Elég a púderből! Sminkmentes kedd

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy lányszervezet rendhagyó akcióval szeretné felhívni a figyelmet a természetes szépségre. A sminkmentes keddek bevezetéséről szóló hírt Peller Mariann kommentálja.

A hír: Egy lányszervezet akcióval szeretné felhívni a figyelmet a természetes szépségre.
A lányok egy texasi középiskolában elégelték meg a túl sok púdert. Eldöntötték, hogy úgy szabnak gátat annak, hogy a diáklányok éjjel-nappal a sminkjükkel foglalkozzanak, hogy bevezetik a sminkmentes keddeket. Az iskola igazgatója elmondta: egy ideje már észrevették, hogy a kamasz lányok egyre inkább csillapíthatatlan vágyat éreznek, hogy esetleges bőrhibáikat, hiányosságaikat sminkkel fedjék el. Pedig azt a véleményt még egy stylist szakértő is osztja, hogy annál rosszabb nincs, mint amikor valaki csak azért használ túl sok festéket, hogy ezzel fedje el arca egy részét. Sokan azért csatlakoztak, mert úgy érzik, így végre lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák valódi személyiségüket. A lányszervezet is ezért kardoskodik: szeretnék növelni a tinilányok önbizalmát, és felhívni a figyelmet arra, hogy egy fiatal smink nélkül is lehet szép.

Különvélemény Peller Marianntól 

Elég a púderből! Sminkmentes tiltakozásHa visszagondolok a gyerekkoromra és az iskolás évekre, bizony, nem volt leányálom. Azt már többször említettem, hogy burokban nőttem fel, ami a családot és a mérhetetlen szeretetet illeti, amit otthon kaptam. De az általános iskoláról ugyanezt nem mondhatom el. Nem szerettek. Mindenért csúfoltak, kifiguráztak, sokat bántottak, és kiközösítettek. (Az is igaz, hogy most abból élek, hogy akkor megtanultam humorral védekezni.)
Én voltam a csúfolódások tökéletes tárháza: jó húsban lévő, szemüveges, fogszabályzós, rövid hajú, stréber, sokat fecsegő (és hozzá már akkor is hevesen gesztikuláló) kislány. Belém nem nagyon voltak szerelmesek a fiúk, pedig úgy vágytam rá, hogy egyik-másik észrevegyen, szerettem volna tetszeni. Tizennégy évesen a szüleim „megkönyörültek”, levetettük a fogszabályzót, és letehettem a szemüveget is: kontaktlencsés lettem. Szép lassan, lépésről lépésre elkezdtem sminkelgetni. Először csak egy szemceruzával, aztán a divatmagazinokból kinéztem, hogyan sminkeljük ki a teljes szemhéjat, valamivel később rúzst is vásároltam (akkoriban a sötétbarna nagyon menőnek számított).
Egyik nap teljes díszben sétáltam hazafelé a suliból, amikor egy zöldségessrác félszegen mosolyogva rám köszönt. Én csodálkozva néztem körül – tényleg nekem szólt! Zavartan visszamosolyogtam, köszöntem, és meggyorsítottam a lépteimet. Ő volt az első fiú, aki észrevett. Azóta is hálával gondolok rá.
Nekem a smink önbizalmat adott. Már csak azért is, mert amikor egy-egy napon sminkeletlen arccal mentem iskolába, az osztálytársak azt kérdezgették, hogy csak nem vagyok fáradt vagy esetleg beteg.

Elég a púderből! Sminkmentes keddRonda alapozó, csúnya szemöldök -  A legnagyobb sminkbakikért katt ide

Néhány akkori képen látszik, hogy időnként túl is lőttem a célon (Kelemen Annácska is elbújhatott volna mellettem), de az is kellett, hogy aztán a húszas éveim közepére megtaláljam az arany középutat.
Jó, hogy senki nem próbálta korlátozni a szépítészeti szárnypróbálgatásaimat. Azt hiszem, ha akkor bevezették volna a sminkmentes keddet, vagy csalok, vagy minden kedden beteget jelentek. Akkoriban ugyanis épp kialakulóban volt a személyiségem (még most sincs teljesen készen), és igyekeztem védeni magam, hogy legalább a külsőmbe ne lehessen többé belekötni.
Nem hiszem, hogy attól, hogy valaki nem sminkel keddenként, jobban ki fog domborodni a személyisége. Már az is a személyisége része, hogy eldönti, sminkel-e, vagy sem. Mert jó esetben önállóan, személyiségünknek megfelelően hozhatunk meg egy-egy ilyen döntést…

Olvass tovább

Hozzászólások

Custo74 2010-10-17 19:28

Van abban igazság, amit mondasz..

