Aktuális

Vili és Kati az eddigi leglazább királyi pár

"Szólítsatok csak Willsnek és Kate-nek" – ezzel a meglepő üzenettel harangozta be első közös hivatalos külföldi látogatását Vilmos, Cambridge hercege, és felesége, Katalin hercegnő. A fiatal pár ezzel ismét újít, a királyi családot megillető protokollszabályok eddig kőbe voltak vésve.
Vilmos és Katalin. Vagy inkább Wills és Kate?
Vilmos és Katalin.
Vagy inkább Wills és Kate?

Vilmos – Károly brit trónörökös és Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorrendben – hitvese társaságában csütörtökön érkezik Nagy-Britannia egykori legnagyobb gyarmatára, de már jó előre tudatták ottani híveikkel, hogy semmiféle protokolláris kötöttségre nem tartanak igényt a személyes találkozók során.

A Sunday Times konzervatív brit lap udvari forrásai szerint a hercegi házaspár egyértelművé tette, hogy szeretnék, ha az egyszerű kanadaiak nem törődnének a szigorú királyi etikettel, nem kell őket hivatalos címeiken szólítani, és ha valaki úgy tartja jónak, nyugodtan hívja őket csak „Wills”-nek és „Kate”-nek.

A brit bulvársajtó rendszeresen e bevett angol beceneveken emlegeti a hercegi párt, de közvetlen beszélgetések során ez a lazaság csak a legszűkebb baráti kör kiváltsága lehet. Az előírások szerint Vilmost először a „királyi fenség” címmel kell illetni, majd a beszélgetés során később már a „Sir” megszólítás is megteszi.

Mint azt egy udvari bennfentes megsúgta a Sunday Times újságírójának, Vilmos herceg és Katalin hercegnő elfogadja, ha valaki ragaszkodik e formaságokhoz, de „szemük sem fog rebbenni”, ha kanadai túrájuk során az ottani alattvalók egyszerűen keresztnevükön, sőt becenevükön szólítják majd őket. Annak is örülni fognak, ha az utca embere maga választ társalgási témát a látogatások helyszínein a velük folytatott cseverészések során, pedig a szabad témaválasztás szintén a megszokott brit királyi etikett komoly mértékű fellazítása.

Hogy érzékeljük, micsoda újítások ezek, elég, ha Vilmos herceg (vagy inkább Wills) fenséges nagymamájára, II. Erzsébet királynőre gondolunk: ő a mai napig Kanada alkotmányos államfője, jóllehet a hatalmas észak-amerikai ország 1867 óta független, és minden esetben felségnek kell szólítani, ráadásul szigorúan tilos társalgást kezdeményezni vele; meg kell várni, hogy az uralkodó maga válassza meg a beszélgetés témáját.
 

Kate hercegnő közkatonák közt lazán mosolyog.
Kate hercegnő közkatonák közt lazán mosolyog

Ugyancsak súlyos etikettsértés a királynő megérintése anélkül, hogy ő nyújtana kezet valakinek. Tegyük hozzá, hogy bizonyos esetekben azért már a 85 esztendős uralkodó is hajlandó elnézni az etikettvétségeket. A brit sajtó annak idején szenzációként tárgyalta heteken át – és ma is rendszeresen visszaidézi –, hogy Barack Obama amerikai elnök felesége, Michelle, amikor az elnöki házaspár 2009-ben látogatást tett Londonban, egy meghitt pillanatban átkarolta II. Erzsébetet. A váratlan és súlyosan protokollsértő gesztus láttán minden jelenlévő csak levegő után kapkodott, és várta, hogy mi lesz – a királynő azonban mosolyogva, minden kényszeredettségtől mentesen „visszaölelte” vendégét, akivel udvari bennfentesek szerint azóta is meghitt baráti kapcsolatot ápol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top