Aktuális

Úti tippek síeléshez a mobilodra

Jól jönne néhány tipp, amikor elutazol síelni? Érdekel, hol kell külön útdíjat fizetned Ausztriában, mennyibe kerül egy tea Franciaországban, vagy hogyan változott a szlovák KRESZ? Kérdezd a mobilodat!
Ingyenesen lehet letölteni az iPhone, iPad és iPod Touch készülékekre a MasterCard magyar nyelvű Úti tippek alkalmazását, amely nyolc országgal kapcsolatban nyújt hasznos tanácsokat, nyelvi segítséget és egyéb gyakorlati információkat az utazóknak, kiemelve a célországokra jellemző bankkártya-használati tudnivalókat.

A MasterCard fejlesztői a legnépszerűbb úti célok tudnivalóit foglalták össze az alkalmazásban, amely kezdésként három csomaggal jelenik meg: a most leginkább aktuális, a közkedvelt európai síterepekre szabott csomag, amiből Ausztriával, Szlovákiával, Olaszországgal és Franciaországgal kapcsolatos információkat lehet megtudni – többek között vásárlási szokásokról, alapvető árakról.

A MasterCard úti tippek másik egysége a mediterrán nyaralóhelyekről, Görögországról, Olaszországról, Horvátországról és Spanyolországról tájékoztat, míg az európai városlátogatások alkalmazáscsomag Párizs, Róma, Prága és Barcelona titkait fedi fel az iPhone használók előtt.

„Az európai síterepeken is rengeteg hasznos információval tudjuk segíteni azokat a síelőket, akik letöltik a MasterCard alkalmazását – mondta el Gauder Milán, a kártyatársaság regionális vezetője. – Ausztriában például autópálya-matricát kell venni, de egyes útszakaszokon külön díj is esedékes, a sípályán pedig minden 15 év alatti gyereknek kötelező a bukósisak viselése. Franciaországban néhány helyen csak a bankkártyás kauciót fogadják el az apartmanokban és síterepeken, Szlovákiában február 1-től megváltozik a KRESZ.”

 
 
Úti tippek a mobilodra
 
Úti tippek a mobilodra

Örök kérdés, hogy mennyi pénzt váltsunk utazás előtt. A legjobb, ha bankkártyánkat használjuk fizetésre ott, ahol lehet, természetesen nem árt némi tartalék készpénz, ebben segítenek az ATM-ek. A tervezésnél jól jön, hogy az alkalmazásból megtudhatjuk, mennyibe kerül egy bögre tea, egy éttermi vacsora, az autópálya- matrica, vagy éppen egy óra síoktatás. A MasterCard applikációjából kiderül, hol fizethetünk kártyával, hol tudunk pénzt kivenni ATM-ből. Ehhez egy ATM-kisokost is kapnak a felhasználók, ami az angol terminológiát segít megfejteni.

Egy másik fontos kérdés, hogy mennyibe is kerül a 13 eurós reggeli? Persze fejben is ki lehet számolni és egy hosszabb nyaralás (vagy éppen síelés) után már rutinosan vágjuk rá, hogy a 13 euró körülbelül 3600 forint. De mennyivel egyszerűbb, ha egy valutakalkulátor siet a segítségünkre, így könnyedén kiszámolhatjuk, mennyit is költünk pontosan. Az éppen aktuális árfolyamot a felhasználónak kell megadnia.

Hogy is mondják olaszul azt, hogy hol van a legközelebbi ATM? És ha leírva látjuk a sok éve megvett úti szótárunkban, vajon el tudjuk úgy mondani az olasz mondatot, hogy megértsék? Ha letöltöttük az alkalmazást, akkor igen, mert hangos szótár is van benne, nyolc különböző nyelven, horvátul, spanyolul, olaszul, görögül, franciául, csehül, szlovákul és németül segít megszólalni.

A jövőben a kártyatársaság tervezi, hogy további funkciókkal és országokkal bővíti az ingyenesen letölthető iPhone-alkalmazást.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top