Aktuális

A pucérság mindent visz

Egyre többen választják a meztelenséget, hogy ily módon hívják fel a figyelmet az általuk fontosnak tartott ügyekre, legyen az például a szőrmeviselés elleni harc, a világbéke, vagy épp a helyi könyvtár megmentése.
 Meztelen kampányok Meztelenül praktizál a pszichológusnő 

Nemes célért – ruha nélkül
Talán az egyik legtapasztaltabb szervezet a pucérkodás üzenethordozóként való alkalmazásában a PETA állatvédő szervezet, melyhez „Rather Go Naked Than Wear Fur” (Inkább megyek pucéran, semmint  szőrmét viseljek) kampányához 1991 óta ezrek csatlakoztak, és dobták le ruhájukat, hogy így tiltakozzanak a szőrmeviselés és az állatkínzás ellen. A kampányhoz számos hírességet is sikerült megnyerni, köztük például a vegetáriánus színésznőt, Alicia Silverstone-t, Pamela Andersont vagy a latin bombázót, Eva Mendest.

Meztelen kampányok

Meztelen kampányok
Meztelen kampányok

Yoko Ono is nemes cél érdekében vetkőzött évtizedeken át, ő a világbéke kedvéért vált meg ruháitól. Először 1964-ben mutatta be „Cut Piece” showját, melyben a nézőközönség tagjai saját kezükkel vághattak le egy darabot a művész ruhájából, aki az est végére teljesen pucéran állt a színpadon. Ono John Lennon halála, 1980 óta folyamatosan járta a világot szokatlan békekampányával.

Az avantgárd művész leghíresebb háborúellenes megmozdulása azonban nem ez volt, hanem John Lenonnal közös „Bed in for Peace” című békés tiltakozása, melynek során először 1969-es nászútjukon, reggel 9-től este 9-ig teljes sajtónyilvánosság előtt töltöttek egy hetet hitvesi ágyukban, így tiltakozva a vietnami háború ellen.

 

Meztelen kampányok

A klímaváltozásra már sokan sokféleképpen felhívták a figyelmet, jó néhányan ruha nélkül. Melbourne-ben biciklisek rendeztek pucér felvonulást, francia zöld aktivisták pedig egy burgundiai szőlősben álltak modellt Spencer Tunnicknak, hogy így hívják fel a figyelmet a globális felmelegedésre, ami már a francia bortermelést is veszélyezteti. A híres fotós kedvéért 2007-ben Európa leghosszabb gleccserén is hatszázan pózoltak  pucéran. A kép nem is maradt észrevétlen, s csak remélni tudjuk, hogy az üzenet is sokakhoz eljutott.

Meztelen kampányok

Felül semmi

A yorkshire-i hölgyek
A yorkshire-i hölgyek
Fotó: dailymail.co.uk

1999-ben egy csoport középkorú nő különleges vállalkozásra adta a fejét, úgy döntöttek, készítenek egy naptárt, de egy kicsit másképp, mint ahogy azt bárki elvárná néhány ötvenes, kisvárosi asszonytól. A yorkshire-i hölgyek ugyanis aktnaptárt készítettek, a modellek pedig ők maguk voltak. A naptárt egyikőjük férjének, John Bakernek ajánlották, aki leukémiában halt meg, a befolyt összegből pedig egy kanapét szeretettek volna venni annak a kórháznak, ahol Johnt is ápolták. Arra azonban álmukban sem gondoltak, hogy a naptár hihetetlen siker lesz, ők pedig nemcsak egy kanapét tudnak majd venni a befolyt összegből, de 1,5 millió fonttal a leukémiakutatást is tudják támogatni. Az asszonyok rendhagyó ötlete a hollywoodi filmesek figyelmét is felkeltette, történetükből Helen Mirren és Julie Walters főszereplésével készült film, 2005-ben Károly herceg pedig személyesen is megköszönte a yorkshire-i asszonyok jótékony pucérkodását.
 
A könyvtár megmentésétől a pucér szavazókig
Az emberek figyelmét ma már nagyon nehéz kivívni, nap mint nap milliónyi inger ér bennünket, az összeset lehetetlen lenne befogadni, a felénk áradó információtömegből muszáj szelektálnunk. Hogy mit választunk, elsősorban rajtunk múlik, a szokatlan, a rendhagyó mellett azonban, ha akarunk, sem tudunk elmenni. A pucérsággal pedig még ma is el lehet érni, hogy ránk figyeljen a világ.
Így gondolják ezt azok a berlini fiatalok is, akik az egyre magasabb lakbérek ellen tiltakoznak spontán pucérpartijaikkal, vagy azok az ukrán feministák, akik az országukba irányuló szexturizmust elégelték meg.

