Aktuális

Sexting – A tinik nemcsak nézik, csinálják is a pornót

Terjed a sexting; zavarba ejtően sok tinédzser pornóképeket készít magáról, és mms-ben vagy az interneten terjeszti – figyelmeztetnek a szakértők.
Sexting - A tinik nemcsak nézik, csinálják is a pornótA kitakart puncik kora – Heti gyors Mester Dórával

Egy kutatás szerint a 11–14 éves korosztály 40%-a használta a mobilját vagy a számítógépét arra, hogy meztelen fotókat küldjön magáról vagy fogadjon barátairól. Több mint a felük tudatában volt annak, hogy továbbküldhetik a fotóját.
A 11 ezer brit gyerek bevonásával készült felmérésben a megkérdezettek 40%-a helyénvalónak találta, hogy félmeztelen lányok képét terjessze az iskolában.
A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ez egyértelmű jelzés, hogy a gyerekek ma már nemcsak nézik, hanem csinálják a pornót a neten. Az okokat az online pornográfia terjedésének tulajdonítják, ami a tinédzser fiúk elvárásait is növeli. A fiúk azt várják a barátnőjüktől, hogy fűvel-fával lefeküdjenek és fitogtassák testüket.
A felháborodott szülők sürgetik, hogy a többi szülő ellenőrizze gyermeke telefon- és számítógép-használati szokásait.
Az internetbiztonsággal foglalkozó szakemberek szerint az érintett gyerekek száma sokkoló. A háttérben az online pornó elérhetőségét látják, ami torz képet alakít ki bennük arról, mire számíthatnak egy párkapcsolatban.
A probléma gyökereit nem csak az online pornóban kell keressük. A meztelenség a csapból is folyik, gondoljunk csak a videoklipekre vagy a valóságshow-k kínálatára. A gyerekek érzékeit teljesen eltompítja a túláradó szexuális tartalom.
Mester Dóra szerint a külvilág szexualitással kapcsolatos ingerei túlságosan testközpontúak, a szex érzelmi aspektusait kevésbé közvetítik. A fiatalok a kortársaiktól, a felnőttektől, a médiából csipegetik fel az információt, hogyan kell a szexualizált világban élni. A szexről azt a véleményt teszik magukévá, ami erős, hiteles számukra. Ezért olyan fontos, hogy ne hagyjuk őket magukra az információs dömpingben, hogy a szülők, tanárok véleményükkel és odafigyelésükkel hozzájáruljanak a fiatalok szexuális éréséhez.
Tapasztalatai szerint a 14–18 éves korosztály nagyon hálás tud lenni, amikor a szexről őszintén beszélgetnek velük. Szívesen hallanak és beszélnek szerelemről, önértékelésről, önbizalomról, féltékenységről, hűségről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top