Menekülnek a magyar orvosok?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Soha ennyi orvos nem akart külföldön dolgozni, mint 2010-ben. A hírt Winkler Nóra kommentálja.
Menekülnek a magyar orvosok?Olvass tovább!
Hazánkban minden harmadik napon inzultálnak egy orvost

A hír: Egyre több fiatal orvos dönt a lelépés mellett.
2010-ben több mint 1100 orvos kért okleveleiről hatósági igazolást azért, hogy külföldön vállalhasson munkát – ez kb. duplája a korábbi évek átlagának. Ráadásul az orvosokon felül más egészségügyi dolgozók is hasonló céllal kérték a dokumentumokat, fogorvosok, gyógyszerészek, ápolók és más ágazati dolgozók, összesen csaknem hétszázan. Általában a fiatal orvosok döntenek a külföldi munkavállalás mellett, az emiatt igazolást kérők zöme még nincs 30 éves.


Különvélemény Winkler Nórától

Menekülnek a magyar orvosok?Azt hiszem, ezek a típusú hírek szoktak no-comment rovatokban lemenni. Zártak és kerekek, az olvasó csak nézi, nézi és érti. Minden eleme érthető és logikus. Mindenki arra törekszik, hogy normálisan élhessen, szeresse a munkáját, és átélhesse, hogy abban hasznos és hatékony. Ha ezt átmenetileg nem adja meg az élet, gyorsan megtanuljuk, hogy lehet az ilyen lukakat túlélni, lefedni, rövid távon stratégiát kidolgozni. De hosszú távon senki se akar arra berendezkedni, hogy amiben hisz, az végrehajthatatlan, hogy folyton pluszenergiákat kell mozgósítani, hogy a dolgok normál mederben menjenek. Időnként igen, és ezeknek a heroikus szakaszoknak meg is van az eufóriája, hogy az ember olyan teljesítményre képes, amit nem gondolt volna.
De ezek nem lehetnek mindennapi események, mert azt képtelenség bírni. Nincs sok orvos ismerősöm, de körülbelül kitalálható, mikről szoktak beszámolni, ha a munkahelyükről mesélnek. Ha valaki még nincs harminc, nagyon jó esélyei vannak, hogy úgy kezdjen új életet máshol, hogy abba bele is tud illeszkedni. És mik is lennének az ellenérvek? Miért ne indulna el bárki, ha az a távlat pont azt ígéri, hogy nem kell állandóan heroikus erőfeszítéseket tenned. Adottak az alapok, normális, emberi életre alkalmas tempóban dolgozhatsz, lesznek eszközök, kollégák, gyógyszerek, műtők, minden, ami ahhoz kell, hogy csináld, amit évekig tanultál. 
Egész családom járt ahhoz az orvoshoz, aki pár éve, felpakolva gyerekeit és feleségét, bőven ötven felett, élt a lehetőséggel és elvállalt egy németországi munkát. Nagyon bizalmas viszonyban voltunk, oda-vissza ismert minket. Fájt persze, és kicsit cserbenhagyásos volt, de ésszerűen semmit se tudtam mondani.
Álltam volna ott krokodilkönnyekkel, hogy most akkor ezek után kihez forduljak? Egyrészt megmondta, másrészt azt is, hogy háromszor ennyit fog keresni, napi 12 helyett 8 órában, és szeretné is, ha az élete következő szakaszában nyugodtabban mennének a napok, többet lehetne a családdal, és ha gyógyít, lenne mindig mivel. Más szakmákat is hozhatnék példának, mert a máshol szerencsét próbálásban a körülmények, a tervezhető fejlődés, a befektetett munka/kényelmes élet jó arányai tűnnek a legvonzóbbnak. Nálunk szinte normálisnak számít ez a teljesen kizsigerelt állapot, hogy valamiből rendszeresen kevesebb van, mint ami civilizáltan lenne elég. Eszközből, térből, nyugalomból, rendből – gondoljuk végig, mennyi napi stressz forrása ez. Ami amúgy fel se tűnik, mert mindenki szocializálódik valamibe, tehát az adott körülményeket tekinti természetesnek és azok között alakítja ki az életét. De ha rálát arra, hogy ennél van könnyebb út, és képes azt is kibírni, amiben az nehezebb, mért ne próbálná meg?  

