Aktuális

Idősebbek is elkezdhetik…

...avagy hogyan mutassuk meg idősebb rokonainknak, mit lehet kezdeni egy mobillal vagy egy számítógéppel?
Számunkra már teljesen természetes a mobil vagy a számítógép használata, míg szüleink, nagyszüleink néha egy-egy SMS-sel is bajban vannak, a számítógéppel kapcsolatban pedig már a bekapcsoló gombnál megriadnak. (Tisztelet a kivételnek!) Egyáltalán nem butaságból, csak nem áll rá az agyuk, nem az ő logikájuk szerint működnek ezek a masinák. Pedig léteznek olyan megoldások, amelyek pont az ő ismerkedésüket segítik elő az új technológiákkal. Ezek közül szemezgettünk.
Idősebbek is elkezdhetik...

Vajon a gyereknek kell egyáltalán mobil?

„Nagyimobilok”
Általában a mobiltelefon az az eszköz, amit a fiatalabb generáció is szívesen „tukmál” rá a szülőkre, nagyszülőkre, még akkor is, ha ők esetleg vonakodnának. Hiszen ezzel könnyebb lesz őket elérni, és ha ne adj isten bármi gond történne velük, akkor ők is könnyebben tudnak segítséget hívni. Bizonyára mindenki volt már olyan családi karácsonyozáson, ahol a gyerekek meglepték a nagyit egy olcsó mobillal, amiről azt gondolták, pont jó lesz neki, mert olyan kis egyszerű, biztos elboldogul vele, és belefér az otthonka zsebébe is. Az ilyen ajándék mobilok gyakran a fiókban végzik, ám nem feltétlenül a nagyi hibájából.

Az ajándékozók gyakran nem gondolják végig, mi is kellene a nagyinak. Persze, az egyértelmű, hogy ő csak telefonálni akar, de akkor nemcsak fölösleges, hanem zavaró is a többi funkció, pláne, ha a mobil használója csak szemüveggel látja a kijelzőt. A legtöbb idős embernek nem csupán egy egyszerű mobil kellene, hanem egy olyan, amit kifejezetten nekik terveztek.

 
Idősebbek is elkezdhetik...

Ha nem is árasztják el a piacot az ilyen, úgynevezett szenior telefonok, lehet azért találni ilyet itthon is, ha nagyon akarunk. A két alapvető szempont az ilyen telefonok kiválasztásánál az egyszerű menü, és az, hogy nagyok legyenek a gombok, illetve a számok a kijelzőn. Nem lényeges, hogy maga a kijelző legyen méretes, az már viszont fontos, hogy a rajtuk megjelenített számok rendesen látszódjanak. Létezik olyan mobilgyártó, mint például az emporia, amely néhány telefon kijelzője esetében nem is a megszokott fekete-fehér színkombinációt használja, hanem borostyán háttérszínt alkalmaz – szemészek, illetve tesztek alapján ezzel tudják a legjobban olvasni a digitális karaktereket a gyengénlátók.

Az emporia az időseknek gyártott telefonokba egyéb funkciókat is bele szokott építeni úgy, hogy az ne bonyolítsa túl a szerkezetet, például zseblámpát vagy előre beprogramozott, egyszerűen kezelhető gyorshívó funkciókat. Sőt arra is figyelnek a mobilok kialakításánál, hogy kompatibilis legyen a hallókészülékekkel, ne okozzon zavaró zörejeket. Ez valószínűleg olyan plusz, amire sokan nem is gondolnak, hogy fontos lehet az idősebbek telefonja esetében, illetve hogy létezhet megoldás ilyen problémára is.

 
Idősebbek is elkezdhetik...

Egy ilyen telefont mi is kipróbáltunk, azaz kipróbáltattuk a célcsoport egyik tagjával. Tesztalanyunk a gombok, illetve a számok méretével alapvetően elégedett volt, és a menüvel is elboldogult, ha nem is elsőre. Az egyetlen gondot az okozta, hogy erős fényben nem látszott rendesen a kijelző – a tesztkészülékünk ugyanis a fekete-fehér kijelzős emporiaELEGANCE volt. Minden bizonnyal a borostyán hátterű kijelzővel már nem lett volna ilyen probléma, ez is fontos szempont lehet tehát, ha mobilt akarunk venni a napos lakásban élő,vagy sokat sétálgató nagyinknak.

