Mi számít ma bunkóságnak?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Eszedbe jutott már, hogy az agyára mehetsz másoknak azzal, ahogyan a neten írogatsz? Vagy belefutottál már olyan emberekbe az interneten, akik köszönőviszonyban sem álltak a jó modorral?
2010. 12. 17. Ez van! rovat 
Sokszor nehéz megállapítani, mi számít illetlenségnek a Facebookon, egy fórumon, a Twitteren, vagy akár egy e-mailben vagy SMS-ben, esetleg mobilozás közben. Egyrészt annyira újak ezek a jelenségek, hogy még nem alakulhattak ki általánosan elfogadott illemszabályok velük kapcsolatban. Másrészt pedig teljesen mást tart illendőnek egy netező nagymama és egy tinédzser.

A Magyar Telekom nekilátott megkeresni az igazságot. Huszonöt hazai szakértő, oktató, kutató és művész közreműködésével hoztak létre egy ajánlásgyűjteményt, amit természetesen nem tekintenek kötelező érvényűnek, inkább iránymutatásnak vagy gondolatébresztésnek szánták.

Dr. Aczél Petra, egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció és Média Intézetének oktatója

Dr. Aczél Petra, egyetemi docens,

a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Kommunikáció és Média Intézetének

oktatója

Ahogyan azt a gyűjtemény egyik készítője, dr. Aczél Petra retorikai és kommunikációs szakértő megfogalmazta, az új etikettel nem változást akarnak elérni elsősorban, inkább a jó megoldásokat szeretnék sugallni azokra az esetekre, amikor tanácstalanok vagyunk valamilyen új helyzetben. „Egy pillanatnyilag is változó, megújuló kommunikációs közegben nem lehet semmit kőbe vésni, csak netre tenni. Így hát az ajánlások igazi erénye az lesz, ha egyszerre adnak útmutatást, és képesek változni az igényekkel, körülményekkel.”
 
 
Nem figyelünk a másikra

Az ajánlásgyűjteményben előfordul néhány egyértelmű javaslat, de akadnak olyanok is, amelyeket nem követnek nagy tömegek a mindennapok során. Azt valószínűleg senkinek nem kell hosszan magyarázni, miért nem illik SMS-ben szakítani, vagy mikor és hol célszerű némára állítani a telefonunkat, hogy ne zavarjunk másokat. Ám Aczél Petra szerint például az is zavaró lehet, ha valaki mobilon keres minket, és felvesszük a telefont csak azért, hogy elmondjuk az illetőnek, nem megfelelő alkalommal hívott. Hasonlóan zavaró lehet, ha elfelejtjük megkérdezni a telefonbeszélgetés elején, hogy alkalmas-e az időpont, vagy ha rossz fogalmazással (például: „Zavarlak-e most?”) azt sugalljuk már az elején, hogy terhére leszünk az illetőnek.

Az ajánlások kiötlése során természetesen nem úgy tekintettek ezekre az új eszközökre, mint alapvető zavaró forrásokra. Inkább azt tartották szem előtt, hogy ezek elérhetővé tesznek minket szeretteink, sőt a világ számára. „Tehát nem állítjuk, hogy a mobilnak mindig némának kell lennie, vagy hogy tárgyalás közben tilos a laptop képernyőjére nézni – szögezte le a szakember. – Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy minden ilyen esetben legyünk tekintettel az aktuális helyzet emberi vonatkozásaira: bocsássuk előre, hogy ha készülékeinket használjuk is, azt nem a másik iránti érzéketlenségből tesszük, hanem konkrét céllal, amihez hozzájárulását kérhetjük. A másik megértésével, jóváhagyásával mi sem fogjuk udvariatlannak érezni magunkat.”
 
Mi számít ma bunkóságnak?
 
 
Mi fér bele 160 betűbe?

A közösségi oldalakon és mobilon teljesen máshogy kell fogalmaznunk, mint élőszóban, vagy akár e-mailben, már csak az üzenetek rövidsége miatt Egy SMS maximum 160 karakterből állhat, egy Twitter-bejegyzés 140-ből, és a Facebookon is csak 420 karakter áll rendelkezésre egy-egy státuszüzenetnél.
„A közösségi felületek érdekessége pontosan az, hogy ilyen rövid üzenetekben kell egyszerre kétféle információt közölnünk: azt, amit egyébként külső megjelenésünkkel, arckifejezésünkkel, mozdulatainkkal tennénk, illetve magát a tartalmat – magyarázta dr. Aczél Petra. – A rövidség itt tulajdonképpen azt szolgálja, hogy többször kevesebbet kommunikáljunk: hogy egy intenzívebb információcserén alapuló kapcsolat alakuljon ki. No persze ez kihat a stílusra is, hiszen szükségszerűen helyettesíteni kell azt, ami a személyes jelenlétben, a közvetlen beszélgetésben benne van: a benyomáskeltést, a vizuális tapasztalásokat. Még szemléletesebben kell fogalmazni, és benyomásainkat sem a hagyományos írott formák stílusjegyeihez kell igazítanunk.

