Menekülnek a magyar orvosok?

Soha ennyi orvos nem akart külföldön dolgozni, mint 2010-ben. A hírt Winkler Nóra kommentálja.
Menekülnek a magyar orvosok?Olvass tovább!
Hazánkban minden harmadik napon inzultálnak egy orvost

A hír: Egyre több fiatal orvos dönt a lelépés mellett.
2010-ben több mint 1100 orvos kért okleveleiről hatósági igazolást azért, hogy külföldön vállalhasson munkát – ez kb. duplája a korábbi évek átlagának. Ráadásul az orvosokon felül más egészségügyi dolgozók is hasonló céllal kérték a dokumentumokat, fogorvosok, gyógyszerészek, ápolók és más ágazati dolgozók, összesen csaknem hétszázan. Általában a fiatal orvosok döntenek a külföldi munkavállalás mellett, az emiatt igazolást kérők zöme még nincs 30 éves.


Különvélemény Winkler Nórától

Menekülnek a magyar orvosok?Azt hiszem, ezek a típusú hírek szoktak no-comment rovatokban lemenni. Zártak és kerekek, az olvasó csak nézi, nézi és érti. Minden eleme érthető és logikus. Mindenki arra törekszik, hogy normálisan élhessen, szeresse a munkáját, és átélhesse, hogy abban hasznos és hatékony. Ha ezt átmenetileg nem adja meg az élet, gyorsan megtanuljuk, hogy lehet az ilyen lukakat túlélni, lefedni, rövid távon stratégiát kidolgozni. De hosszú távon senki se akar arra berendezkedni, hogy amiben hisz, az végrehajthatatlan, hogy folyton pluszenergiákat kell mozgósítani, hogy a dolgok normál mederben menjenek. Időnként igen, és ezeknek a heroikus szakaszoknak meg is van az eufóriája, hogy az ember olyan teljesítményre képes, amit nem gondolt volna.
De ezek nem lehetnek mindennapi események, mert azt képtelenség bírni. Nincs sok orvos ismerősöm, de körülbelül kitalálható, mikről szoktak beszámolni, ha a munkahelyükről mesélnek. Ha valaki még nincs harminc, nagyon jó esélyei vannak, hogy úgy kezdjen új életet máshol, hogy abba bele is tud illeszkedni. És mik is lennének az ellenérvek? Miért ne indulna el bárki, ha az a távlat pont azt ígéri, hogy nem kell állandóan heroikus erőfeszítéseket tenned. Adottak az alapok, normális, emberi életre alkalmas tempóban dolgozhatsz, lesznek eszközök, kollégák, gyógyszerek, műtők, minden, ami ahhoz kell, hogy csináld, amit évekig tanultál. 
Egész családom járt ahhoz az orvoshoz, aki pár éve, felpakolva gyerekeit és feleségét, bőven ötven felett, élt a lehetőséggel és elvállalt egy németországi munkát. Nagyon bizalmas viszonyban voltunk, oda-vissza ismert minket. Fájt persze, és kicsit cserbenhagyásos volt, de ésszerűen semmit se tudtam mondani.
Álltam volna ott krokodilkönnyekkel, hogy most akkor ezek után kihez forduljak? Egyrészt megmondta, másrészt azt is, hogy háromszor ennyit fog keresni, napi 12 helyett 8 órában, és szeretné is, ha az élete következő szakaszában nyugodtabban mennének a napok, többet lehetne a családdal, és ha gyógyít, lenne mindig mivel. Más szakmákat is hozhatnék példának, mert a máshol szerencsét próbálásban a körülmények, a tervezhető fejlődés, a befektetett munka/kényelmes élet jó arányai tűnnek a legvonzóbbnak. Nálunk szinte normálisnak számít ez a teljesen kizsigerelt állapot, hogy valamiből rendszeresen kevesebb van, mint ami civilizáltan lenne elég. Eszközből, térből, nyugalomból, rendből – gondoljuk végig, mennyi napi stressz forrása ez. Ami amúgy fel se tűnik, mert mindenki szocializálódik valamibe, tehát az adott körülményeket tekinti természetesnek és azok között alakítja ki az életét. De ha rálát arra, hogy ennél van könnyebb út, és képes azt is kibírni, amiben az nehezebb, mért ne próbálná meg?  

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

antironia 2011-01-26 09:42

Nemcsak Szabolcsban-Borsodban van már probléma... JNSZ és dél-Heves is komoly gondokkal küzd.

