2017. 08. 18. Ilona

Befellegzett a csontkollekcióknak

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Gömbölyű és lágy, selymes és hajlékony, odaadó és megértő. Ha mindezen tulajdonságok mellé még hozzájön a vénuszi én, már meg is van a klasszikus nőalak, ami egyre inkább a nők példaképévé válik – a csontkollekciókkal szemben. A hírt Soma Mamagésa kommentálja.
Befellegzett a csontkollekcióknakOlvass tovább! Meghalt a sokkoló anorexiás modell 
A hír:
Úgy tűnik, leáldozóban van a csontkollekciók csillaga: a nők többsége a teltebb modelleket látja szívesen.
Egy amerikai női magazin olvasóit kérték fel arra, mondjanak véleményt: a telt vagy a sovány modelleket nézik szívesebben. Talán nem meglepő, de a nők nagy többsége egyáltalán nem szeretne csont és bőr lenni: 10-ből 8-an állították, ha lehetőségük lenne, se akarnának úgy kinézni, mint Kate Moss vagy Victoria Beckham.

A válaszadók ráadásul ennél még tovább is mentek: kiderült, hogy többségük nem mellesleg az olyan teltebb idomokkal rendelkező hírességeket tartja példaképének, mint Beyoncé vagy Kelly Brook. A felmérésben egyébként összesen 60 ezer nő vett részt, akiknek 60%-a a magazinokból is száműzné a csontkollekciókat. Legtöbben azon a véleményen vannak, hogy nem a testalkat dönti el, mennyire divatos valaki: és ezt a kedvenc magazinjaikban is szeretnék viszontlátni.

 
Különvélemény Soma Mamagésától
Befellegzett a csontkollekcióknak„Egyszer csak mindennek vége lesz majd, ki jöhet, mi jöhet, ezután?” – szól a sláger szövegében az örök igazság. De van egy olyan bűvös kifejezés, hogy: archetípus. Leginkább úgy fordítanám, hogy az ős-prototípus, az ősképminta, az első lenyomat. Ez azt jelenti, hogy ez az a minta, ami a mélyben mindannyiónkban ott van, és ennek a jelenléte olyan erős, hogy mindenhez megadja a viszonyulásokat. Így van ez a férfi és a női archetípusokkal is, melyek a legelemibb törvényszerűségek, hozott képességek és adottságok letisztulásaiból álltak össze.  

A klasszikus női archetípust – az ősi mintára épülő ideált – a termékenység jellemzi, hiszen anya lesz, tápláló nő, aki egyben biztos kuckó, puha, meleg menedék. Gömbölyű és lágy, selymes és hajlékony, odaadó és megértő. Ehhez hozzájön még a vénuszi énje, a csábító és szépséges, akit a formaérzék, az esztétikum iránti törekvés, az anyag „nemessé tétele” (értékessé tétele), finomítása jellemzi. Szépérzék, lágyság, kecsesség képviselete, illetve vágya. Az érzékek és szenvedélyek nemesítése, a harmónia jellemzi a vénuszi nőt.

Úgyhogy nem is meglepő, hogy a nők többsége a teltebb idomokkal rendelkező hírességeket tartja példaképének. Ez azt jelenti, hogy működik az élet adta minta, és az életösztön.
Sokszor írtam már Bert Hellinger tanításairól a családállítás kapcsán. Ő azt mondja, hogy az evés az életigenlés, a nem evés a haláligenlés. Vagyis aki szándékosan éhezik, tudat alatt ki akar vonulni az életből.
(Megvan az elméletem az anorexia és a soványság elterjedésére, de ez egy külön téma.)

