Aktuális

Hogyan válasszunk olcsó szállást?

Az olcsó repjegyek levadászása időigényes mutatvány, de mi a helyzet a szállásokkal? Mert igény akad rendesen, legyen tiszta, központi helyen legyen… Vannak alapelvek vagy oldalak, melyeket érdemes követni?

Hogyan válasszunk olcsó szállást?Induljunk ki a szállodások szemszögéből! Ha ők meg akarják tölteni hoteljeiket, akkor a lehető legtöbb emberrel meg kell ismertetniük az ajánlataikat. Aki kimondottan a hazai vendégekre lő, az adott ország online szálláskereső rendszereit preferálja, de egyre jellemzőbb, hogy a globális szálláskeresőkből senkinek sem érdemes kimaradnia.

Számolj a nagyokkal is!

Ezekből van tengernyi, de a kínált szállások száma, a kezelhetőség és az igen sok utasvélemény alapján én a booking.com-ot, illetve a hotels.com-ot szoktam nézni. Kihagyhatatlan még a tripadvisor.com is, mely több online szállásfoglaló rendszer árainak összehasonlítását kínálja. Ha ezek átnézésén túl vagyunk, még érdemes futni egy kört a nagy szállodatársaságok (Accor, Hilton, Radisson, Intercontinental) weblapjain. Ezek hoteljei néha benne vannak a globális rendszerekben, néha nincsenek. Az is előfordul, hogy a csoport bizonyos brandjei szerepelnek, mások nem. Szálláslistát gyakran találhatunk az egyes városok vagy régiók információs oldalain is. Ha tetszik valamelyik szállás, akárhol bukkantunk rá, érdemes megkeresni a saját honlapját.

Gyakran olcsóbb a közvetlen foglalás, mint az online rendszereken keresztül végzett. Utóbbiaknak ugyanis jutalékot ad a vendégekért a szálláshely, és gyakran be is építik ezt a költséget a szobaárba. Az is előfordul, hogy a közvetlenül a szállodánál foglalók valamilyen pluszszolgáltatást kapnak: Isztambulban például ingyenes reptéri transzfert ajánlottak.

A saját weblap előnye

Hogyan válasszunk olcsó szállást?
Váratlan és furcsa költségek nyaraláskor

Jó tudni, hogy a lánchoz nem tartozó szállodáknál maguknál, illetve a sok szállodát mutató online foglalási oldalakon ritkán módosulnak az árak. A szállodaláncok saját weblapjain viszont egyre inkább jellemző, hogy olyan gyorsan változtatgatják az árakat a fogyás függvényében, mint ahogy azt a légitársaságoknál megszokhattuk. Ha nagyon drágállunk valamit, érdemes megnézni azt is, hogy korábbi vagy későbbi hónapokra milyen árat kínálnak. Ez támpont lehet ahhoz, hogy a következő hetekben csökken vagy nő majd a szobaár. Mind az Accor-, mind az Intercontinental-csoport olcsóbb brandjeinél (például az Ibisnél vagy a Holiday Inn-nél) megfigyelhetők akciók, de a Nagy-Britanniában vezető Travelodge-nál és Premier Inn-nél is gyakran ki lehet fogni 19–29 fontos szobákat 2-3 hónappal utazás előtt. Persze az igazán olcsó árak ma már szinte kizárólag akkor élnek, ha az internetes foglalás pillanatában fizet is kártyával az ember, és lemondásra nincs lehetőség. Az árak bevillanásakor pedig azt is érdemes rögtön megnézni, hogy az reggelivel vagy a nélkül értendő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top