Az ajánlások éppen ezért nem a helyes-helytelen ‘megoldásokat’ adják meg, sokkal inkább azt a hozzáállást, amelyet ilyen üzenetek megformálásakor érdemes felvennünk, azt a szemléletet, amellyel 140 karakteres üzenetvillámainkat megformálhatjuk.”
 
Mi számít ma bunkóságnak?
 
 
„WTF?! Te ezt lájkoltad? LOL!”

A közösségi média korában mindenki lát mindenkit, a szülők és gyakran a nagyszülők is látják kisfiuk, kislányuk aktivitását. Néha bizony értetlenül állnak egymás netes közlései előtt a különböző generáció tagjai, de főleg az idősebbek nem értik, mit beszélnek ezek a mai fiatalok. De vajon mennyire kell ilyenkor odafigyelni az egész közösségre?

Mi számít ma bunkóságnak? Ha nem tudod, hogyan beszélgess gyermekeddel az internetről, vagy milyen szabályokat állíts fel a netes házirenddel kapcsolatban, olvasd el erre vonatkozó tippjeinket!
„A közösségi média neve alapján is közösségi, tehát célja az, hogy kisebb vagy nagyobb csoportokat hozzon össze – mutat rá a szakember. – Lehetséges, hogy egy-egy stílusjegy éppen megkülönbözteti őket egymástól. Ugyanakkor úgy kell ‘létezni’ a teljes láthatóság felületén, hogy számoljunk azzal: azok vagyunk, amit bejegyzünk. És minden megnyilvánulásunknak jelentősége lehet. A kérdésben felvetett probléma nem mai, mindig is volt stíluskülönbözés generációk között, ennek lehetőségét és funkcióját nem az új média teremtette meg. Az ajánlásokban inkább azt fogalmaztuk meg, hogy ne szemeteljünk: sem a virtuális térben, sem kapcsolatainkban. És azt azért reméljük, hogy a nagymamák és szülők a felmerülő »kamaszságokat« személyesen is megbeszélik csemetéikkel, illetve jó példával járnak elöl a médiahasználatban.”
 
Hogy pontosan miket ajánlottak dr. Aczél Petra és szakértő társai az illemtangyűjteményben, az az eetikett.hu oldalon derül ki, ami mától elérhető.
 
 

 
 
Ajánlott oldalak: SMS, Illem, Internet, Internet café
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Kapcsolódó tartalmaink

Címlapon

Legjobbak

Palya Bea: „A lányom születése helyrehozta a kapcsolatomat anyámmal”

Palya Bea-interjú

Mezítláb pörög-forog, dobbant, talpa alatt az...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Szupercuki fotók Ricky Martin divatdiktátor ikreiről

Ennivalóak Ricky Martin ikrei

Ricky Martin nemcsak magát, hanem a fiait is szereti a...
Facebook lájkok száma
Szeretőség: ki a vesztes?

Szeretőség: ki a vesztes?

Van egy férfi és van egy nő! Egymásra néznek,...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Baleset érte Salma Hayeket

Baleset érte Salma Hayeket

Megint bokasérülés érte Salma Hayeket, így csak...
Facebook lájkok száma
Apja megtiltotta Britney Spearsnek a házasságot

Nem lesz újabb Britney-nász

Nem állhat újra az oltár elé az énekesnő, mert az apja...
Facebook lájkok száma
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma
Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Kézzel készülnek ezek a pompás jelmezek.
Facebook lájkok száma

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma496 Hozzászólások száma13
Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Cindy Lauper dalát énekelte a nővér.
Facebook lájkok száma247
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma175 Hozzászólások száma3
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma41
Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármennyire helyes állat is

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

Vannak a cicások, a kutyások és a nyulasok. Mi...
Facebook lájkok száma37
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35
Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Végigjártunk néhány próbafülkét. Kíváncsiak voltunk,...
Facebook lájkok száma34 Hozzászólások száma8
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma31

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem