Aktuális

Nem jelent veszélyt a hétvégi szuperhold

Ne dőlj be a holdtölte rémhíreinek! Csillagászok szerint a hétvégi telihold nem okozhat gondot sem Európában, sem Japánban.
Nem jelent veszélyt a hétvégi szuperhold   Műfákkal a tiszta levegőért – Für Anikó különvéleménye

A szuperholdnak nevezett égi jelenség, amelyet március 19-én tapasztalhatunk majd, azzal magyarázható, hogy ezen az estén a Hold közelebb kerül a Földhöz: a távolsága mindössze 356 577 kilométer lesz az átlagos 382 900 kilométerhez képest. Ennyire közel utoljára 1992-ben volt bolygónkhoz.
A múltban a szuperholdak idején előfordultak természeti katasztrófák. 1974 karácsonyán Darwin városát Ausztrália történetének egyik legsúlyosabb elemi csapása, a Tracy ciklon szinte teljesen lerombolta. A katasztrófában 71 ember vesztette életét, és megsemmisült az épületek 70 százaléka. Harminc évvel később, 2004. december 26-án a szökőár a délkelet-ázsiai térségben körülbelül háromszázezer ember életét követelte.

A tudósok szerint azonban nincs összefüggés a természeti csapások és a szuperhold jelensége között, legfeljebb a szokásosnál alacsonyabb apályt és magasabb dagályt észlelhetünk a jelenség idején. 
Mint azt Kolláth Zoltán, az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének csillagásza a Független Hírügynökségnek elmondta, sem Japánra, sem Európára nem jelent veszélyt a pénteki holdtölte. A szakember szerint inkább csak érdekesség, hogy éppen teliholdkor van földközelben a Hold, ezért nagyobbnak látszik, mint általában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top