Aktuális

Fárasztó, de izgalmas a világ második legjobb munkája

A világ második legjobb állásának tulajdonosa körbejárja a fél világot, luxushajózik, fehér homokos tengerpartokon sütkérezik, repülőket simogat, városokat nézeget. Mindez munkaköri kötelessége.

Fárasztó, de izgalmas a világ második legjobb munkája Gyémánt Balázsnak, a 27 éves budapesti fiatalembernek az a munkája, hogy mindenfelé utazgat a világban, fotókat, videókat készít, aztán beszámol az élményeiről. Az izzasztónak nem éppen nevezhető „robot” annak köszönhető, hogy ő nyerte el tavaly a világ második legjobb állását, amelyet egy utazási iroda hirdetett meg. Balázzsal három hónapja beszélgettünk, mikor lezárult a Tensi pályázata, és izgatottan várta a kalandokat, de tudni szerettük volna, hogyan telnek azóta azok a dolgos hétköznapok.

Gondolom, nem bántad meg, hogy jelentkeztél az állásra?
Dehogy! Életem egyik legjobb döntése volt, hogy beneveztem, és óriási dolog, hogy megnyertem. Három hónap telt el, már túl vagyok a munka felén. Nem mondom, hogy kevés a tennivalóm, de megéri, mert bejárom a világot és csodálatos helyeket látok. Fáradtan jövök haza minden útról, aztán egy-két hétig vágom a videókat, ami talán még fárasztóbb. De ráérek pihenni néhány hónap múlva, ha lejár a munka. Egyébként meg nemrég voltam szabadságon, de akkor is az utazást választottam: ellátogattam Szentpétervárra és Tel-Avivba.

Milyen izgalmas kalandokban volt eddig részed?
A karib-tengeri hajóúton a hajó legfölső, 17. szintjén szörföztem a naplementében, persze szimulátorral, de nagy élmény volt. Aztán a hajó belsejében lévő műjégpályán korcsolyáztam a jégdiszkóban. Mauritiuson megtanultam vízisízni, a helyi piacok felfedezése pedig igazi multikulti kaland volt, ez igazi kulturális sokként éri az embert.

Mit jelent az, hogy repülőt simogattál?
Az első hajóúton St. Martin szigetén is kikötöttünk, ahol van egy tengerpart, amely egyben leszállópálya is. Csupán öt méter van a reptér és a homokos strand között. Amikor leszállnak a repülők, a tengerpart felől közelítik meg a leszállópályát, és olyan alacsonyan szállnak, hogy ha felteszed a kezed, olyan képeket lehet csinálni, mintha a hasukat simogatnád. Felszálláskor meg kapaszkodsz a kerítésbe, és érzed a forró gőzt, ami az aszfaltról árad, beindul a motor, a légáramlat pedig majdnem a tengerbe sodor. Úgy 10-15 másodpercig mindenki visít, őrjöng, a végén pedig óriási eufória lesz rajtad úrrá. A helyi étteremben a topless lányok ingyen sört kapnak, és a légitársaságokról elnevezett pizzák közül lehet választani.


Fárasztó, de izgalmas a világ második legjobb munkája Olvastam a blogodon, hogy Marseille-ben meg őrült taxist kerestél. Megtaláltad?
Marseille-ben egy kulturális körutazáson vettem részt, de egy napra leléptem a csoporttól. Néha unalmasnak találom a szokványos látnivalókat, ezért van, hogy inkább egyedül vágok neki. Eszembe jutott, hogy itt forgatták a Taxi című filmet. Hajtott a kalandvágy, hogy kipróbáljam, milyen érzés egy igazi száguldó marseille-i taxiban. Nagy nehezen sikerült leintenem egy kocsit, de hamar lankadt a lelkesedésem: a pasi tök nyugodt volt, komolyzenét hallgatott, beszélt angolul. Már azt hittem, nem lesz semmi az elképzelt kalandból, amikor a sofőr megunta a dugóban ácsorgást, és hirtelen lekanyarodott egy kis utcába, aztán elkezdte nyomni a gázt. Meglett az élmény.

Hogyan készülsz egy útra?
A legfontosabb, hogy minden technikai eszköz (fényképezőgép, kamera) fel legyen töltve, a memóriakártyák üresek legyenek. Aztán elkezdek kutatni az interneten, hogy milyen izgalmas, nem szokványos dologgal lehetne feldobni az adott turistaútvonalat. Egyébként legtöbbször a helyszín inspirál. A szentpétervári privát utamon ellátogattam egy palotába, amelyről már számtalan beszámoló készült, ezért megpróbáltam máshogyan megközelíteni a dolgot: a legjobb fenekű szobrokról készítettem anyagot. Lehet, hogy Santorini szigetén majd rendezünk egy csacsifutamot: megnézzük, melyik szamár ér fel hamarabb a hegyre.


Hová mész legközelebb?

Egy luxushajóútra a Földközi-tenger keleti térségébe. Velencéből indulunk, kikötünk több görög szigeten és városban, a végállomás pedig Dubrovnikon keresztül Velence lesz. És ami még ezen kívül hátravan: Disneyland Párizs, a Baltikum és végül egy síterep kipróbálása. Annyi élmény jön még, de igyekszem mindent elraktározni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top