Ukrán feministák
Ukrán feministák

Egy angol falucska lakói sem találtak más megoldást könyvtáruk megmentésére, ezért úgy döntöttek, egy pucér plakáttal hívják fel a figyelmet az ügy fontosságára. Egy világhírű kozmetikai cég is ezt az utat választotta, egyik üzletük alkalmazottai csupán egy helyes kis kötényt öltöttek magukra, s így hirdették környezetbarát,  csomagolásmentes kozmetikumaikat. Az amerikai Illinois államban a választók tájékoztatására „Vote Naked!” azaz Szavazz pucéran! Jelszóval hirdettek kampányt. Nos, nem kételkedünk benne, hogy az egyébként nem túl izgalmas üzenet eljutott szavazókhoz; a pucéran hegedülő lány vagy a paletta mögött ruhátlanul festegető fiú szavaira valószínűleg minden illinoisi odafigyelt, s már tudja, ezentúl e-mailen keresztül, otthonról is szavazhat, ha akarja, akár pucéran is.

Nem kell a világmegváltás
Nem mindenkinek van szüksége világmegváltó célokra ahhoz, hogy megváljon ruháitól, van aki már kevesebbért is megteszi ezt. Egy argentin hölgy, Hot Milena kedvenc focicsapata kedvéért hozná meg ezt az áldozatot. Ez persze számára azért nem is olyan nagy áldozat, hisz a hölgy, akit Argentína Cicciolinájaként is emlegetnek, foglalkozását tekintve pornószínésznő. Milena fanatikus futballszurkoló, és mélységesen felháborodott azon, hogy kedvenc csapatának három játékosát négy fordulótól eltiltották, ezért úgy döntött, nemtetszésének pucér tiltakozással fog hangot adni. Hogy az argentin labdarúgó-szövetség tagjai meggondolnák magukat a tiltakozás hatására, nem hisszük, de hogy tetszeni fog nekik a hiányos öltözetben tiltakozó színésznő, az szinte biztos.

A sztárok is ledobják néha
A sztárvilágban nem különleges a meztelenkedés, de hál’ istennek vannak olyanok is, akik nemcsak azért vetkőznek, hogy megmutassák magukat a világnak, sokkal inkább azért vállalják a pőreséget, hogy felhívják az emberek figyelmét sokakat érintő, fontos ügyekre. Kylie Minogue, négy évvel azután, hogy sikerült legyőznie a mellrákot, pucéran állt modellt, hogy így irányítsa rá a figyelmet a betegség elleni küzdelemre. Marisa Miller szupermodell aktfotóival a bőrrák elleni harc fontosságára hívták fel a figyelmet, Giselle Bündchen viszont hazája, Brazília vízkészleteiért aggódik, egy plakáton ezért öltözött csupán vízfüggönybe, no és környezetbarát szandáljaiba.

Kylie Minogue
Kylie Minogue
Marisa Miller
Marisa Miller
Giselle Bündchen
Giselle Bündchen


Till Atilla és Ördög Nóra is nemes célért vetkőzött

Itthon az utóbbi évek egyik legütősebb kampánya a női kvótáért készült plakátsorozat volt, melyen ismert férfiak vállalták, hogy híres és sikeres nők oldalán, ádámkosztümben pózolnak a fotókon. Till Attilát Heller Ágnes könyve, Szabó Győzőt Tóth Vera kottája, Fligauf Benedeket csak Péterfy Bori aranylemeze takarta. A feltűnő kampánnyal a női kvóta ügyét szerették volna előmozdítani, hogy a férfiak uralta világban a nők is hallathassák a hangjukat, és felelős pozíciókban is bizonyíthassanak.
Itthon még ma is igaz, hogy a legtöbb híresség leginkább saját testi adottságaira szeretné irányítani a figyelmet, ha pucér fotózásról van szó, de azért akadnak kivételek is. Közéjük tartozik például Ördög Nóra, akit hiába ostromolt már több magazin is, a műsorvezető nem hajlandó vetkőzni. Eddig csupán egyszer tett  kivételt, hogy művészi aktfotóival a  fogyatkozó édesvízkészletekre hívja fel az emberek figyelmét.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top