Aktuális

Hogyan csökkentheted lakáshitel tartozásodat?

Manapság mindenhonnan azt halljuk, a családok azért kerültek nehéz helyzetbe a gazdasági válság hatására, mert a háztartások csak hitelekkel rendelkeztek, megtakarításokkal szinte egyáltalán nem.

Természetesen mindeközben a bankok továbbra is kínálnak hiteleket – igaz, egyre szigorúbb feltételekkel -, és lássuk be, kevesen vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy egy lakást kizárólag önerőből tudjunk megvásárolni. Még ha fel is tudnánk venni a kiszemelt lakást hitel felvétele nélkül, akkor is inkább tartalékoljuk a pénzünk egy részét, hisz befektetve még kamatozik is, de a legfontosabb, hogy hozzá tudunk nyúlni, ha szükségünk van rá!

Eladósodni csak okosan!

Tehát a nagy kérdés: fektessük be a pénzünket, és várjunk, amíg addig kamatozik, hogy elegendő nem lesz álmaink otthonához? Vagy vágjunk bele a lakásvásárlásba, feltéve rá minden félretett pénzünket, és adósodjunk el 20-30 évre? Egyik sem tűnik túl kecsegtetőnek…

A legjobb megoldás talán az, hogy – ha megtehetjük – megtakarításainknak csak egy részét fordítsuk lakásvásárlásra (ez az úgynevezett önrész a hitelfelvételnél). A többit pedig bankbetétekbe, vagy egyéb megtakarítási formába helyezzük, hiszen ilyenkor a pénzünknek ez a része mégiscsak kamatozik, ráadásul hozzá tudunk nyúlni, ha megszorulunk. A problémát az jelentheti, hogy a hitelkamatok általában magasabbak, mint amekkora kamatot a bankok megtakarításaink után kínálnak. Van jobb megoldás is?

Ami a briteknél már bevált

Most a Budapest Bank jóvoltából olyan jelzáloghitel-forma jelent meg a magyar piacon, amely segítség lehet, ha hitelfelvételen gondolkozunk. A brit mintára kialakított Egyenlítő Hitel esetében csak a folyószámlán lévő megtakarításunk (amibe a havi fizetésünk is beleszámít amíg a számlán tartjuk) és jelzáloghitelünk különbsége után fizetünk hitelkamatot. Eközben megtakarításunk lekötetlen marad, azaz bármikor hozzáférhetünk pénzünkhöz, így mindig rendelkezünk tartalékkal arra az esetre, ha hirtelen pénzre lenne szükségünk.

Betéti kamat = hitelkamat

Mi a konstrukció előnye? Úgy működik, mintha megtakarításunk után a bank pontosan ugyanakkora kamatot adna, mint amekkora a jelzáloghitelünk kamata. Ha például rendelkezünk 8 millió forint megtakarítással, de ebből csak 5 milliót szeretnénk a lakáshitelnél önerőként felhasználni, akkor a maradék 3 millió forintot érdemes folyószámlánkon tartani. Ehhez a bankkártyánkkal bármikor hozzáférhetünk. Persze csak addig, amíg a pénzt fel nem használjuk valami másra.

Hogyan csökkentheted lakáshitel tartozásodat?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A számlánkon tartott pénzünk után – amelyet bármikor kiegészíthetünk például úgy, hogy a fizetésünket is ide utaltatjuk – a bank kamatkedvezményt számol el, amelyet automatikusan a jelzáloghitelünk tőketartozásának törlesztésére fordít.

S hogy mi ennek az eredménye? Tőketartozásunk folyamatosan csökken, és a törlesztőrészletünk változatlansága mellett a hitelünk futamideje akár évekkel is lerövidülhet, ráadásul úgy, hogy nem költöttük el az összes pénzünket, hanem szabadon felhasználható pénzzel is rendelkezünk.

Hogyan csökkentheted lakáshitel tartozásodat?

 

 

 

 

THM: 9,83%

A hitelhez tartozó folyószámla egyenlege alapján a bank napi szinten kamatkedvezményt számol el. A kedvezmény összegét a bank féléves időközönként írja jóvá oly módon, hogy egy automatikus részelőtörlesztéssel – költség- és díjmentesen – csökkenti a fennálló tőketartozást. A teljes hiteldíj mutató (THM) meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A fenti THM 5 millió forintra és 20 évre vonatkozik. A THM az alábbiakat tartalmazza: kamat, adminisztrációs díj, hitelfolyósítási díj, értékbecslési díj, földhivatali eljárás igazgatási szolgáltatási díja. A hitelkonstrukcióra vonatkozó THM meghatározása során az ügyfél folyószámlán elhelyezendő megtakarításait a bank 0 Ft értékben vette figyelembe, így a jelen hitelkonstrukcióra vonatkozó THM nem tükrözi a megtakarításokból származó és kamatkedvezmény formájában elérhető előnyöket.

Ez a hirdetés nem minősül a Ptk. 211.§-a szerinti ajánlattételnek. A bank a kölcsönt a mindenkori hitelbírálat feltételei alapján nyújtja. A Budapest Bank önként csatlakozott a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló Magatartási Kódex-hez, amelynek kötelező érvénnyel alávetette magát. A Magatartási Kódex megtekinthető a Budapest Bank honlapján!

További információk: www.budapestbank.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top