Aktuális

6 tipp szülőknek: gyerekzár az internetre

Ma van a Biztonságos Internetezés Napja. Olyan ez, mint a karácsony vagy a Valentin-nap, egész évben figyelni kell rá, nem csak ilyenkor kell foglalkozni vele. De nem árt, ha van még egy alkalom, amikor szóba kerül a téma, és sorra vesszük, mi mindenre kell odafigyelni.
A téma eléggé benne van a köztudatban, mi is rendszeresen foglalkozunk vele. Egyre több példát hallunk, és egyre több kimutatás lát napvilágot arról, milyen veszélyek fenyegetik a gyerekeket az interneten. Most azt szedtük pontokba, mire figyeljen egy felelős szülő, ha odaül a gyerek a gép elé!


1. Ismerd a veszélyeket!

 
Aki a Nők Lapja Cafét olvassa, az nagy valószínűséggel már tisztában van az alapokkal, tudja használni az internetet, és minden bizonnyal azt is tudja, milyen veszélyekbe futhat bele egy gyerek a neten. „Nagyjából hasonló veszélyek leselkednek a gyerekekre, mint amelyek egy felnőttnek is kellemetlen pillanatokat okozhatnak, ám rájuk fiatal koruk és naivitásuk miatt nagyobb hatással lehetnek mind az ismeretlen vagy ismerős zaklatók, és könnyebben dőlhetnek be a vírusoknak, kéretlen hirdetéseknek, spameknek, adatgyűjtőknek, a felnőtt tartalmakról pedig már ne is beszéljünk!” – mutatott rá Szilágyi Bernadette, a Microsoft Korlátlan Lehetőségek Programjának menedzsere, a Biztonságos Internet Napjának egyik szervezője.
 
2. Ismertesd a veszélyeket!
 
Teljesen alapvető dolog, de itt a helye a listában: beszélgess vele az interneten leselkedő veszélyekről! Magyarázd el neki, hogy ne kattintson rá akármire, és ne adjon ki magáról személyes információkat úton-útfélen!
 
6 tipp szülőknek: gyerekzár az internetre

 

Fontos, hogy a mértékletességet is megtárgyaljátok, a szakemberek szerint ez a másik kritikus pont. Jákli Gyula tanárként dolgozik, emellett számos előadást tartott már gyerekeknek a biztonságos internetezésről, így testközelből ismeri a problémákat. Tapasztalatai szerint nagyon fontos, hogy a számítógépeink és a személyes adataink elleni esetleges támadások elhárítása mellett gondot fordítsunk a saját magunk, illetve családunk védelmére is. „A felhasználó személye elleni szándékos zaklatásokon túl fel kell hívni a figyelmet azokra a mentális problémákra is, amelyeket a korosztálynak nem megfelelő tartalmak illetve bizonyos közösségi oldalakhoz kapcsolódó függőség kialakulása okozhat” – mutatott rá a szakember.
 
3. Ismerd meg minden oldalát!
 
Nem muszáj regisztrálnod az összes közösségi oldalra és csevegőszobába, ahol a gyereked is jelen van, és nem muszáj napi szinten látogatnod a kedvenc hírforrásait. De azért nem árt, ha legalább általánosságban tisztában vagy vele, merre jár és mit csinál a neten, és milyen oldalakkal táplálja zsenge és fogékony elméjét. Ajánlj neki olyan oldalakat, ahol garantáltan nem találkozhat káros tartalommal, ráadásul még tanulhat is játékos módon! Ehhez jó kiindulási alapot szolgáltathat a Magyar Tartalomipari Szövetség Kiváló Magyar Online Gyermektartalom díjára jelölt honlapok listája.
 
 
6 tipp szülőknek: gyerekzár az internetreAz internet elterjedése és a közösségi oldalak népszerűsége jelentősen megkönnyíti az áldozatokat kereső ragadozók dolgát. Korábbi összeállításunkból megtudhatod, pontosan milyen módszerekkel „dolgoznak”, és hogyan lehet ellenük védekezni.

4. Meséltesd!

 
Ne csak az legyen napi rutin, hogy az iskolában történteket megosztja veled, arról is beszélgessetek rendszeresen, mi volt a neten: mit olvasott, mit látott, kivel beszélt… Fontos, hogy érezze: azzal is fordulhat hozzád, ha internetezés közben történik vele valami rendkívüli.
 
5. Mutass utat a közösségben!
A közösségi oldalakról külön is beszélgessetek, ha fent van valamelyik hálón! Tisztázzátok, mit szabad megosztania önmagáról! Magyarázd el neki, hogy mások visszaélhetnek vele, ha ő túl sok adatot közöl magáról! Jó kiindulási pont, ha abban egyeztek meg: semmi olyat nem tesz közzé önmagával kapcsolatban, amit egy nem túl szimpatikus küllemű bácsinak sem mesélne el az utcán! Ebbe bele tartoznak az elérhetőségei, telefonszáma, e-mail címe, születési ideje és helye, illetve a barátainak és rokonainak adatai.
 
6 tipp szülőknek: gyerekzár az internetre Nézd meg, hogyan szabályozhatod a Facebook biztonsági beállításaival, ki mit láthat a gyermekedről!

A képekkel kapcsolatban hasonló a szabály: ha egy idegennek nem mutatnád meg, akkor a közösségi oldalra se kerüljön ki! Ami átmegy ezen a szűrőn, azt is csak kis méretben, webes formátumban töltsétek fel az oldalra, személyes információ pedig ne szerepeljen rajta (iskolanév, lakcím, rendszám stb.)! Ha kamasz lányod van, aki szeret öltözködni, sminkelni és képeken pózolni, akkor az is megér egy beszélgetést, hogy mit láthatnak a beteges hajlamú emberek azokban a képekben, amiket ő menőnek tart, és alapvetően a barátai kedvéért tölti fel valahova.

 
Induljatok ki abból, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az mindig is nyilvános marad. Még ha a felhasználó törli is később, attól már valaki rég kinyomtathatta vagy lementhette a saját gépére.
Magyarázd el neki, hogy az interneten ugyanolyan tisztelettudóan kell viselkedni, ahogyan a való életben is, mind a közösségi oldalakon, mind a névtelenséget biztosító fórumokon. Nem szabad rosszindulatú pletykákat terjeszteni és rágalmazni, ha pedig ilyet észlel valaki más részéről, nyugodtan fordulhat segítségért egy megbízható felnőtthöz, például hozzád.
 
 
6. Legyenek szabályok!
 
Gyermekeddel közösen állíts fel szabályokat az internetezésre vonatkozóan, amivel kapcsolatban aztán maradj következetes! „Fontos, hogy a szülő szabályozza az internetezéssel tölthető időt, illetve a látogatható weboldalak listáját, és a kiadható információkat” – foglalta össze Szilágyi Bernadette, aki alapvetően azt javasolja, hogy a számítógép ne a gyerekszobában legyen a lakásban, hanem valamilyen közösségi helyiségben, ahol könnyebb betartatni a szabályokat.
 
 
Az a legjobb, ha te is elbeszélgetsz a gyerekeddel a témáról, de szakemberek is tartanak előadásokat a héten a Biztonságos Internet Napja alkalmából a Budapesti Művelődési Központban, elsősorban 10-14 éveseknek. 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top