Aktuális

Sok élmény kevés pénzből

Cameron Diaz és Kate Winslet lakáscseréje óta tudjuk, hogy szállást keresni nem csak szállodában érdemes. A Holiday című filmben a két színésznő ugyanis egy pár hetes nyaralás céljából házat cserél egymással. Kalandjuk jól sül el, de vajon Hollywoodon kívül is eszébe jut valakinek így szállást keresni?

Extrém gondolatnak tűnik elcserélni életünket egy, a világ másik végén élő emberrel. A világhálón fórumok, blogok, közösségek azonban azt sejtetik, van valami plusz az ilyen jellegű kalandokban, ami miatt érdemes belevágni. A neten szép számmal találunk zarándokokat, önkénteseket, kanapészörfölőket, a világot körbestoppoló hátizsákosokat. Mindegyiküket ugyanaz hajtja: testközelből szemlélni az adott kultúrát, megismerni egy idegen országot az ott élő embereken keresztül – és nem útikönyvekből. A kor vagy a családi állapot mit sem számít, de angoltudásra, nyitottságra és egy jó adag rugalmasságra szükségünk lesz egy-egy ilyen túrán. S ha mindez megvan, még akkor sem árt, ha van B-tervünk.

Van egy szabad kanapém

Az önszerveződő couchsurferek (kanapészörfölők) virtuális közösségének tagjai nem elsősorban mások életébe kívánnak bepillantani. Egyszerűen csak kíváncsiak más országokra, az ottani mindennapokra, világlátásra. És mindezt nem egy hotelből ismernék meg. Ha regisztrálunk a megfelelő oldalon, szinte ingyen beutazhatjuk a világot, hiszen a kanapészörf lényege, hogy a világ minden részéről származó emberek fekhelyet ajánlanak az arra utazóknak.

Sok élmény kevés pénzből

„A befogadók között éppúgy van egyetemista fiatal, mint többgyerekes család, vagy akár nyugdíjas házaspár, ebből következően a fekhelyed lehet egy szimpla matrac, kanapé, ritkán egy önálló szoba” – meséli Orsi, aki szerint külön élmény, hogy a nyaralás során muszáj alkalmazkodni az idegen kultúrához, még ha nem is mindig felemelő érzés hajnali kettőkor gitárkíséretes kurd költészetet hallgatni az ágyadból. „A legtöbb helyen egyből kulcsot kap az utazó, és a hűtő tartalmát is dézsmálhatja; a szállásadó életében nem külön programként szerepel, hanem egy kicsit a mindennapjai részévé válik” – folytatja Eszter, Orsi barátnője. A két barátnőben ezelőtt két évvel fogalmazódott meg a gondolat, hogy úgy nyaraljanak, hogy közben igazán közel kerüljenek az adott ország kultúrájához, az ott élő emberek által személyes rálátást kapjanak az országra.

Hogy mi alapján válasszunk vendéglátót, arra nincs bevált recept. „Akinek szimpatikus az adatlapja, felvesszük vele a kapcsolatot, általában mindenki nagy szeretettel és nyitottsággal fogad minket – állítja Orsi. – Egy alkalommal a szállásadónk annyira közömbösen viselkedett velünk, hogy inkább továbbálltunk. Egy másik helyen viszont egy csapat fiatal várt minket a ház előtt, amikor megérkeztünk, és egy hangos, magyar »jó napot«-tal üdvözöltek minket.”
A honlapon valós tapasztalatokon alapuló minősítő rendszer működik, egymást értékeli a vendég és a vendéglátó. Minél több a pozitív vélemény, annál nagyobb az esély a jó hangulatra. Pénzt sehol nem fogadnak el, az odafigyelés a bevett „fizetőeszköz”.

Cserélünk?

Szuper lenne, ha a csereotthon.com oldalon tényleg rábukkanhatnánk Cameron Diaz házára. Hát még ha Magyarország szerepelne az adatlapján kedvelt úti célként! Nem tűnik valószerűnek? Lehet. Pedig sokan szeretnének Európával – így hazánkkal is – megismerkedni. A weboldalon, ha akarjuk, lakásunk bekerül egy adatbázisba, ahonnan a világ bármely pontjából kereshetővé válik, mint úti cél, egyben szálláshely.
Ám hiába előz meg alapos szervezés egy-egy utazást, mégsem biztos, hogy a lakás megfelel elképzeléseinknek. Ada, aki veronai otthonát akarta egy berlini fiúval elcserélni, a helyszínre érve végül otthagyta a szálláslehetőségeit. „A lakásban kosz volt, a srácnak nem volt takarója, és az internet sem működött, pedig előzőleg úgy tájékoztatott, azzal sem lesz probléma.”

