Kutyákat végeznének ki a gazdák adótartozása miatt

Valóban hatásos szankció az ebadóval tartozókat házi kedvencük kivégzésével fenyegetni? Winkler Nóra különvéleményében kereste a választ.
A hír: Egy svájci faluban az önkormányzat arra figyelmeztette a kutyáik után nem adózókat, hogy jogában áll akár kivégeztetni is az ebeket.
Reconvilier a település neve, 2245 ember és 280 kutya lakja. Az ebadó évi 10 ezer forintnyi, és egy 1904-es törvény értelmében a falunak joga van végezni annak a kutyájával, aki elmulasztja befizetni a taksát. A figyelmeztetés után a falul elöljárói halálos fenyegetéseket is kaptak. „Nem arról van szó, hogy tömegével végzünk ki kutyákat, csupán nyomást akarunk gyakorolni azokra, akik nem hajlandók az együttműködésre” – mondta Pierre-Alain Nemitz, a falu egyik tisztségviselője, hozzátéve, hogy több százezer euróra tehető a lakosok adótartozása. Ez feltehetően zömmel nem ebadóhátralékból jött össze.Különvélemény Winkler Nórától
Kutyákat végeznének ki a gazdák adótartozása miatt Óóóóóóóóóóóó. Hát ez megrázó. Nem akarom persze relativizálni a hír és a rendelkezés embertelen oldalát, vagyis hogy a törvény értelmében akár ki is lehetne végezni a kutyákat, ha a gazda nem fizeti meg az adójukat, de első olvasásra csak ezt éreztem – jaj, be súlyos! Szóval arról van szó, hogy Reconvilier-ben, ebben az icurka-picurka svájci faluban, ahol zöldellő réteken állnak a csinos kis házak, valahogy be kéne szedni az adókat. Elképzelem Reconvilier életét. Friss levegőre ébred a falu, pörkölődnek a kávék a reggelihez a takaros kis házakban, az apukák felcsatolják svájci óráikat, az anyukák iskolába viszik a gyerekeket. Reconvilier általános iskolája egy olyan épületben van, amit Angelina Jolie-ék azonnal kibérelnének, ha arrafelé forgatnának, de ha nem adnák nekik oda, hisz a kis svájciak ott tanulják a kémiát, akkor a nyári szünetben esetleg stábok vennék bérbe, hiszen a tökéletes állapotú kis kastély jól mutatna bármelyik kosztümös filmben. Előtte a gondosan nyírt gyepen nyilván nagy játszások zajlanak már kora tavasszal, szóval az élet – úgy általában, kereteiben szép.
Reconvilier lakói biztos sokat morgolódnak, ha az önkormányzat késik a köztéri virágültetvények csinosítgatásával, vagy ha a helyi buszjárat picit eltér az LCD-kijelzőn látható menetrendtől, de ha ezek a kis bosszúságok nem felhőzik a helyiek homlokát, a napok szépen, kiszámítható mederben, unalmas megelégedettséggel telnek. Szerintem ezt a hírt, hogy az egy teljes évre tízezer forinttal beárazott kutyaadót vonakodnak a helyiek időben fizetni, gyorshírként ki lehetne tenni a bankok ügyfélszolgálati tereiben a képernyőkre. Így akik ott sorban állnak és azon tépelődnek, hogy a svájci frank árfolyam-emelkedése miatt duplájára felment törlesztőrészletüket most akkor minek a terhére fizessék – ne menjen a gyerek edzésre, de ha mégis, akkor vágjuk ki a cipő orrát, mert nem fér már el benne a kis lábfeje –, vagy hogy létezik-e még olyan recept párizsira, amit ne próbáltak volna ki az elmúlt hónapokban, meg hogy jó volt a karácsony, nem kell annak mindig tárgyakról szólni, fontosabb, hogy együtt vagyunk, szóval ezekben a szorongató percekben oda lehetne kicsit idézni nekik Reconvilier-t. Hátha átjárja őket is a romlatlanul friss levegő, a rendezett tájkép nyugtató ereje, míg sorra nem kerülnek a pénztárnál.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

gyo67 2011-01-12 18:20

Csak annyit tudok,hogy nagybátyám volt felesége majd 30 éve Svájcban él.Köszöni szépen,jól van.Minden adót kifizet amit kell a szemetes zacskóra ráragasztja a postán vett odaillő bélyeget,hogy a szemete mit tartalmaz,mert másként nem viszik el,és a felhalmozott szemét büntetendő.

