Aktuális

Mikor vállaljunk el egy rosszabbul fizető állást?

Ki váltana munkahelyet, ha kevesebb pénzt, de előrelépési lehetőséget ígérnek? Mit veszünk figyelembe a döntésnél? Mikor vállaljunk el egy állást alacsonyabb fizetésért?
Szandra jól érzi magát a munkahelyén, de egy fejvadász megkeresésére mégis igent mondott. Az ajánlott cégnél rengeteget fejlődhetne szakmailag, ha minden jól alakul néhány éven belül vezetőnek is kinevezhetik, noha a most ajánlott fizetés a jelenleginél alacsonyabb. Szandra nem tudja, mit válasszon. Tetszik neki az új lehetőség, ugyanakkor nem szeretné, ha a fizetése csökkenne, mert nem akarja eddigi életszínvonalát feladni, nem akar visszalépni. Érdemes-e Szandrának váltani? Mikor vállaljunk el egy állást alacsonyabb fizetésért?

Munkahelyváltásunkat több tényező is motiválhatja. A váltások legalább felénél a magasabb fizetés jelentette a fő motivációt. A 2008 előtti időszakban ritkán váltott valaki az előzőhöz képest kevesebb fizetésért. Ha mégis ezt tette, akkor azzal az általános vélekedéssel szembesült, hogy ezzel ártott a karrierjének és olcsón adta el magát a munkaerőpiacon.

 Mikor vállaljunk el egy rosszabbul fizető állást?
 Mérgező munkahelyek

És mi a tendencia 2011-ben?

A válság sok mindent megváltoztatott körülöttünk. Ma már senki sem csodálkozik, ha a munkaerőpiacon, ahol a kereslet sokszorosan meghaladja a kínálatot, valaki a korábbi fizetésének bizonyos százalékáért is elvállal egy állást.

Lászlónak két piacképes diplomája van, három idegen nyelven beszél folyékonyan. A válság kitörésénél elveszítette középvezetői állását. 14 hónapig keresett egyre fogyatkozó reménnyel, amikor értesült arról, hogy van egy betölthető szakértői állás. Megpályázta, megnyerte. Jelenlegi fizetése éppen a fele annak, amit 2 évvel ezelőtt keresett. „Nőnek a gyerekek és a svájci frank törlesztőrészletei. Minden fillérre szükségünk van” – magyarázza, hogy miért vállalta el gondolkodás nélkül a korábbinál sokkal rosszabbul fizető állást.

Mikor vállaljunk el egy rosszabbul fizető állást?

1. Ha azonnal szüksége van munkára
Ha egy ideje már munka nélkül van, és csak küldözgeti az önéletrajzokat, de nem kap visszajelzést, vagy nagyon ritkán hívják be egy interjúra, és végre felcsillan egy lehetőség. Az ajánlott állásért ugyan kevesebbet fizetnek, mint az Ön korábbi fizetése, de a semminél azért mégiscsak több.

2. Ha új területen kezd
Ha eddig autókat értékesített, és mostantól egészségmegőrző termékeket fog, akkor az értékesítői tapasztalataira és rutinjára továbbra is szüksége lesz, de egy új piacot, új termékskálát kell megismernie. Ameddig nem építi ki a saját klientúráját, nem tanulja meg a piac sajátosságait, addig nem annyira értékes a piacon, így alacsonyabb bevétellel is meg kell elégednie.

3. Ha új szakmában találja meg hivatását
Előfordulhat, hogy kiábrándul a versenyszférából, és elege lesz abból, hogy minden évben egyre magasabbra helyezik az elérendő célokat és minden az értékesítésről szól. Dönthet úgy, hogy egy nonprofit szervezetnél vállal állást, ahol a fizetése nyilván kevesebb lesz, de több értelmét látja a munkájának, elhivatottsága és motivációja kompenzálja az anyagiak csökkenését.

Folytatás a kattintás után! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top