Aktuális

A szenvedély fogságában

Szeretünk játszani. Szeretjük kísérteni Fortunát. És persze szeretünk nyerni. Ez természetes, hiszen mindannyian abban reménykedünk, hogy egyszer miénk lesz a főnyeremény. Ezért lottózunk hétről-hétre, és ezért próbálunk ki más szerencsejátékokat is alkalmanként.

Számos családban azonban a szerencsejáték már nem csak a játék izgalmáról szól, hanem egy olyan szenvedélyről, amely megkeseríti a család életét. Ez a szenvedély, a szerencsejáték-függőség. A magyar lakosság 1,2 %-át, vagyis közel 100.000 embert és családját sújtja ez a betegség. Anyák, feleségek, apák, férjek és barátok kénytelenek nap, mint nap végignézni azt, ahogyan a játékfüggő tönkreteszi az egzisztenciáját, az életét, és ezzel együtt a családja életét is.

 

Kit tartunk függőnek?

Szerencsejáték-függőnek azt az embert nevezhetjük, aki a szerencsejáték hatására elkezd a normális, korábban megszokott életvitelétől jelentősen eltérni, az anyagi lehetőségeit meghaladóan, valamint túlzott gyakorisággal költ a játékra, esetleg elkezdi vagyontárgyait is eladni, s jellemzően hazudik ezzel a tevékenységével kapcsolatban. Nagyon fontos azonban, hogy tudatában legyünk annak, hogy a szerencsejáték-függőség egy betegség.

A betegség pedig fokozatosan alakul ki, ezért mindannyiunk felelőssége az, hogy időben észrevegyük, és megpróbáljunk segíteni. A játékszenvedély gyógyítására számos módszer létezik: gyógyszeres terápia, pszichoterápia, önsegítő csoportterápia. A legfontosabb azonban, a megelőzés.

Fontos tehát elfogadnunk azt, hogy függőség nemcsak a kémiai szerek iránt alakulhat ki, hanem viselkedés iránt is. Ezért a tünetek is nagyon hasonlóak, mint más szenvedély-betegségnél. A problematikus viselkedés, az alkoholizálás, az elszigetelődés, az elszegényedés és az egészségromlás is gyakran kíséri ezt a betegséget.

A szenvedély fogságában

 

Az egzisztenciális leépülés ebben az esetben nagyon gyorsan zajlik le, hiszen akár pillanatok alatt eljátszható egy fizetés, megtakarítás vagy akár egy családi ház is. Ezután pedig már nagyon nehéz felállni, és újra kezdeni.

„Tudod-e?
A Szerencsejáték Zrt. minden lottózójában felirat figyelmeztet a túlzásba vitt játék okozta mentálhigiénés problémákra. A „Játsszon mértékkel!” tájékoztató füzet tanácsokkal, felvilágosítással szolgál a problémák megelőzéséhez, illetve a már problémás helyzetek megoldásához. A játékismertető füzetek (Hogyan lottózzunk? Hogyan fogadjunk? stb.) részletes útmutatót és pontos nyerési esélyeket tartalmaznak, így adva meg a játékosnak a kellő információt, hogy ezek ismeretében dönthesse el, mennyi pénzt kockáztat. A Társaság internetes oldalain is egyre bővebb tájékoztatások találhatóak a szerencsejáték társadalmi hatásairól és kockázatairól valamint a segítségnyújtás módjáról. A játékosok önkorlátozásának elősegítése érdekében önkorlátozási és figyelmeztető funkciók épültek be az Szerencsejáték Zrt . internetes fogadási rendszerébe ”

A szenvedélybetegséget nem egyszerű felismerni, hiszen a beteg általában tagadja, titkolja szenvedélyét, még önmaga előtt is. Onnan azonban, hogy elismeri függőségét, a gyógyulás útjára léphet, ha szakszerű segítséget kér. Mivel nem ritkák a visszaesések, nagyon fontos, hogy megértéssel és türelemmel forduljunk a beteg felé.

Azok a szerencsejátékok, amelyek a gyors és nagy nyerés esélyét kínálják a legveszélyesebbek és a legvonzóbbak a játékfüggők számára. Ilyenek tipikusan az online elérhető játékok (Pl. Póker, Black Jack) Elsősorban tehát ezekre érdemes odafigyelni, hiszen ezek akár a fiatalkorúak számára is elérhetőek, bár nem legálisan.

A lottó a függőség vonatkozásában nem túl kockázatos, mert kicsi a tét (keveset fizetek be), nagy a távolság a fogadás és a visszajelzés, azaz a számok kihúzása között, és különösen nagy távolság van az ismétlési lehetőségek között (csak hetente tudok fogadni).

A legfontosabb tehát, amit megtehetünk, hogy a játékosok figyelmét felhívjuk a veszélyekre illetve, hogy a 18 év alattiak számára elérhetetlenné tesszük a szerencsejátékot. Ez mellett pedig minél több emberben kell tudatosítanunk, hogy a játékfüggőség betegség, nem morális probléma, ezért a függőket gyógyítani kell és nem elítélni.

A szenvedély fogságában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott oldalak:

http://www.eski.hu/jatekfuggoseg/

www.szerencsejatek.hu

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top