Aktuális

6 millió új munkahely találhat gazdát

Az Európai Unióban akár 6 millió új munkahely is létrejöhet 2020-ig, ha az unió hevesebben lép fel a klímaváltozás ellen – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport.
6 millió új munkahely vár majd gazdáraA rossz levegő jobban árt, mint a kokain

A klímaváltozás elleni küzdelem a köztudatban eddig úgy élt, mint rendkívül költséges és igen kétes kimenetelű erőfeszítés, holott a klímaváltozás elleni küzdelem komoly gazdaságösztönző hatással bír – írja Az új növekedési pálya Európa számára (A New Growth Path for Europe) című tanulmány. Az unió gazdasága akár 0,6 százalékponttal nagyobb mértékben is növekedhetne évente, a beruházások hazai össztermékhez (GDP) mért aránya pedig 18 százalékról 22 százalékra emelkedhet a kibocsátáscsökkentési cél emelésével.

6 millió új munkahely vár majd gazdáraAz éghajlatváltozás elleni küzdelem így az alacsony növekedéssel és nagy munkanélküliséggel jellemezhető jelenlegi gazdasági helyzet gyökeres megváltoztatásáért vívott harc is egyben, amelynek révén az unió új növekedési pályára állhat – hangsúlyozta Carlo Jaeger, a klímaváltozás hatásait kutató potsdami tudományos intézet munkatársa.

„A klímaügy nem igazán vonzó és divatos, nem szexi téma” – emelte ki Jaeger, aki szerint azonban a szemléletbeli fordulat ösztönzésével és a piaci, befektetői várakozások formálásával nagyot lehet lendíteni az ügyön. Ezt szolgálná az 1990-es bázisévhez képest nem 20, hanem 30 százalékos kibocsátáscsökkentési cél, amely az unió elkötelezettségét jelképezhetné. Ügyes politikával és jó szabályozással valóságos befektetési hullámot lehet indítani, ha elég erős lendületet ad az állami részvétel a magántőke megmozgatásához – közölte Diana Mangalaglu, a tanulmány egyik szerzője. A szakértő rámutatott: az 1929-ben kitört nagy gazdasági világválságból is az állami beruházások révén lábalt ki az Egyesült Államok. Most hasonló a helyzet, csak a zöld technológiák terjesztése a feladat – mondta.

Forrás: greenfo/mti

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top