Olvass tovább

Hozzászólások

rahan 2011-02-08 18:53

Értem.Azért ne tegyek kritikai észrevételt az orvosokról, nehogy még többen menjenek el.

Igen, nyilván, minden rendben, minden csodálatos, csak a betegek bunkók, (meg én, ha suttogva el merem rebegni, hogy sok rossz tapasztalatom volt orvosokkal) senki nem vesz el hálapénzt, mindenki nagyon lelkiismeretes, emberséges, becsületes, és szuper szakember. 

Most, hogy ezt így elmagyaráztad nekem (nem tudom, honnan....) ,máris rájöttem, hogy magyar egészségügyben az égvilágon semmi baj nincs semmivel, csak azzal, hogy az orvosok keveset keresnek.

 

(egyébként, ha már engem kiáltasz ki gyűlöletkeltőnek, a "bunkó" és a "szemét" kifejezéseket TE használtad, nem én, és ha neked az a demagóg duma, hogy kifogásolom a tapasztalataim alapján az orvosok hozzáállását, akkor igen, demagóg vagyok)

 

Részemről lezártam a semmi osztását, ami itt folyik, legyen szép és egészséges élete mindenkinek!

 

 

Torolt_felhasznalo_925525 2011-02-08 15:25

Ha elegedett vagy az eleteddel, es nem vagy irigy, akkor miert foglalkozol azzal a sok bunko orvossal, aki most ugy dönt kulföldre megy es ott bunkozik tovabb a betegekkel 8x annyi fizetesert? Gondolod, hogy a bunko orvosok mennek el? Gondolod, hogy azok mennek el akiknek a zsebeit tömködik a betegek? Hat elmondom nem azok lepnek le.

 

Miert allsz be abba a korusba, amelyik a kepzesi költsegek visszafizeteset követeli? Szerintetek kivel szurnak ki, ha visszakövetelik a kepzesi költsegeket? Azokkal, akik elmennek? Hat nem hiszem. Mert ök lazan visszafizetik 1-2 ev alatt es raadasul meglesz az indokuk arra, hogy ezutan soha ne jöjjenek vissza.  Mert az a kisebbik baj, hogy elmennek. A nagyobbik, hogy sokan nem is jönnek vissza soha? Miert? Gondolom kint alig varjak a magyar bunko orvosokat...

 

Tudod kivel lesz kibabralva ha elmennek az orvosaink. Hat azzal a parezer agyonterhelt itthonmaradt orvossal, meg a betegekkel... de azokkal nagyon. Ugyhogy ha a betegek erdekeire hivatkozol, akkor szerintem gondold at az ervrendszered, mert nagyon el vagy tevedve sok dologban. Csak az orvosok a szemetek, a bunkok? Szerinted ök tehetnek erröl?

 

Szerintem sokkal kevesebb bunko orvos van az orszagban, mint amennyiröl te beszelsz. Ellenben nem tudom te mennyire lennel megertö es gondos ha annyit kene dolgoznod, mint manapsag egy orvosnak. Dolgoztal te valaha egyhuzamban 36 orat, vagy rendszeresen egy heten 70-80 orat? Ejjel altal mar haldoklo agya mellett, vagy hajnalba keltettek-e fel eletet menteni? Hat nem hiszem...

 

Olvastam egy pszichiaternö blogjat a neten, aki Svedorszagban dolgozik. Ö leirja, hogy az a szerencseje a sved egeszsegugynek, hogy vannak korlatolt kelet-europai nepek akik kiutaljak a sajat orvosaikat. S tudod mi a baj meg. Hogy az ilyen gyulöletkeltö emberek, mint te is, akik allandoan csinaljak a hiszteriat az orvosok ellen elfelejtik, hogy nekik is vannak idös szuleik, vannak gyerekeik, akik kerulhetnek ilyen orvosok kezei köze, akik mindent megtesznek hogy tuleljek a bajt, de olyankor nemcsak halapenz nem jar, hanem köszönöm se sokszor.

