Mindenesetre talán azt már tényleg biztosra vehetjük, hogy árt a dohányzás.Tehát ha a mamának árt, bizonyára árt a picuri megfogant életnek is.

 

Jó lenne ezt sok anyának belátni.

Mert ha csak egy cseppet is elgondolkodik hogy mi minden szennyeződést kapunk amivel a szervezetnek meg kell kűzdenie, akkor  bizony valahogy elő kellene jönni az anyai aggódásnak, a gyermek egészsége érdekében.