Aktuális

Egészségre káros környezetbe költöztettek egy óvodát

Veszélybe kerültek a budapesti Szent Korona Általános Iskola és Óvoda óvodásai, amikor az intézmény az M3-as autópálya bevezető szakaszának közvetlen közelébe került – állapította meg Fülöp Sándor zöldombudsman. A zaj és a légszennyezettség magasabb az egészségügyi határértékeknél.

Olvasd el ezt is!
Gyermekelhelyezés nagyban – kint rekedt óvodások
Napkollektoros óvodák Debrecenben

Az ügy előzménye, hogy a XV. kerületi önkormányzat úgy döntött: az Ozmán utca óvoda ingatlanát értékesítik, a gyerekeket pedig átköltöztetik a Mozdonyvezető utcai intézménybe.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hivatalból indított vizsgálatot, mivel egy másik ügy kapcsán felmerült, hogy a gyermekek egészséges környezethez való alkotmányos joga sérül, hiszen olyan környezetbe kerültek, ahol nem biztosíthatók számukra egészséges feltételek. A közoktatási törvény szerint az önkormányzat akkor szervezheti át intézményét, ha az adott szolgáltatásról továbbra is megfelelő színvonalon gondoskodik. A fenntartói döntés következtében a gyerekek nem kerülhetnek rosszabb helyzetbe, mint amilyen körülmények között a döntés előtt voltak.

képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az ombudsman felhívta a figyelmet: megfelelő színvonalú közoktatás nem biztosítható – így a gyermekek mindenekfelett álló érdeke nem érvényesülhet – abban az esetben, ha az intézmények teljes területén nem teljesülnek a jogszabályokban meghatározott egészségügyi határértékek. Az egészséghez való jogosultságot szükség esetén minden egyéb jogosultság érvényesítésének rovására kötelező érvényesíteni. Amennyiben az óvoda valamely helyiségében nem biztosíthatóak az egészségügyi határértékek, úgy kell tekinteni, hogy az óvoda nem rendelkezik a működésének megkezdéséhez szükséges minimális feltételekkel.

Az ombudsman azzal az ajánlással fordult a XV. kerületi önkormányzathoz, keresse a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda átköltöztetésének lehetőségét. Addig is az óvoda zajszigetelésének további javítása elengedhetetlenül szükséges, mert várhatóan a forgalom növekedésével a zajterhelés is növekszik. Az ombudsman szükségesnek tartja az óvoda levegőminőségének rendszeres ellenőrzését és a gyermekek szüleinek tájékoztatását.

Az országgyűlési biztos kezdeményezte, hogy a polgármester indítson belső vizsgálatot az átszervezés idején hivatalban levő jegyző és az átszervezéssel megbízott önkormányzati tisztségviselők munkajogi felelősségének tisztázására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top