 

Ha valaki azt hallja, hogy "de jó a sminked", akkor sürgősen változtatnia kell. Egy smink akkor van rendben, ha azt mondják a viselőjének, hogy "de szép vagy ma" vagy "milyen kipihent az arcod", "milyen szép a szemed/szád" stb.

A smink és a maszk két teljesen különböző műfaj. Az egyik kiemel, a másik eltakar és általa másik emberré válik aki viseli.

vica.mica 2010-10-17 17:47

"A nő arca festővászon, amelyre mindennap ráfesti önmaga korábbi portréját."-Picasso. :)

Szerintem ráférne a magyar nőtársadalomra egy sminkmentes kedd, annál is inkább, mert végre legalább feltérképezhető volna a hölgyek eredeti arcvonása. Félreértés ne essék, nem tarozom a sminkmentes puritánok táborába (inkább az a típus vagyok, aki még a sarki közértbe sem megy le smink nélkül ;-). Viszont mára olyannyira egysíkúvá vált az ún. „trendi” nőfej prototípusa, hogy a sárgára szolizott, 2 réteg alapozótól, púdertől, erős mázolmányoktól már valóban nem látszik a nők eredeti arcvonása, és ezek a Barbie baba fejek csak abban különböznek egymástól, hogy barna, szőke vagy fekete sörényt viselnek a fejükön.

Én még úgy „tanultam”, hogy az a smink jó, ami nem látszik. /Vagyis ott emel ki, és fed el, ahol kell./ De úgy látom, hogy ez a tendencia végleg a múlté, és ma már mindenki ki akar tűnni a tömegből, csak nem veszik észre, hogy már ők maguk lettek a tömeg, és lassan ott tartunk, hogy a teljesen natúr, hétköznapi, egyszerű nők sokkal feltűnőbbek. ;-)

Torolt_felhasznalo_197456 2010-10-17 16:44

Soha nem sminkeltem magam mert 20 éves korom-ig nagyon pattanásos voltam. Akkor lett tiszta a bőröm mikor megszültem az első gyermekem.

Custo74 2010-10-16 12:27

Egyet értek Démétérrel, a smikelés nagyon jó játék.. de semmi esetre sem gyerekeknek.

 

Imádok sminkelni, nem megyek emberek közé nélküle. Általában a szememet erősen hangsúlyozom, de ha éppen úgy hozza a kedvem, akkor egészen natúrra veszem a figurát. (Ilyenkor sokszor kell bizonygatnom, hogy nem vagyok beteg és/vagy rosszkedvű.. mert valahogy ilyen benyomást keletek a "megszokott" színek nélkül.)

Véleményem szerint egy iskolás gyerek maximum szempilla spirált és ha mindenképp szükséges, akkor valamilyen korrektort, esteleg alapozót használjon. Azt is MÉRTÉKKEL!

 

Egész életemben a szépségipar különböző területein dolgoztam, néhány évig dekorkozmetikai területen. Tehát ilyen módon is érintetett vagyok a témában és a tapaszatalataim alapján elmondhatom, hogy csak nagyon kevés nő enegedheti meg magának a teljesen "natúr" arcot. Életem során kb. 3-4 olyan nővel találkoztam, akik olyan szép arcbőrrel, vonásokkal és egyéb adottságokkal (pl. dús, ívelt szempilla) voltak megáldva, hogy smink nélkül is szépnek lehetett nevezni őket. Ők a mázlisták.

Másrészről vallom, hogy NINCS CSÚNYA NŐ, csak olyan, akinek fogalma nincs arról, hogy hogyan lehetne SZÉP. Mindenkin van valami, ami szép, így annak hangsúlyozásával a kevésbé "tökéletes" részletekről a figyelemet könnyen elvonhatjuk. Nem véletlenül olyan sikeresek az átváltoztatjuk típusú műsorok.