Mint mindennek, ennek is megvan az oka, mindenesetre most úgy tűnik, ennek a jelenségnek az üzenete és létjogosultsága leáldozóban van, ami nekünk, nőknek csoda jó hír! Az elmúlt években a hadiipar és a gyógyszerbiznisz után a legtöbbet a szépségipar kaszált, mindezt a nők megfelelési kényszerére és belső bizonytalanságára építve. Ennek nagy részét a fogyasztótabletták, -módszerek, -teák, gépek, krémek, stb… tették ki, amikről többnyire kiderült – „meglepő” módon –, hogy nem használnak. Az is kiderült, hogy a vékonyság nem azonos a boldogsággal, no de mindez megmutatta, hogy még mindig mennyire befolyásolhatóak vagyunk. Képesek voltunk szembemenni a legősibb női képpel ( amit nem mellesleg nagyon is szeretnek a férfiak), az egészséges, hús-vér-élet, termékeny nő képével! Örülök, hogy végre kezd leesni a „gumitantusz”, és nagyon bízom benne, hogy a jövőben egyre kevesebb nő fecsérli el a drága energiáit önmaga lehúzására a „nem vagyok elég vékony, tehát elég jó” parájával.
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_362529 2011-03-24 20:51

Fontosnak tartom, hogy most írjak ide, mert reggel megint belenéztem az adott, az előző hozzászólásomban említett reggeli műsorba, és újra az általam régen kedvelt, az előző hozzászólásomban említett hölgy is ott volt, beszélgetett.  És most meg olyan megjegyzést tett a vékony nőkre, ami stornozza az előzőt, mondván, hogy "mindegy, hogy egy nő 40 kiló, vagy 80, a lényeg, hogy formás és feszes legyen." Na végre! Nagyon örültem, hogy ezt hallottam tőle, még ha máskor nem is ezt mondta. 

 

Úgy érzem, le kell ezt írnom, a pozitívumot is, amit tőle hallottam, ha már a negatívat is leírtam.  

Torolt_felhasznalo_362529 2011-02-24 12:24

Ezen háborogtam én is ma reggel, amikor munkába indulás előtt belepillantottam egy kereskedelmi TV csatorna reggeli műsorába, ahol ugye 3 csaj beszélget az utolsó fél órában, és az egyik, aki a topik fő címében is szerepel, megjegyezte, hogy "a csontkollekció nem divat." 

A hölgy írásait egyébként nagyon szeretem, szoktam olvasgatni, és amikor ma reggel volt egy kis időm hallgatni a gondolatait, hihetetlenül örültem, mert tényleg nagyon szeretem a stílusát. Vagy szerettem?

Én egy vékony testalkatú nő vagyok, eszem rendesen, de ilyen testalkatot örököltem, Anyukám is elég vékony. Szóval erről nem tehetek. Természetesen ért már jó párszor negatív kritika mondván kicsik a melleim, stb.

Nem vetem meg az édességet sem.  

 

És pontosan az illető hölgynek, aki sokszor nagyon bölcs dolgokat mond, kellene tudnia azt, hogy nem lehet beskatulyázni az embereket/nőket ilyen alapon, hogy ha vékony testalkatú, akkor már nem is Nő, nem is lehet nőies. Én sosem mondanék olyat egy jó húsban lévő hölgytársamra, hogy nem csinos, nem illetném semmilyen jelzővel, inkább, ha már ilyen testalkat és nem tud változtatni, pozitív dolgokat mondok neki, mert én valóban szépnek látom.

Ugyanis szerintem mindenkiben van valami szép, csak észre kell venni.

 

Meg mi az, hogy a csontkollekció idézem: "nem divat"? Azért kezdjen el szalonnát szalonnával zabálni éjjel nappal minden vékony nő, hogy divatos legyen? Cöcöcöcö... nem értem. Akkor mi, vékony csajszik ki ne mozduljunk az utcára, mert max. a retro stílust képviselhetjük?

Mi nem mehetünk el sportolni, mert akkor ránk fogják, hogy anorexiások vagyunk?  

 

MI ez az egész? És igen, a nagyobb domborulatokkal rendelkező hölgyek foglalkoznak állandóan azzal, kinek milyen a teste.

 

Ettől szép a világ, hogy ilyen színes, ennyi félék vagyunk, és meggyőződésem, hogy mindenki tetszik valakinek. Akár sovány, akár duci.

