Bankkártyával külföldön – mire érdemes figyelni

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Hiába mondja egy adott bank, hogy a hálózatához tartozó bankautomatákból külföldön is ingyenes a kézpénzfelvétel, az még nem azt jelenti, hogy feltétlenül azzal járunk a legjobban, ha ilyen módon szerzünk a külföldi valutából. Tippek, hogy mire érdemes figyelni külföldi fizetéskor. Figyelj az ország valutanemére!
2011. 06. 17. |

Kövess minket!

f Ajánlom
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!
Bankkártyával fizetni külföldön is kényelmes, de amíg itthon megéri, lehet hogy külföldön ráfizetéssel járhat. A kártyás fizetés általában mindenütt költségmentes, ám fontos megnézni, hogy milyen az adott ország valutaneme, ugyanis a különböző típusú bankkártyák elszámolási pénzneme eltérhet. Az európai kártyatársaságok kártyái esetében ez a pénznem általában euró, azonban az amerikai kártyatársaságok esetében lehet dollár is. Ez azt jelenti, hogyha mondjuk Brüsszelben (vagy bármely eurót használó országban) dollárelszámolású kártyával fizetünk, az összeget először a bank átváltja dollárra, majd csak utána forintra. Így kétszer kell a deviza vételi és az eladási ára közötti különbséget „megfizetnünk” – ami drágább, mintha csak egyszer kellene. Ugyanezért fontos figyelni arra is, hogy az „ingyenesnek” hirdetett külföldi automatahasználat valóban kedvező legyen.

Bankkártyával külföldön – mire érdemes figyelniSaját kártya, saját árfolyam


A bankok általában a kedvezőbb, a számlaforgalomban használt devizaárfolyamon váltják a külföldi készpénzfelvétel vagy külföldi vásárlás összegét. Néhány bank azonban egy külön árfolyamot használ a kártyatranzakciók elszámolásához, ami alig alacsonyabb annál a valutaárfolyamnál, amennyiért a bank pénztárában euróhoz juthatunk. Ez a bizonyos valutaeladási árfolyam akár 3-4 százalékkal is magasabb lehet az MNB középárfolyamánál. A külföldi automatás készpénzfelvétel különösen drága, a kivett összegtől függően akár 1-2 ezer forint körül lehet a díja, bár a különbségek jelentősek. Néhány bank ingyen, vagy csak pár száz forintért kínálja a saját hálózatához tartozó automatákból a külföldi készpénzfelvételt, van, amelyik fix díjat számláz minden külföldi ATM-használatra, és van, amelyik a felvett összeg nagyságrendjéhez igazítja a díjat. A feltételekről elindulás előtt – de ha sokat utazunk külföldre, és használjuk a kártyát, akkor még bankválasztás előtt is – érdemes tájékozódni. Ebben segítséget nyújt a PSZÁF költségeket összehasonlító táblázata is.

Zárolt bankszámlák

Különösen autóbérlésnél vagy szállodai bejelentkezésnél fontos a szolgáltatóknak, hogy bizonyos pénzösszeget zároljanak a bankszámlánkon. A zárolás ugyan nem végleges, a számláról nem „tűnik el  a pénz”, de azt nem használhatjuk, és így megnehezítheti az életünket az nyaralás utáni 1-2 hétben is. A szolgáltatók szempontjából ez egyfajta biztosíték: amennyiben valamilyen kárt okozunk, vagy fizetés nélkül távozunk, a szálloda vagy az autókölcsönző ne maradjon bevétel nélkül. Ha a fizetés nem marad el, a bank „visszautalja” a pénzt a számlánkra, vagyis feloldja a zárolást. Ez azonban nem megy 1-2 nap alatt – így érdemes számítani arra, hogy pénzünk egy részét egy darabig nem tudjuk majd használni a zárolások miatt.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_401565 2011-06-17 14:35

1. nem mindenkinek van más pénznemben pénze

2. arra az esetleg évi 1 külföldi útra vagy 10 évi egyre ki tart fent devizakártyát?

3. Nekem van deviza számlám, de kártya nincs hozzá 

karolina24 2011-06-17 14:30

fú az nem jó. nekem olyan kártyám van, ami minden külföldi vásárlásnál visszatérit 3%-ot.

Tiheli 2011-06-17 14:11

Ha nem is középárfolyamon számolnak kártyával való vásárláskor, még akkor is ott a deviza eladási ill. valuta eladási árfolyam közötti különbség. Arról nem is beszélve, hogy így nem kell feleslegesen sok pénzt beváltani, ami aztán megmarad.

 

De vigyázni kell, mert nem minden esetben ingyenes a kártyahasználat, nekem van olyan kártyám, aminél minden egyes külföldi tranzakciónál (vásárlásnál) felszámolnak egy fix díjat. Ezzel együtt már nem éri meg használni.

antironia 2011-06-17 14:06

pedig egyáltalán nem hülyeség!

 

Csak éppen NEM kp-t kell felvenni vele! Az brutálisan drága.

 

Jobban jársz, mintha itthon vennél EUR-t, vagy más valutát. Ugyanis fizetéskor a bank (legalábbis az a néhány, akiknél nekem van számlám) a költéseket deviza-középárfolyamon számolja, ami SOKKAL kedvezőbb, mintha itthon eladási árfolyamon vennék eurót bármelyik bankban, vagy exchange office-ban.

 

A devizaszámla meg olyan nevetségesen kamatozik, hogy már mindet megszüntettem!

 

 

sarga_rozsa87 2011-06-17 14:00

Én ezt tartom a leghülyébb dolognak, hogy külföldön forint alapú kártyát használjak

N?k Lapja Café 2011-06-17 14:00

Hiába mondja egy adott bank, hogy a hálózatához tartozó bankautomatákból külföldön is ingyenes a kézpénzfelvétel, az még nem azt jelenti, hogy feltétlenül azzal járunk a legjobban, ha ilyen módon szerzünk a külföldi valutából. Tippek, hogy mire érdemes figyelni külföldi fizetéskor.
Figyelj az ország valutanemére!

Tovább a cikkre...