 

Mindent kifizet és mégis marad neki élni is pénze.Meg a kedvteléseire,évente kétszer utazik gond nélkül,segíti az otthon élő szüleit,testvérét anyagilag komoly támasz nekik.Úgy,hogy ő meg sem érzi,teheti.És nem bankár. Nem kell számolja a filléreket,hogy a fizetése elég-e hó végéig,ha mindent befizet.Nem hjiszem,hogy havi bontásban a 10 ezer ft-nyi érték töredéke akár itt,akár ott gondot okozna befizetni.Ha itt jut kutyacsemegére,több ezer ft-os ruhára a kutyának,mert látom egyesek,hogy csinálnak a kutyájukból bazári majmot,akkor azt a havi m,ajd 800 ft-ot nem lehetne nehéz leperkálni.Sem itt,sem ott.

cassopeia 2011-01-12 18:16

Nem a 10.000 ft a lényeg. Hanem az, hogy ha a vagyonadó, a luxusadó, luxusingatlanadó-amit szívós munkával soha nem lehet összehozni- és nem ügyes pénzforgatásra gondolok, az nem munka- nem volt bevezethető, (miért is ??) akkor nehogy már a törpe 4 lábú legyen a gazdasági sokezermilliárdos hiányokért felelős! Ezt nem hiszem el! Adózzon a Lótulaj, a több palotatulaj, a százmilliós vagyon gazdája. Ne egy törpe4lábúé legyen már az újabb tahóktól teher a tényleg dolgozóknak!

duracellnyussz 2011-01-12 18:16

Én mondjuk az állattartás számát korlátoznám - van ahol megtették  - a belvárosban, illetve egy maximális méretet adnék meg. Pl. tömbbe max 2 db 10 kiló alatt padlócirkáló... És akkor az öreg néni nem egy németjuhászfélét tartana a 1.5 szobás lakásában....

De ebben az országban az emberek lakatási körülményeit nem kezelik, nem hogy a kutyák "lakhatását".

 

Fizetni meg... alapjáraton nem rossz ötlet, de akkor az is kellene, hogy kötelező legyen ivartalanítani az állatot, hogy ne szaporodjon és ne kerüljenek utcára kölykök... és itt a macskákra is gondolva. Külföldön ez mind működik, itthon nem, pedig mi állítólag krva jól felzárkóztunk már nyugathoz. 

cassopeia 2011-01-12 18:11

Miért ne kéne? Én tartok és nem válok meg tőle. (macska, papagáj, hüllő mehet- kutya miért ne? )A legjobb barát. És ha nincs kert, akkor is.

Rendesen ápolom, takarítok utána, senkit nem zavar. Ha kertem nincs, miért kéne egy kiskutyáról is lemondanom? Ez elfogadhatatlan vélemény. Adó meg van elég, ha nem lopják el, nem nyúlják le, akkor az eddig elért adó a maximum. Akkor 100x jobban legyen ingatlan (luxusvilla!) pl. 30-50.000000 fölött már luxus legtöbbeknek, meg vagyonadó, meg szuperkocsi adó- egy 5 kilós kiskutya az nem lehet luxus. A feketén összetarhált vagyon meg nagyon is az.

bbius 2011-01-12 18:07

Az ebadóval egyetértek.

Nem tudom elképzelni, hogy aki nem tud/akar kifizetni egy 10 000 Ft körüli összeget (legalábbis a cikk szerint ennyi), az mégis miből fizeti a kutyája etetését, állatorvosi kezelését stb.

A cikkben nem szerepelt, hogy akár egyetlen kutyát is kivégeztek volna (eddig?), az önkormányzat csak figyelmeztette a kutyatulajdonosokat, sőt (nem tudom, ez mennyire köszönhető a megfogalmazásnak), inkább úgy tűnik, nem is áll szándékukban megölni egy kutyát sem. Aki a figyelmeztetés után sem hajlandó befizetni a tartozását, az megérdemli - mondhatnánk, ha nem a kutyának esne bántódása. Mert annak a gazdának, aki nem képes egy ilyen, igazán nem nagy összeget kifizetni a kutyája érdekében, annak nem okozhat túl nagy érzelmi törést a háziállata elvesztése. Azon el lehet töprengeni, hogy a kutyának hogyan jobb? Az, ha elaltatják, vagy pedig egy olyan gazdánál él tovább, aki valószínűleg sz*rik rá.

Jó módszer nem tudok az adó befizetésének kieszközlésére. Esetleg egy utópikus államban az történhetne, hogy az ilyen gazdáktól (akik többszörös figyelmeztetés, felszólítás után sem hajlandóak fizetni) elvennék a kutyát, és az egy szerető családhoz kerülne, ahol esélye lenne egy jobb életre. Utópia.

 

Igen, nekem is van kutyám. 

harangocka 2011-01-12 17:38

Nem lenne rossz ötlet itthon is bevezetni az ebadót. Legalább így háromszor is meggondolná egy-egy ember megéri-e neki kutyát tartani.Ráadásul a városban -kivéve kertvárosban- alapból nem kéne ebet tartani.

 

cassopeia 2011-01-12 17:22

Kutyakivégzés, ha nem fizetnek adót....ne adjanak itthonra tippeket!!!
De a halálbüntetés nem engedélyezett. És a kuyta nem bűnös. Ártatlant kivégezni??? És ha a szülő nem fizeti a gyerekadót (biztosan lesz) akkor kit akasztanak fel...???

N?k Lapja Café 2011-01-12 17:22

Valóban hatásos szankció az ebadóval tartozókat házi kedvencük kivégzésével fenyegetni? Winkler Nóra különvéleményében kereste a választ.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>