Aktuális

Kiderült, kik az évtized kedvencei

Lezárult a Nők Lapja Cafe és a Nők Lapja szavazása, amely a mögöttünk hagyott évtized kedvenceit kereste. Azokat a nőket, akiknek a teljesítménye sokat jelent a közönség, vagy másképpen, a közösség számára.
Az Évtized kedvencei szavazásra 5 kategóriában több tízezer nevezés érkezett, és ugyancsak több tízezren szavaztak a második fordulóba került versenyzőkre.

A szavazás persze játék, semmiképp sem verseny. Nem valamiféle rangsor felállítása a fontos, ezért mindenkit nyertesnek tekintünk, aki a listákra felkerült. Íme, az eredmény:

Közélet:
Geréb Ágnes
Erős Antónia
D. Tóth Kriszta

Zene:
Janicsák Veca
Palya Bea
Rúzsa Magdi

Színművészet:
Eszenyi Enikő
Törőcsik Mari
Shell Judit

Irodalom:
Szabó Magda
Schaffer Erzsébet
Fejős Éva

Sport:
Egerszegi Krisztina
Polgár Judit
Görbicz Anita

Nézd meg a díjátadón készült videónkat! 

 

És következzék három kérdés – komoly és kevésbé komoly –, amelyet az Évtized kedvencei szavazás néhány résztvevőjének feltettünk.

1. Mit gondol, önt miért választották az évtized kedvencei közé?

2. Van-e olyan, az olvasók számára ismeretlen tulajdonsága, ami alapján szintén az élen végezne egy szavazáson?

3. Ön kit választana az évtized legfontosabb női közé?

 

Schäffer Erzsébet

1. Talán a cikkek és könyvek adtak egyfajta ismertséget. Az Útközben sorozat jó harminc évre tekint vissza. Sokakat megérint, idősebbeket, fiatalokat. Mesélik, ráismernek bennük saját történeteikre, akár folytatni is tudnák némelyiket. Múltkor a metróban állt egy húsz év körüli lány. A falnak támaszkodott, szívószállal szürcsölt valamit. Rám nézett, a jobb hüvelykujját felfelé fordítva lazán odaszólt: „Ilyenek a történetei!” Összenevettünk…

2. A hetedik unokánkat várjuk. És lassan talán megérek arra, hogy nagymama is legyek. Olyan igazi. Anyaként jócskán maradt lelkifurdalásom, sőt még az unokákkal szemben is van ilyen bennem, hisz a figyelmem legnagyobb részét a munkám kötötte le. Ez most átfordul. Nem gondolok másra, csak hogy milyen finom lesz megsimogatni azokat a kis lábacskákat!

3. Valakit, akit senki nem ismer. Gombásné Teréz a neve.
Sok évig írta az élete regényét, közben igen szerényen, egyedül neveli autista unokáját. Ragyogó a stílusa, nem tudom eldönteni regény, prózában írt ballada vagy izgalmas dokumentumfolyam a könyve. Letehetetlen. Olyan tartást sugároz, bárki erőt meríthet belőle. Jó lenne kiadatni. Az a címe: Mit csinál a szél, amikor nem fúj.

Polgár Judit

Az évtized kedvencei1. Abban, hogy ismertebb lettem, közrejátszik a családom, a speciális neveltetésünk, az eredményeink, az eredményeim. De szeretném hinni, hogy sokan értékelik azt is, hogy a sakkozás mellett, sőt ha kell, a sakkozás előtt fontos számomra, hogy családanya legyek, odahaza békét és harmóniát teremtsek, hogy boldog férj és gyerekek legyenek körülöttem.

2. Talán egy gasztronómiai szavazáson győzhetnék. Soha nem vitattam, hogy a világon vannak néhányan, akik nagyjából hasonló szinten tudják tologatni a bábukat a táblán, de abban biztos vagyok, hogy hasonlóan finom aszalt szilvás libamájat nem tud senki készíteni – különösen saját titkos receptem szerint –, mint én!

3. Anyukámat! Zseniális, és példaértékű számomra és persze testvéreim számára is, ahogyan minden szituációban megtalálja a pozitívumokat! Hogy mire is volt jó, mit tudunk belőle tanulni, milyen lehetőséget nyit meg számunkra? Tőle ellesvén, igyekszem én is ebben a szellemben élni, és ezt sugározni családomra.

Schell Judit

Az évtized kedvencei1. Nagyon örülök ennek a megtiszteltetésnek. Ám ami még fontosabb ennél, hogy talán jelzi, van még igény, fogadókészség, nyitottság arra a fajta klasszikus értelemben vett színjátszásra, ami eredendő értékeket közvetít, amit csodálatos, nagy elődöktől tanultam, és kiváló kollégákkal igyekszünk tovább vinni.

2. Túl azon, hogy legeslegbüszkébb két gyermekemre vagyok, roppant elégedettséggel tölt el, hogy még mindig le tudok huppanni spárgába.

3. Szerencsére mindig voltak olyan csodálatos nők körülöttem, akikre felnézhettem, akik rengeteg hitet, erőt adtak nekem. Ilyen az anyám, ilyen volt a tánctanárom, dr. Tóth Rozsályi Judit, a gimnáziumban Várhalmi Ilona, és ilyen a színházban Törőcsik Mari, akinek emberségét, bölcsességét, szellemi frissességét nem győzöm csodálni.


Erős Antónia

Az évtized kedvencei1. Azt szokták állítani rólam, hiteles ember vagyok, amit mondok, ahogyan élek, amint cselekszem, amit képviselek, az következetes és hiteles. Ha vitába szállnék ezzel, oda a hitelesség!