Én minden nő számára "kötelezővé" tennék egy személyre szabott alap smink tanfolyamot, hogy megtanulják finoman, előnyösen kiemelni az arcuk szép részleteit.

Másrészről egy túl erős, nem az alkalomhoz és az illető személyiségéhez illő smink többet árthat, mint amennyit használ (pl. egy állásinterjún stb.) és akár nevetség tárgyává teheti viselőjét.

Röviden: a szemillaspirál, egy kevés korrektor, egy lehelletnyi pirosító és egy kis rúzs vagy szájfény mindenkinek előnyére válik a hétköznapokban is.

 

zoe999 2010-10-16 11:08

Sziasztok!

 

Előre is bocsánat mindenkitől, nem épp idevágó a téma.

Számomra nevetséges Peller Mariann hozzászólása. Szinte divat, hogy befutott, szép (ízlés kérdése) nők mindig azt nyilatkozzák, hogy régen milyen rettentő csúnyák voltak, a fiúk átnéztek rajtuk, a lányok utálták őket, stb... Aztán egyszercsak, ki tudja miért és hogyan, gyönyörű nővé váltak. Persze hihetetlen önbizalom társaságában. Mariannon látszik ez a hihetetlen önbizalom, szerintem borzasztóan modoros, de ez amúgy is divat a celeblétben.

Hány Betty a csúnya lány lesz még a celebek között???

Naeniver 2010-10-16 00:23

Egyet értek azzal,hogy a természetes szépség fontos dolog, de szerintem ennek az egésznek nem csak ez az egy oldala van, főleg a tiniknél. Egyrészt manapság tényleg sokkal korábban kezdik az ilyesmit(mondom ezt én 22 évesen:D)mint mindent mást is, egyszerűen ilyen irányba "fejlődik" a világ... Másrészt serdülőkorban jó nagy változásokon megy keresztül az ember, kívül is belül is. Kezdődik az érdeklődés a fiúk iránt:D(vagy lehet,hogy ma már ez is korábban:D,) hiszisebb is lesz az ember lánya, keresi a személyiségét, kipróbál sok új dolgot, ami hirtelen érdekes és izgalmas lesz neki, és hát ha még ez nem lenne elég, jönnek azok a csúúnya pattanások(pont amikor tetszeni akarunk azoknak a bizonyos fiúknak, nem?:D). Én személy szerint nem szeretem a nagyon mű dolgokat, nem nagyon tetszenek más lányokon, magamon se, de attól függetlenül,hogy nem tetszik az, ha valakinek pl. szilikonmelle van (és én sose csináltatnám meg) még meg tudom érteni,hogy másnak olyan önbizalomhiányt okoz az a probléma, hogy úgy érzi, nincs más megoldás, és jobb lesz tőle az élete...Persze erre mindig azt mondják,hogy igaziból nem az ember külsejében van a hiba, hanem a belsőn kell változtatni, és az az igazi természetes szépség,ami belülről jön,fogadd el magad stb...Nahát én se sminkelnék (hú de örülnék, ha nem kellene) ha olyan szép lenne a bőröm.(és próbálom rendbehozni mindenféle vacakkal, bőrgyógyász stb.) De egyszerűen ha így sokkal jobban érzem magam, miért ne tehetném, és nekem hiába mondja a barátom,hogy smink nélkül még szebb vagyok, úgy mint a hogy valaki írta, csupasznak érzem magam, főleg azért mert nincs szép bőröm:S,és ez nem annyira ízlés dolga, a ronda bőr ronda, és kész. ÉS a smink szerintem össze se hasonlítható egy olyan maradandó mű beavatkozással,mint egy tetoválás, műmell,stb,ez olyan mint egy átmeneti, tüneti kezelés. És igenis jó vele kísérletezni, valahol az is művészet, és néha kifejezetten élvezetes csinálni is.

Phoboszka 2010-10-15 20:49

Lehet, hogy ő kéri... Én 25 éves vagyok, de 12 éves korom óta sminkelek Örültem volna ha valaki megtanít szépen sminkelni anno, mostmár ügyes vagyok, de csak egyfélében, tudom mi áll jól nekem, de ennyi. Mást nem tudnék pl. kisminkelni. Régen képes voltam órákig próbálgatni a sminkeket, akkor még nem volt ennyi szépítős műsor meg youtube sem profi videókkal :)