Aktuális

Mit gondolsz arról, ha valaki háromnál több gyereket vállal?

Kérjük, osszátok meg velünk véleményeteket egy-egy cikkel kapcsolatban, szóljatok hozzá aktuális felvetésünkhöz, lássátok el egymást ötletekkel, és kérjetek bátran segítséget szakértőinktől. Kíváncsian várjuk leveleiteket és e-mailjeiteket!

Mit gondolsz arról, ha valaki háromnál több gyereket vállal?ezjóvégre: Ha valaki anyagilag és emberileg is bírja a nagycsaládot, az előtt földig hajolok. Van egy ismerősöm, aki nemrég szülte a negyediket. Ő tökéletes családanyának vallja magát. Blogot ír a gyerekeinek, naponta több órát fórumozik itt-ott, videomegosztóra tölti fel a saját maga által felvett videókat stb. Igaz, közben az egyik gyerek bukdácsol az iskolában, a nagymama végzi a házimunkát, a férjet még soha nem láttuk, és saját bevallásuk szerint többmilliós adósságuk van. A gyerekek tanító nénije nemrég próbált rá célozni, hogy felelősséggel kell felnevelni, elindítani az életben a gyerekeket. Erre mintaanyu közölte, ő bizony egyiknek sem tud majd segíteni semmit sem…

Borzymalac: Feleségemnek 8 testvére van. Mindannyian dolgos, sikeres, kiváló emberek. Néha irigylem őket. Van karácsonykor miért összegyűlniük. Van szeretet köztük. Soha nem voltak gazdagok, de mindig volt mit enniük, mibe öltözniük és fedél a fejük fölött. Ők azt mondják, ez Isten gondviselése. Lehetséges. Nem minden nagycsalád olyan, hogy a feleség azért szül, mert nem szeret dolgozni, és mert az egyetlen bevételi forrás a családi pótlék meg a segély.

nyugger: Hát, erősen széllel szembe működik az, aki kettőnél több gyereket szül manapság.  Saját tapasztalatból tudom. Kettőt még elnéznek az emberek, mert ugye kell a testvér, de a harmadik már minek? Két egynemű gyerek után még van alibije a próbálkozásnak, hátha másnemű sikerül, de aki 1 fiú, 1 lány után még nekiáll harmadikat is szülni, megnézheti magát! Érdekes, nekem a 3. gyereknél többet szörnyülködtek, mint a negyedik után. „Ez mind a magáé?” „Vallásosak, ugye, azért van ennyi?” „Hogy lehet bírni ilyen sok gyereket?” És főleg idegenek! Utcán, villamoson, itt-ott. Volt olyan is, aki az arcomba vágta, hogy ingyenélő vagyok, mert ő tart el az adójából, amikor otthon vagyok gyesen. Neki persze nem volt gyereke.

TJ1117: Nekem az a véleményem, hogy ma Magyarországon nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 3 vagy még annál is több gyereket vállaljanak. Egy gyerek születésétől kezdve a középiskolai tanulmányai befejezéséig kb. 20 millió forintba kerül. Ha az egyetemet is elvégzi, akkor ez az összeg 30 millió forint is lehet. Ezt figyelembe kellene vennie minden gyereket vállaló párnak, szülőnek. Másfelől pedig lelkileg is alkalmasnak kell lenni rá. Egy dolog egy gyereket felnevelni és más dolog nagycsaládosnak lenni. Az egy egész más életforma, lelkileg, fizikailag, érzelmileg, mindenféle szempontból alkalmasnak kell lenni rá. És nem igaz a mondás, miszerint ahol elfér egy, ott elfér kettő is.

hangyacsek: Persze az egy és a négy gyerek között nagy a különbség. Több a munka, a vita, a súrlódás – de több a szeretet, az öröm, a fantázia, a mosoly, a nyüzsgés… Biztos vagyok benne, hogy összességében a gyerekeknek is javukra válik, ha többedmagukkal nőnek föl. Mert igaz, hogy bizonyos dolgokról le kell mondanunk (pl. próbált már valaki kettőnél több gyerekkel szervezett utazáson részt venni?), de amit cserébe kapunk, és főként amit egymástól, egymáson keresztül megtanulnak – illetve megtanulunk –, az hosszú távon egyértelműen hasznukra válik. A mai modern társadalmak alapvetően értékválsággal küzdenek. A hűséget felváltotta az önzés és a hazugság, a becsületet az ügyeskedés, a szabadságot a szabadosság. Ebben a világban egy jól működő nagycsalád az értékmentés szigete lehet.

Felvetésünk a következő héten: Te elengednéd-e tizennyolc év alatti gyermekedet éjszakai szórakozóhelyre?

Mit gondolsz arról, ha valaki háromnál több gyereket vállal?

FEDEZZÜK FEL!

