Aktuális

Utazási biztosítások rejtelmei

Hol és hogyan kössünk utasbiztosítást? Tényleg jár a dombornyomott bankkártyákhoz utasbiztosítás? Segítünk eligazodni.
Utazási biztosítások rejtelmei
Biztosítsd magad! – hasznos tippek utazás előtt

Emlékszem, mekkora örömöt okozott, amikor életemben először pár perc internetezéssel sikerült kipipálnom az utazási biztosítás megkötésének korábban igencsak bonyolult műveletét. Nagyjából tíz éve lehetett, amikor az első biztosító előrukkolt az online szerződéskötés lehetőségével, azt megelőzően minden utazás állandó problémáját jelentette a megfelelő biztosítás kiválasztása és megkötése. Az indulásokat többnyire munkahelyi hajtás, éjjeli pakolás előzte meg, és gyakran az indulás napján rohangáltunk utazási irodákba, illetve biztosítókhoz megkötni a szerződést. Az, hogy árakat és ajánlatokat hasonlítgassunk össze, szóba se jöhetett, örültünk, ha útba tudtunk ejteni egy helyet, ahol összejött a biztosításkötés. Abban a pillanatban, amikor elindult az online kötési lehetőség, sejtettem, hogy engem többet nem lát senki irodában biztosítási szerződést olvasgatni, s így is lett. Viszont pár év alatt megint teljesen átalakult a piac.

Biztosítás az interneten

Utazási biztosítások rejtelmeiAz elmúlt években emberek százezrei számára vált rutinná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások esetében, hogy évente egyszer, amikor lehetőség nyílik biztosítót váltani, tarifálni kell az egymással versengő online alkuszok weblapjain. Ezeknél egy helyen megtalálható az összes biztosító ajánlata, melyeket a számtalan eltérő kedvezmény miatt papíron összehasonlítani szinte teljes képtelenség volna. Mára az utazási biztosítások esetében is eljutottunk idáig. Viszont maguk a biztosítói ajánlatok nagyon eltérnek egymástól, ezeket már az ügyfélnek kell összevetnie, a portálok csak egymáshoz hasonlító csomagok árait vetik össze, a szolgáltatások tartalma azonban ezeken belül is nagyon különböző lehet.

Az utazási biztosítások általában asszisztenciaszolgáltatást is tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy ha baj esetén hívjuk a megadott számot, ott megpróbálják a problémánkat orvosolni, mégpedig általában az anyanyelvünkön beszélő operátorok segítségével. Ez lehet például felvilágosítás betegségünkkel kapcsolatban, vagy akár információ arról, hogy a közelben hol kaphatunk megfelelő ellátást, vagy hogy érhetjük el a rendőrséget. Az utasbiztosítások része persze a klasszikus betegség- és baleset-biztosítás, valamint a poggyászbiztosítás is. Az viszont, hogy az adott szerződés éppen mire és mennyit fizet, változó. Sőt, egészen nagy eltérések is lehetnek a különböző módozatok között. Abban is van különbség, hogy mit zárnak ki a felelősségi körből. Igencsak változó – és sokszor a választott típustól függ – például a biztosítók hozzáállása a fényképezőgépek és videokamerák biztosításához, illetve a sporttevékenység közben bekövetkezett balesetek megítéléséhez. Ezekre külön érdemes odafigyelni.  

Tájékozódj!

Ha az utas az összehasonlító oldalakon megadja a kívánt adatokat és megkapja az árajánlatokat, akkor teljesen eltérő nagyságú szolgáltatásokat nyújtó biztosításokat kap. Ezek paramétereit azonban egy helyen láthatja, amiből már viszonylag egyszerűen kiszámolható, hogy kinek melyik éri meg a legjobban. Például az európai utazási biztosítások között van olyan ajánlat, mely 4 millió forintot fizet baleseti halálra, s 8 milliót rokkantságra, a poggyászkár felső határa pedig 400 ezer forint, a legfapadosabb szinten pedig 1-1 milliót adnak halál, illetve rokkantság esetén, a poggyász esetében pedig 60 ezer forint a felső határ. Persze még sok más tételben is jókora különbség van a két ajánlat között, de árban is négyszeres lehet a különbség: a napi 250 forinttól általában 1000-ig tart a skála.

Biztosítás és dombornyomott bankkártyák
 
Utazási biztosítások rejtelmeiFontos tudni, hogy az egyes dombornyomott bankkártyákhoz járó biztosítások általában a legolcsóbb biztosításokhoz hasonló védettséget nyújtanak, vagy még annyit se. Sokan úgy vélik, hogy az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása helyettesíti az utasbiztosítást. Ez azonban csak részben igaz, mivel előbbi csak bizonyos sürgősségi beavatkozások esetében jogosít ellátásra, olyan országokban pedig, ahol a helyiek is önrészt fizetnek az egészségügyi ellátásért, ezt nekünk is ki kell köhögnünk. Ez pedig már egy kisebb műtét esetén is jókora tétel lehet. Ráadásul segítségre se számíthatunk itthonról, mivel asszisztenciaszolgáltatás csak az utasbiztosításokhoz jár.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top