 

A domború csajszik megjegyzése miatt nem vagyok hajlandó napi 3 kiló zsírt a gyomromba erőltetni. Inkább nem leszek "trendi." Viszont így jól érzem magam.

 

 

patkanyfog 2011-02-03 13:25

Van egy ennél sokkal kézenfoghatóbb magyarázat... domborulatok nélküli nökre egyszerübb ruhát szabni-varrni.

Számukra nem a magamutogatás a cél, hanem kirakatbabák, az anyagot kell, hogy elövezessék. Eléggé félreérti ezeknek a modelleknek a szerepét a társadalom egy (jó) része...de ez is érthetö, mert kit érdekelnének a divathetek, ha nem vetnének a nötársadalom elé egy-két feltupírozott reklámarcot csalinak. Szóval erröl ennyit.

meecon 2011-02-03 10:27

Köszi, megnézem!

Torolt_felhasznalo_594628 2011-02-03 09:02

Egyetértek: egy soványt nőt csontkollekciónak hívni éppen olyan sértés, mint egy teltet kis dagadtnak vagy malackának. Nem minden sovány nő anorexiás!

Az amerikai nők által fellőtt "nőideál" több ponton hibás: egyrészt olyan nők tesziik magukat ideállá, akik hája zömmel súlyos személyiségproblémákat rejt, másrészt milyen jogon teszi ezt bárki is? Önmagunk ideállá tétele önzés, és az is, ha olyan csoportokat teszünk azzá, akihez mi is tartozni akarunk. Pedig semmi más nincs az alján, mint egy jó adag lustaság. Nem tud/akar/mer fogyni, egy idő után belefárad és azt mondja egy hatalmas facsavarral, hogy ez a jó, ez a követendő, ez az egészséges. És máris nem kell tennie semmit.

Soma az archetípusokkal nagyon befaragott. A női archetípusok egyik változata az, amelyről ő fennhangon zengedezik: az ún. Szűz Mária-archetípus.
Az elfogadás, törődés nem a külső kerekded formáktól függ, hanem a BELSŐ vonásoktól, éppen úgy nem a nemtől vagy a fajtól sem. Ismerünk nagyon törődő, símulós, nőies vonásokkal megáldott férfiakat és bizony vannak állatok is, amelyek többet és gondosabban törődnek a kölykeikkel, mint egy mai taposós, trendi kerekeded nő. Akinek nem inge, az nem veszi magára.

Az, amiről Soma hablatyol az ANIMÁ-hoz tartozik. Jobb volna, ha nem beszélne olyan dolgokról, amelyekről halvány lila lövése sincsen.

kysslina 2011-02-02 18:32

Pontosan... szerencsére Mamagésa sem lesz a büdös életben sem nőideal, a túlsúlyosak sem értik meg, hogy bármennyire is nyomják, sohasem lesznek követendő példa.

 

Más kérdés, hogy éppen az amerikai nőket hozták fel mint mérvadó vélemény:D csodáltam volna, ha esetükben más eredmény jött volna ki. 

Qattt 2011-02-02 18:26

Hogy ez ilyen igaz, még sose gondoltam erre így.

A soványra simán rászólnak mosolyogva(!) ebédnél, hogy edd csak meg mind azt a husikát, rád fér...

A molettnek sose mondják, hogy tedd csak félre azt a rántott szeletet, felejtsd el gyorsan... legfeljebb magukban gondolnak mindenfélét. 

macskapofájú 2011-02-02 17:59

hogy a vékony nők lecsontkollekciózása éppolyan sértő, mint a molettek ledagadtozása

 

Ezt sosem fogják beismerni az emberek. Egy vékonynak simán beszólnak, hogy hízzá' má' meg, a túlsúlyosnak nem, mert az jaj, sértő.

Mondjuk, én nem sértődtem meg, amikor kicsit soványabb voltam és beszóltak, de fárasztó...