Számítógépek és szeniorok
Egyre több ember ismeretségi körében van egy-egy olyan belevaló idősebb személy, aki magabiztosan használja az internetet: online rádiókat hallgat, híreket vagy éppen recepteket keres, ismerősöket kutat fel közösségi oldalakon, fórumozik… és lehet, hogy folyton teletömi az ismerősök postaládáját ötéves hoaxokkal vagy órási méretű, kiscicás prezentációkkal, de ez azt is bizonyítja, hogy rendkívül ügyesen kezeli az emaileket.

A többség azonban nem ennyire nyitott, a legáltalánosabb félelem az, hogy „biztosan elrontom”. Pedig léteznek kifejezetten időseknek szánt számítógépek, egyebek mellett a Microsoft és a Fujitsu háza tájáról is érkezett hír ilyen jellegű fejlesztésekről, de egyelőre itthon még nem túl elterjedtek az ilyen jellegű PC-k. Amerikában például kapható olyan szenior számítógép Go Computer néven, amihez havi húsz dollárért állandó telefonos technikai segítségnyújtás is jár. Kifejezetten idősek részére készített, egyszerűen használható operációs rendszer, nagyítós egér és hatalmas betűkkel ellátott, színes billentyűzet segítik az esetlegesen korosabb felhasználókat a gépezésben.

 
Idősebbek is elkezdhetik...
 
A megfelelő segítséggel és infókkal természetesen nem kell ilyen csilivili gép ahhoz, hogy mi is segíthessünk a nagyinak eligazodni a számítógépben, egy normál PC-n is találunk azért pár hasznos eszközt találunk. Kevesen tudják például, hogy a Windows-okba beépítettek nagyító funkciót is. (Akár te is kipróbálhatod, itt találod meg: Start Menü -> Minden program -> Kellékek -> Könnyű kezelés -> Nagyító)

Ezzel máris egy fokkal könnyebben el tudják kezdeni használni a számítógépet az idősebbek. Az érdeklődésük felkeltéséhez elég, ha mutatunk pár olyan dolgot az interneten, ami az ő érdeklődési körükbe beleillik. Ez lehet akár távoli rokonok fotói az iWiW-en, receptek egy blogban, közösségek egy fórumon, Jávor Pál-nóták a YouTube-on… Biztosan mindenkinek megindul a fantáziája.

Az alapinformációk megmutogatása, illetve az alapvető szabályok tisztázása (például: „Nem rontod el, ha a mégse opcióra kattintasz, bármit is kérdez!”) egy külön témakör lenne, amibe most nem megyünk bele.

Fontos tudni azonban, hogy ha az alapokat nincs kedve vagy ideje elmagyarázni a családtagoknak, a lelkes nagyi még mindig részt vehet egy olyan tanfolyamon, amelyet kifejezetten időseknek szerveznek, tapasztalt oktatókkal, akik tisztában vannak az igényekkel, illetve azzal, hogyan célszerű nekik elmagyarázni a működést, és megmutathatja, mennyi csodálatos dolgot lehet művelni egy számítógéppel.

 
Idősebbek is elkezdhetik...

Az ilyen jellegű tanfolyamokon ugyanis nem csupán az alapokkal ismertetik meg az érdeklődőket, hanem olyan érdekes és egyszerűen használható alkalmazásokat is mutatnak nekik, amelyekkel filmeket, fotóalbumot vagy bemutatót is szerkeszthetnek, de még a vírusok ellen is megtanulhatnak védekezni. Haladóknak a közösségi oldalak és fórumok, webshopok, útvonaltervezők, vagy éppen a webkamera használatát is megmutatják.

Senkinek, soha nem késő elkezdeni, mindenki el tud indulni ezen az úton. Csak van, akinek az elején fogni kell a kezét, és máshogyan, a saját logikája szerint kell magyarázni.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top