Aktuális

Hogyan kérjünk fizetésemelést?

Közhely, hogy mindenki pótolhatatlan. De minél magasabb a "pótolhatatlansági indexünk", annál nagyobb esélyünk van arra, hogy próbálkozásunk sikerrel jár. De hogyan kérjünk több pénzt? Az olvasó kérdez, Ács Gábor válaszol...
Hogyan kérjünk fizetésemelést?Hogyan lesz 30 ezer forintból 300 ezer? 

Mindenekelőtt szeretném egyértelműsíteni, hogy e témában nem tartom magam szakértőnek, inkább csak viszonylag nagy tapasztalattal rendelkező, érdeklődő felhasználónak. A kérdésnek nemcsak komoly szakirodalma van, de olyanok is szép számmal akarnak, akik bizniszt csinálnak belőle.

Az interneten be lehet fizetni mindenféle kurzusra, melynek elvégzése után állítólag pöccre megemelik a fizetésünket, olyan profin tudjuk majd ezt kijárni magunknak. Én ebben annak ellenére sem hiszek, hogy mindenféle profi titulussal bíró szakik mondják magukról, hogy átadják ezt a hasznos tudást. Nem mondom, hogy egyszerű népbutításról van szó, de ez az egész fizetésesdi egyszerűbbnek tűnik annál, mint hogy tréningeltessük magunkat a főnökkel történő bértárgyalásra.
Alapvetően ugyanis két dologtól függ az esélyünk. Egyrészt a munkáltató lehetőségeitől, másrészt saját értékünktől. Utóbbival kapcsolatban fontos, hogy nem az általunk gondolt értékről van szó, hanem arról, amit a munkaadónk, konkrétabban a fizetésekről döntő személy vagy csoport vél rólunk. Közhely, hogy senki sem pótolhatatlan, de minél magasabb a „pótolhatatlansági indexünk”, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy próbálkozásunk sikerrel jár. Ha jól megy a cégünknek és egyértelmű, hogy nagy szüksége van a cégnek ránk, akkor van esély a komolyabb fizetésemelésre. A másik véglet, hogy a cég gondban van, munkánk átlagos, csak a pofánk nagy, meg egyébként is százan pályáznak a helyünkre. Ilyen helyzetben csak a lúzerek kezdeményeznek bértárgyalást, abból ugyanis az lesz, hogy az illető a következő apró hibája után repül a cégtől.

A legfontosabb tehát magunkat elhelyezni a saját fontosságunk és a cég lehetőségei által alkotott koordináta-rendszerben. Persze vannak mindenféle trükkök a megfelelő körökben mozgástól az olyan aljasságokig, mint a főnöknek benyalás, vagy a konkurens folyamatos felnyomása, de utóbbiakkal remélhetőleg csak kevés cégnél lehet sikert elérni – vagy ha igen, azt is csak ideiglenesen. A lényeg tehát az, hogy ismerjük meg a cégünk anyagi helyzetét és a saját megítélésünket, s ha ezek alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy elismerjenek, akkor célszerű a kérelmet előterjeszteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top