Floridai luxusvilla éppúgy szerepel a listán, mint amszterdami lakóhajó. Mivel a csere feltételei nem mindig egyenlők, nem csoda, ha többen mintegy lottónyereményként élik meg a valóra vált utazást. A lakáscserélők élvezik, hogy szinte helyi lakosként élhetnek a számukra egészen új környezetben, „saját” konyhájukban főzhetnek, vagy átugorhatnak tojásért a szomszédba. Sőt az előre egyeztetett feltételek alapján akár az is lehetséges, hogy megkapjuk az amúgy is bejáratos takarítónőt vagy a garázsban parkoló autót is. Az előrelátó tulajdonostól térképre, tippekre, akár egy-két napi elemózsiára is számíthatunk. Közben nem kell aggódni, hogy amíg élvezzük „új” életünket, vajon otthon kapott-e enni a macskánk.

Amikor a világ házhoz jön

Magyar Emil Roland és felesége lassan három éve fogadnak külföldi önkénteseket tanyájukon
Magyar Emil Roland és felesége lassan
három éve fogadnak külföldi
önkénteseket tanyájukon

A szállás díját más módon is rendezhetjük, mondjuk, mezőgazdasági munkával. A woofing a falusi turizmus egy típusaként is emlegetett utazási forma, melyben az utazó munkájáért szállást és ételt kap.  Ha éppen Brazíliába vágyunk, és nem vetjük meg a kétkezi munkát, könnyedén találhatunk jutányos áron szállást egy hatalmas kávéültetvényen.

Az ópusztaszeri Echo Tanya tulajdonosai, Magyar Emil Roland és felesége lassan három éve fogadnak külföldi önkénteseket tanyájukon. Ázsián kívül a világ minden tájáról volt már vendégük. Azt mondják, a kéthetes tartózkodás ideális – ennél kevesebb idő alatt nem alakul ki igazi, mélyebb beszélgetés. „A woofing ugyanis a különböző kultúrák és a fenntarthatósággal kapcsolatos életformák megismerésének igényével jött létre. Tapasztalatelvű tanulási folyamat. A munkát adó és az önkéntes kölcsönösen nyitottak egymás véleményére, álláspontjára.
Sokféle utazó jön hozzánk. Van, aki európai körúton van, és Magyarország csak egy állomás neki, de van olyan is, aki magyar gyökerekkel rendelkezik, azért kíváncsi ránk. Mi jobban értékeljük, ha valaki kifejezetten azért látogat ide, mert a tanyánk tetszett meg neki. Egyszerre két embert tudunk fogadni, akiknek szállást és étkezést biztosítunk napi hat óra munkáért cserébe.”

Aki nem akar, vagy nem tud utazni, elég, ha kinyitja ajtaját, mert a világ házhoz jön. A couchsurfing.org oldalon fekhely helyett szabadidőnket, helyismeretünket is felajánlhatjuk a mifelénk járó turistáknak. Elvihetjük őket kedvenc helyeinkre – ingyen nyelvóráért cserébe. Akad olyan is, aki nem kíváncsiságból, hanem sokkal inkább unalomból kezdett „vendéglátásba”, de úgy belejött, hogy azóta több mint száz átutazónak adott már ideiglenes otthont. A lényeg mindig a kölcsönösség. Így akár igazi, „világraszóló” barátságokat is köthetünk.

Sok élmény kevés pénzből A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.

Az e heti lap tartalmából:

    * Sok élmény kevés pénzből – kanapészörf, lakáscsere
    * 4 kipróbált kapcsolatjavító tipp
    * Természetes vitaminforrások: káposztás receptek
    * Menni kéne: Tizenévesek az éjszakában
    * Sztárinterjú Máté Gáborral
    * Tényleg létezik a jó válás?
    * Tudós nők – Csinosak, vidámak, fiatalok  

Előfizetnél a Nők Lapjára? Itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top