 

Ha kezdő orvos lennél, elmennél egy olyan gettósodott településre, ahol pl. megvernek, ha nem tudod feltámasztani a halottat? :-((((( De ennél kisebb dolgokért is azonnal agresszió van. .-(

 

Ezért aztán ha kihal a régi "körorvos", nincs jelentkező. A 20-30 km-rel odébb lévő orvos meg már nem tud helyettesíteni, mert így is van 10 faluja...

Nem tudom, mi lesz ebből... Majd jönnek az ukrán meg indiai orvosok?

 

 

Torolt_felhasznalo_425455 2011-01-26 09:37

Reméljük, ha összeszedtek egy kis húsra valót, visszajönnek megvenni, az addigra már valóban matuzsálemektől azokat a praxisokat, amiket annak idején ők ingyen megkaptak.

Talán lesz háziorvos Szabolcsban, Borsodban is. Bár a "menőbb" területen sem árt, ha nem csak kihalnak az aranyat érő praxisokból.

Torolt_felhasznalo_425455 2011-01-26 09:34

Nekem is ez szokott eszembe jutni, ha ilyet hallok. Kint legalább megtanulja, mik a következnények, ha valamit eltol. Kiküldeném utánuk az orvosi kamara főnökét és az ezzel kapcsolatos törvényhozókat is kicsit szocializálódni.

Emellett szép dolog az ingyenes oktatás. Azok viszont akik kint szeretnének megélni, jó lenne némi költséget térítenének vissza. Hogy sokáig az is maradjon.

Torolt_felhasznalo_518469 2011-01-26 09:34

Hogy jön ez ide ? :-oNem erről van szó.

 

Ki kellene számolni , mint a rendszerváltás előtt , hogy hány orvosra van szükség .
Annyit képezni , amennyire szükség van.
Szelekció kell : kevesebb szeletfingó dr. természetgyógyász lopná/foglalná el a terepet.

 

Külföldön nincs hálapénz : kevesebbet keresnek az orvosok , mint  Magyarországon.
A legkisebb vélt vagy valós hibáért felelniük kell , az életüket kíméletlenül szétverő média és közvélemény előtt .
Család , ház/lakás , ócska kocsi a napi 14 órás munkájuk végeredménye - és ez itt is meg van adva , Magyarországon , és a bevételük  megtriplázva /?/  az aljasul  zsebrevágott hálapénzzel..... hülyeség elvágyniuk a paradicsomból , de aki elmegy , az megérdemli .............................

szaszo71 2011-01-26 09:05

Igen, ez teljesen így van.

Mi is megléptük, nem bántuk meg (csak azt, h.nem korábban tettük meg ezt a lépést.)

Előző hsz-re azt tudom mondani, h. egyetlen negatívumként azt éljük meg, h. kicsit messze a család, de az sem vészes, 6-7 óra alatt otthon vagyunk. Bár mindketten jócskán elmúltunk 30 évesek, teljesen beilleszkedtünk, vannak barátaink, de az otthoni barátaink is megvannak. Ugyan őket is kevesebbet látjuk, de pl. tavaly az egyik család nálunk volt nyaralni.

etilany 2011-01-26 09:03

Én teljesen logikusnak és jogosnak érzem, hogy egy orvos, ha hibázik, akkor kőkeményen felelősségre legyen vonva, és igenis, legyen biztosítása, az orvosi műhibákra. Addig, amíg intézmény áll mögötte, és a mulasztásokat (hogy naagyobb műhibákról már ne beszéljünk) a kórház, vagy osztály vezető vizsgálja ki, hiába várunk bármit is, mert ők is védik a mundér becsületét, és a mulasztó orvos, nővér maximum figyelmeztetést, vagy elmarasztalást kap...hát köszi, ezzel jól ki lesz fizetve az aki a mulasztás áldozata.

Torolt_felhasznalo_807121 2011-01-26 07:41

A vilag mar csak ilyen . magyarok elmennek vilagot latni helyebe meg mennek az ukranok , romanok szerbek... szinten vilagot latni. Statisztika nincs arrol hogy hany megy vissza amikor radobben, hogy azert ott sem fenekig tejfelegy orvos elete, sot mi tobb nem all mogotte egy intezmeny, ha baklovest kovet el, hanem a feleloseg az ove, vagy reszben a biztositoe amiert nem keveset fizet.

N?k Lapja Café 2011-01-26 07:41

Soha ennyi orvos nem akart külföldön dolgozni, mint 2010-ben. A hírt Winkler Nóra kommentálja.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>