Aktuális

Valutaváltási aranyszabályok vakációra

Az egyik leggyakoribb kínzó kérdés külföldi utazás előtt, hogy vajon váltsunk előre valutát, vagy bízzuk magunkat a bankkártyánkra? Ha úgy döntünk, hogy bevásárolunk, akkor hol és mennyit vegyünk?

Általános szabályként elmondhatjuk, bárhova is utazol, érdemes még indulás előtt félretenni egy kis biztonsági tartalékot a külföldi fizetőeszközből, mert még a legfejlettebb nyugati országokban sem botlasz bankautomatába minden utcasarkon, váratlan helyzetek pedig bármikor adódhatnak (ezért is hívjuk őket váratlannak). Fokozottan igaz ez a szabály, ha Európán kívüli, egzotikusabb vidékekre utazol. Tehát annyi készpénz mindenképp legyen nálad, hogy ne okozzon gondot kifizetni egy taxit, venni egy fájdalomcsillapítót vagy hazatelefonálni a családnak.

nincs minden sarkon ATM
nincs minden sarkon ATM

Persze előfordulhat, hogy a magyarországi pénzváltók nem váltják a célország valutáját. Ebben az esetben vigyél magaddal dollárt vagy eurót, ezt a két pénznemet a világ minden részében elfogadják váltás céljából. Ha itthon váltasz valutát, érdemes lehet  megvásárolnod közvetlenül a bankodtól a szükséges összeget, mégpedig a forintban vezetett bankszámlád egyenlegének terhére. Ennek a módszernek komoly előnye, hogy így kedvezőbb árfolyamot érhetsz el, mint a készpénzes váltásnál. Mindenképpen tartsd észben, hogy az egyes bankok, pénzváltók jelentősen eltérő váltási árfolyammal dolgoznak, úgyhogy okos dolog előre tájékozódni.

Ha a valutaváltók mellett döntesz, ez esetben kiemelt elővigyázatosságot javaslunk. Magyarországon csak olyan helyen válts, ami rendelkezik PSZÁF által kiadott működési engedéllyel, és ez, valamint az árfolyamok is jól látható helyen vannak kifüggesztve. Soha ne próbálj szerencsét utcai vagy alkalmi pénzváltókkal, mert könnyen válhatsz csalás áldozatává.  

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top