Aktuális

Nőknek építettek börtönt a magyarok Afganisztánban

Várandós kismamákat, anyákat és gyerekeiket őrizték együtt gyilkos merénylőkkel egy romos raktárépületben. Egy magyar segélyszervezet támogatásával most új afganisztáni börtön épült.

Átadták azt az új, afganisztáni börtönt, amelynek építését egy éve kezdte meg a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet (MÖS), hogy a női foglyok embertelen életkörülményein segítsen.Nőknek építettek börtönt a magyarok Afganisztánban

Jelenleg egy omladozó raktárépületben vannak a fogva tartottak, köztük több nő és gyerek is, mivel az afgán jogszabályok szerint a gyerekek hétéves koráig biztosítani kell, hogy az anyjuk mellett maradhassanak. A mostani, túlzsúfolt helységekben viszont nincs elfogadható tisztálkodási lehetőség, sok embernek pedig csak az udvaron felállított sátrakban jut alvóhely, ami különösen a téli hidegben kellemetlen. Ráadásul az őrizetbe vett személyek együtt vannak a gyilkosságért, merényletért, emberrablásért elítélt rabokkal.

Az asszonyok közül többen azért kerültek börtönbe, mert elhagyták a férjüket, a családjukat. Az afgán jogszabályok szigorúan büntetik azokat a nőket is, akik felbontják a jegyességüket és elszöknek otthonról. A börtönben él olyan nő is, akit terhesen tartóztattak le, és az intézményben szülte meg a gyerekét.

Az új fogda, amely Puli-Humri városában található, kevesebb, mint egy év alatt készült el, részben magyar, részben európai uniós forrásokból. A beruházás tervével a helyi kormányzó és a nőügyi minisztérium kereste meg a segélyszervezetet. A börtön területén külön férfiak és nők befogadására alkalmas épületet, konyhát, egészségügyi helységet alakítottak ki. A szobákat ventilátorokkal, emeletes ágyakkal szerelték fel. Külön szobákat hoztak létre az ellenálló tevékenységgel, a tálibokkal való együttműködéssel vádolt őrizeteseknek, őket többnyire szigorúbb felügyelet alatt tartják.

Afganisztánban a fogdaépületek őrzése is fontos, de nemcsak a fogva tartottak szökésétől kell tartani, hanem a lázadók támadásaitól is: itt többek között a börtönök a merényletek első számú célpontjai. Titkosszolgálati információk szerint a héten is készülnek öngyilkos merényletre a jelenlegi intézmény ellen, ezért sürgetik a foglyok átszállítását az új épületbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top