 

Van egy orvos ismerösöm. Balesetin dolgozik. Elmeselte, hogy egyszer behoztak egy 20 ev köruli sracot, akinek autobalesete volt. Ugy mentek be az orvosok a mutöbe, hogy "Gyerunk sracok operaljunk egyet..."Semmi eselyt nem adtak a fiunak, de mindent megtettek amit lehet. Vegul a srac felepult. Egy filler halapenzt nem adott, ellenben 1 ev mulva visszament mar a rehabilitacioja utan, es mindenkinek megköszönte, aki azon az ejjelen dolgozott az eleteert. Ez az orvos ismerösöm mondta, hogy ezert erdemes csinalni a munkajat es nem a penzert... Tudod hol van ez az orvos jelenleg. Hat a svedeknek a norvegoknak es az angoloknak is dolgozik felvaltva, mert otthon nem tudott enniadni a csaladjanak, ugyanis ö egyike volt azoknak, akik NEM FOGADTAK EL a halapenzt. Tehat egy tisztesseges orvossal kevesebb az orszagban...

 

Majd kik maradnak? Hat azok akik raalltak a beteg penztarcajara. Aparaztato nögyogyaszok, akik 100 ezer alatt nem vallalnak szulest, meg a sebeszek, akiknek 60 000 az indulo tarifa.

 

Tehat kicsit vissza kene venni az agyarakkal amikor az orvosokat szidod. Kötve hiszem, hogy akar a barati körödben akar a csaladodban lenne orvos. Mert akkor nem mernel ilyen demagog dumakkal jönni. Nem kivanom neked, de ne legyen soha olyan az eletedben, hogy azert haljon meg körulötted valaki, vagy azert karosodjon egy eletre, mert nem volt orvos eppen a korhazban, vagy a környeken aki segitsen... En ugyanis tudok ilyen esetekröl. Mikor a szerencsetlen orvosnak döntenie kellett, hogy harom haldoklo közul melyiken segit, mert ö volt egyedul, es egyszerre nem tud harom helyen lenni. Tudod mi lett. Hat az egyiket megmentette, a masik kettö pedig meghalt... Kinek a hibaja?

 

Szoval könnyu onnan kintröl, magas lorol osztani az eszt kedves rahan... 

 

 

emma33 2011-02-04 20:17

ja ertem!

 

bar olyat is ki lehet hozni havi 150-bol, a masodik gyerek mar ingyen utazik stb.

foleg attol fugg, hany evesek a szulok, 25 vagy 45

meg milyen fogorvosi, pszichiatriai csomagot ker bele, ezek a draga reszelemek

 

10 font, az csak "cash plan", nem igazi biztositas, egy 5000 fontos mutetnel ad par szaz font zsebpenzt

vannak "heart and cancer" biztositasok is, amik a ket "low risk-high cost, de leggyakoribb halalok"ra vonatkoznak, akkor minden mast az NHS-szel intez a paci, de ezekben tutira megy

 

szoval a variaciok szama a csillagos eg

kovetkezo eletemben ilyen magan eu-i biztositasi ugynok leszek :-))

Caithleen 2011-02-04 20:00

Emma, lehet, hogy felreertheto voltam, a havi Ł300-ot (vagy mondjuk 2-300-at)csaladra ertem, 4 foset kerdezett turrita.

 

Na, ja, a biztositok mar Ł10/kop/honap is hirdetnek biztositast (pl Bupa honlapja), de azok kvazi a nagy semmivel egyenlok, ha a gyakorlatot nezzuk (claims). Errol sajnos van tapasztalatom (ha nem is sajat).

 

 

emma33 2011-02-04 18:48

Ja, meg annyit, hogy bar a haziorvosra nem vonatkozik a magan bizt., sok biztositonak van un. 24/365  GP telefonos szolgalata. Receptet nem tudnak irni es nem latja konkretan a "dolgot", de barmivel felhivhatjak, akik naluk biztositottak.

emma33 2011-02-04 18:41

Turrita, Caithleen, nem 300 fontnal kezdodik a  maganbiztositas! :-))

Eletkortol fugg az osszeg, egy 35 ev koruli, nem dohanyzo es extrem sportokat nem uzo ember havi 45 font koruli osszegert mar jo biztositast kap. Gyerekeket 15-20 fontert be lehet biztositani. Eletkorral fokozatosan emelkedik a havi dij osszege (50 evesen inkabb 100-120 font), es ha hasznalod, akkor is emelkedik a kovetkezo evben. De ha nem hasznaltad, akkor csokken a dija.

