Aktuális

A Facebook elárulja, mikor szakítanak a legtöbben

Rengeteg különféle statisztikát lehet készíteni a közösségi oldalon közzétett adatokból. Például azt is meg lehet nézni, mikor szakítanak a párok a leggyakrabban. Van tipped, melyik a "legszakítósabb időszak"?
David McCandless és Lee Byron tízezer olyan facebookos státuszüzenetet vizsgált meg, amelyben szerepel a „szakítás” szó valamilyen formában. Ebből készítettek egy táblázatot, amiből kiderül, mikor szakítanak a legtöbben. (Vagy legalábbis mikor említik meg a „szakítás” szót a Facebookon a leggyakrabban.)
Forrás: Information is Beautiful
Forrás: Information is Beautiful

Az eredmény: a karácsony előtti hetekben, illetve a tavaszi szünetben vetnek véget a kapcsolatuknak a legtöbben. A bolondok napján is gyakran szóba kerül a szakítás szó a közösségi oldalon  – lehet, hogy ilyenkor csak viccből? A nyári szünetben is megnő a szakítások száma. Az nem derül ki a táblázatból, hogy ilyenkor a nyári kalandok érnek-e véget viharos gyorsasággal, vagy a hosszabb kapcsolatok végére kerül pont. Az adatok azt is megmutatják, hogy hétfőnként gyakrabban merül fel a szakítás szó a Facebookon, mint a hét többi napján. Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy karácsony napjára esik a legtöbb szakítás. Ilyenkorra már úgyis mindenki lerendezte a megelőző hetekben, aki szakítani akart a partnerével.

Az adatok természetesen az angol nyelvű felhasználók hozzáállását tükrözik, a felmérés egyébként még 2008-ban készült. David McCandless író-dizájner a nyár végén használta fel a táblázatot egy előadása illusztrációjaként, de valamiért csak most kezdett el terjedni a neten a grafikon. Valaki újra lerajzolta az eredeti táblázatot, ám a készítő adatai mellett az olyan fontos magyarázatokat is lehagyta az új verzióról, mint a tavaszi szünet mellé biggyesztett „tavaszi nagytakarítás” és a karácsony mellé magyarázatként mellékelt „túl kegyetlen” kifejezés. Mi természetesen az eredeti táblázatot közöljük.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top