2. Amióta anya lettem, kiderült, hogy tudok énekelni. Korábban is szerettem dudorászni, csak meg voltam győződve róla, hogy rossz a hangom. Anyai teendőim közepette viszont olykor gyermekeim megnyugtatására időnként dalra fakadtam, és magam is megdöbbentem, hogy elmosolyodtak, sőt derűsen elaludtak. Azóta már mások előtt is énekeltem, és többen rácsodálkoztak: „Milyen szép hangod van, Antónia!” Nos… reszkessetek operadívák!

3. Legelsősorban és mindenekfölött anyukám az, aki meghatározó ember az életemben, találkozásaim során pedig Rost Andrea határozottsága, keménysége és varázslatos tehetsége volt rám nagy hatással. Meg kell hagyni, az operaszínpadon még jobb nálam…

Palya Bea

Az évtized kedvencei1. Az elején nem értettem tisztán a népszerűségemet, hiszen nem populáris műfaj, amit csinálok. Olyan dolgok, emberek érdekelnek, amelyekhez, akikhez „befektetés” kell, önmagamat kell a vizsgálódás tárgyává tenni. A zenében is ezt teszem, magamat gyúrom dalba, kockázatot vállalok, amikor a koncertjeim nagy részét a pillanat szabadságára, az improvizációra építem. Mindez a közönségnek is kihívás, vagy inkább behívás az én világomba, de bőven gazdagodunk mindkét oldalon. Úgy látszik, ezt a fajta befektetést, önmagunk megértését egyre többen választják útként.

2. Elindult egy blogom, ezért az olvasók talán már nemcsak énekesként ismernek. Tudhatják, hogy állatfüggő vagyok, van is egy fekete cicám. Arról is olvashatnak, hogy jógázom, egyre mélyebbre jutok benne, és hogy imádom Mexikót, e sorokat is épp az óceán hangjára írom. Imádok táncolni, a kontakt improvizáció és más szabad mozgásformák a kedvenceim. A Play-Grund társulat tagjaként színházi improvizációval is foglalkozom. És könyvet írok épp, magamról. Testre szabott kihívás.

3. Az összes barátnőmet, aki ebben az évtizedben körülöttem volt, és szeretetével, figyelmével, bölcsességével engem is még jobbá tett. Még nagyobbat dobban a szívem, ha Bodnár Réka menedzseremre és Herner Dorka médiás munkatársamra gondolok. És itt van még néhány nő, aki erősen hatott rám: Joni Mitchell dalszerző, aki döbbenetes őszinteséggel gyúrja az saját belső történéseit dalba. Sidsel Endresen énekes, dalíró, akinek a szólókoncertjei alapvetően változtattak a zenéhez való viszonyomon. Patricia Barber énekes-dalszerző, Ludmila Ulickaja írónő, Geréb Ágnes szülésznő, Jean Liedloff pszichológus-antropológus. És egy erős, mégis gyengéd asszony, régi-régi kedvencem, az én egyetlen drága édesanyám.

Példaképekre szükségünk van

Mit olvas ki a listából a szakértő? – kérdeztük Lakatos Júlia elemzőt, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársát.

– Nagyon jó ötletnek tartom ezt a szavazást, mert az élet minden területén azt érzem, hogy hiányoznak a példaképek, és az emberek nem is keresik őket. Márpedig ha nekünk nincsenek orientációs pontjaink, akkor milyen mintákat fogunk átadni a következő nemzedékeknek, vagy akár a jelenlegi környezetünknek?
Ezen a listán is tükröződik ez a fajta értékválság, kissé ellentmondásos. Ugyanakkor szerepelnek benne olyan művészek, írók, mint Törőcsik Mari, Schäffer Erzsébet vagy Szabó Magda, akiknek életműve, úgy tűnik, nem csak az idősebbeket, hanem a fiatalabb nemzedékeket is magával ragadta. Sokféle szempont keveredik itt. Egerszegi Krisztina beválasztása arra utal, hogy talán még a huszonévesek fülében is csengenek Vitray Tamás eksztatikus közvetítései a kilencvenes évek olimpiáiról. Az úszónő egy olyan korszakban adta vissza az ország önbecsülését sportgyőzelmeivel, amikor nagy szükség volt rá. Ezt nem felejtjük el neki. Esetében még a három gyermeket, a példás családi életet is megemlíthetjük, amire minden nő méltán irigykedhet. Geréb Ágnes szülészorvos, bába nyilvánvalóan szimpátiaszavazásnak köszönheti az élre kerülését. Janicsák Veca énekesnő pedig profi módon állta a sarat az X-Faktor tehetségkutató versenyen, és ez most gyümölcsözik neki.
Eszenyi Enikő színművész, rendező és médiaszemélyiség sokoldalú, provokatív tehetsége, amely a „Magyar Madonnává” avatja, egyre nagyobb befogadásra talál a közönség körében. Úgy gondolom, minden időszaknak vannak kiugró teljesítményei, nem kell elfogultnak lennünk a múlttal. Hiányolok azonban a listáról néhány igen fontos területet, mint például a politika, a gazdaság és a természettudományok. Ezeken is születtek nagy magyar női sikerek, legfeljebb nem tudunk róluk. Ez Nyugat-Európában nem történhetne meg. Ott a nők tudatosabban törekednek arra, hogy az élet minden területén bizonyítsanak, és ezt társadalmi szinten el is ismertessék. És a társadalom is nyitottabb ezekre a teljesítményekre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top