 

Kulonbozo modon lehet csokkenteni a dijat, pl. onreszt vallalsz, az elso 100 fontot te fizeted mondjuk evente (ha keveset vagy beteg, akkor erdemes), sokkal lejjebb lehet vinni.  Vagy ha bevallalod, hogy ha az NHS 6 heten belul megmut, akkor befekszel az allamiba, akkor is olcsobb a havi dij.

Vannak biztositok, akik fizetnek a betegnek, ha megis NHS korhazba fekszik be, olyan 100 font per ejszaka osszegeket.

Valoban, magan haziorvosra nem vonatkozik, de a GP-k igazabol maganvallalkozasok, es ha maganbiztositasod, van, akkor gyorsan beutal maganalapon, ha kered.  Surgossegi Aand E osztalyok  nincsenek a magankorhazakban, tehat vakbellel, toressel stb. allamiba kell menned. De ha elmegy a surgossegire, es azt mondjak, holnap tessek egy UH ra visszajonni, akkor mar mehetsz a maganba. 

Meg annyi, hogy mar letezo betegsegekre nem vonatkozik a biztositas, tehat ami a megkoteskor fennall vagy az azt megelozo 2-3-4 evben (biztositotol is fugg, milyen modon zar ki) ATMENETILEG nem vonatkozik.  Pl. egy evig, vagy 3 evig ha nem jon vissza a tunet vagy problema, akkor felveszik a biztositasba. 

 

A maganellatashoz nem kell biztositottnak lenni, lehet sajat penzbol is fizetni. Egy magankonzultacio 200 font (atlag), egy kisebb mutet, pl. epeko 4000 font.

 

Gyerekeknel az is benne van a biztositas araban, hogy a szulo befekszik vele. 

 

Alternativ: valoban itt nagyon ellene vannak, pl. a homeopatianak, habar azt meg itt-ott teriti az NHS. (El kell menni egy homeos konzultaciora, itt a homeopatak nem feltetlenul orvosok is.) De minden elerheto, gong-terapiatol prana gyogyitasig minden - maganuton. A sima gyogyszertarakban alig van valami, de spec. boltokban vagy a neten keresztul minden van.

Maganbiztositasba bele lehet venni az alternativ es komplementer terapiakat.  

 

Kerdezz meg, ha erdekel.

 

A Ti esetetekben lehet, hogy meghallgatta volna a doki x het utan es elkuldi rtg-re, ezt nem lehet elore megjosolni.  Itt is vannak jobb es nem olyan jo orvosok. Az NHS elegge kiszamithatatlan, nagyon jol is elsulhet es minden jo, de forditva is, sajnos. 

rahan 2011-02-04 16:22

Már vártam az irigység-kártyát, komolyan.Kire lennék irigy és miért?

Arra, aki agyonstrapált, alulfizetett és a "bunkó betegek" szívják a vérét?

(Ezt itt írta magát orvosnak állító személy)

Vagy arra, aki a jobb megélhetés reményében külföldre "kényszerült"?

 

Én szeretek itt élni (bár már ezt is csak óvatosan merem leírni, mert pár napja épp emiatt kiáltott ki valami agyas véresszájú hazafinak), elégedett vagyok az életemmel, ha ez változik, majd próbálom kitaláni, hogy hogyan tovább.

Viszont továbbra sem vagyok elégedett azzal, ahogy az orvosok többsége bánik a betegeivel, (a tisztelet, az alázat és néha a hozzáértés teljes hiányával) de igen, tudom, bunkók a betegek, meg kevés a pénz, meg egyáltalán, mindenki hibás, csak ők nem, soha.

 

(Nem tudom, voltál-e Magyarországon kórházban és adtál-e "borítékot", de kérdezősködj olyan ismerősöktől, akik voltak és akiknek hiszel, majd rájössz, hogy ki kit szocializál a hálapénzre, illetve hogy milyen ellátásra várhat az, aki nem dug zsebbe pénzt........de biztos jön majd mindjárt ötven orvos, aki állítja, hogy ők aztán soha nem fogadtak el hálapénzt, sőt, még ők vették meg a szegény beteg pizsamáját)