Kedves olvasók!
Mindjárt itt a tavasz, ideje kimozdulni a lakásból! Kérünk titeket, ha kirándulásaitok, sétáitok során természeti vagy kulturális érdekességekre – szép lepkére, eldugott, hangulatos falura, tájra, ismeretlen szoborra, netán egy remek galériára stb. – bukkannátok, ne habozzatok, fényképezzétek le, és osszátok meg velünk az élményt! E héttől várjuk fotóval ellátott rövid beszámolóitokat a Nők Lapjában „Fedezzük fel!” címmel.

Szóvá teszem

Tisztelt Nők Lapja! Tisztelt Hulej Emese!

Olvastam az örökbefogadásról írt cikkeit, de arra nem találtam választ, mit tegyen az örökbefogadó szülő, ha tönkrement a biztosnak hitt házassága? Két örökbefogadott gyerekemet egy éve egyedül nevelem. Szívesen olvasnék erről, hiszen ma a házasságok több mint fele felbomlik. Én is abban a tévhitben ringattam magam, hogy az örökbefogadó szülőké „más” kapcsolat, de be kell látnom, hogy nem. Hogyan segíthet az anya a gyerekeinek egy ilyen helyzetben, egy újabb veszteség feldolgozásában?
Üdvözlettel: Egy örökbefogadó anya

Mit gondolsz arról, ha valaki háromnál több gyereket vállal?
JOGI TANÁCS
 

Tisztelt ügyvédnő!
Két gyerekem van, de az egyikkel régóta nagyon rossz a viszonyunk, elsősorban az ő viselkedése miatt. Ezért úgy döntöttem, csak az egyik gyerekem lesz az örökösöm, és egy gyermekalapítványra is hagynék kisebb összeget. Hogy tehetem ezt meg? Várom válaszát!
Egy budapesti olvasó

Dr. Magyari Csilla ügyvéd válasza:

Mit gondolsz arról, ha valaki háromnál több gyereket vállal?Végrendeletet kell készítenie, másként mindkét gyermeke örököl a törvény előírásának megfelelően. A végrendeletet vagy önnek kell saját kezűleg megírnia és aláírnia, vagy a számítógépről ön által kinyomtatott végrendeletet kell aláírnia önnek és még két tanúnak. Fontos, hogy egyik tanú se legyen örökösként megnevezve, mert akkor a végrendelet nem lesz érvényes. Fordulhat ezenkívül közjegyzőhöz is, és a helyi bíróságon is tollba mondhatja a végrendeletét. Az alapítvány esetében a következőket kell tudnia: az örökösnek egyértelműen beazonosíthatónak kell lennie, ezért az alapítvány neve és székhelye is szükséges. Azt ajánlom, a végrendeletet közjegyzőnél helyezze letétbe, mert az így bekerül egy országos nyilvántartásba, és a hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző azonnal látja, hogy önnek van végrendelete.
Ha csak az egyik gyermekét akarja az örökségből részesíteni, tudnia kell, hogy a másiknak akkor is jár az ún. köteles rész. Ez egészen pontosan annak a fele, amely megilletné őt, ha nem lenne végrendelet. A köteles részből való kizárás csak akkor lehetséges 1. ha az örökös az öröklésre érdemtelen, 2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el, 3. az örökhagyó egyenes ági rokonainak vagy házastársának életére tört, 4. sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el, 5. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette, 6. erkölcstelen életmódot folytat, 7. jogerősen ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztésre ítélték, 8. ha házastárs, akkor e kötelességét durván sértő magatartást tanúsított önnel szemben.

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

KÜLDJ EGY ÖTLETET!

Varrónő vagyok, és az utóbbi időben elkezdtem textilképeket csinálni. Az anyag adva van, csak kemény kartontábla kell hozzá és ragasztó. A vasárnap délután többnyire az enyém, és ez a hobbi remekül kikapcsol. Az eredmény csodálatos, annál is inkább, mert előrajzolni nem lehet, teljesen az én
szüleményem. Először csak magamnak és a családomnak, később már a barátainknak is készítettem képeket. Most kedvenc lapom olvasóinak is szeretném megmutatni őket.
Üdvözlettel:
Horváthné Nóra, Zalaegerszegről

Mit gondolsz arról, ha valaki háromnál több gyereket vállal?A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.

Az e heti lap tartalmából: 

  • Nők Lapja vita a béranyaságról
  • Rúzsa Magdi: „Az éneklés után megvalósítom a második gyerekkori álmomat”
  • Wellnesshétvége a barátnőmmel
  • Külföldön dolgozik a családtagja? Tippek gyötrő honvágy ellen
  • Utánajártunk: 1000 helyett 1 kártya
  • Sztárinterjú Elton Johnnal
  • Hogy élnek az izraeli nők?
  • Marton Levente: A halhatatlan csirkemáj   

Előfizetnél a Nők Lapjára? Itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top