Elég a púderből! Sminkmentes kedd

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Egy lányszervezet rendhagyó akcióval szeretné felhívni a figyelmet a természetes szépségre. A sminkmentes keddek bevezetéséről szóló hírt Peller Mariann kommentálja.
Írta: 2010. 10. 15. Ez van! rovat 

A hír: Egy lányszervezet akcióval szeretné felhívni a figyelmet a természetes szépségre.
A lányok egy texasi középiskolában elégelték meg a túl sok púdert. Eldöntötték, hogy úgy szabnak gátat annak, hogy a diáklányok éjjel-nappal a sminkjükkel foglalkozzanak, hogy bevezetik a sminkmentes keddeket. Az iskola igazgatója elmondta: egy ideje már észrevették, hogy a kamasz lányok egyre inkább csillapíthatatlan vágyat éreznek, hogy esetleges bőrhibáikat, hiányosságaikat sminkkel fedjék el. Pedig azt a véleményt még egy stylist szakértő is osztja, hogy annál rosszabb nincs, mint amikor valaki csak azért használ túl sok festéket, hogy ezzel fedje el arca egy részét. Sokan azért csatlakoztak, mert úgy érzik, így végre lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák valódi személyiségüket. A lányszervezet is ezért kardoskodik: szeretnék növelni a tinilányok önbizalmát, és felhívni a figyelmet arra, hogy egy fiatal smink nélkül is lehet szép.

Különvélemény Peller Marianntól 

Elég a púderből! Sminkmentes tiltakozásHa visszagondolok a gyerekkoromra és az iskolás évekre, bizony, nem volt leányálom. Azt már többször említettem, hogy burokban nőttem fel, ami a családot és a mérhetetlen szeretetet illeti, amit otthon kaptam. De az általános iskoláról ugyanezt nem mondhatom el. Nem szerettek. Mindenért csúfoltak, kifiguráztak, sokat bántottak, és kiközösítettek. (Az is igaz, hogy most abból élek, hogy akkor megtanultam humorral védekezni.)
Én voltam a csúfolódások tökéletes tárháza: jó húsban lévő, szemüveges, fogszabályzós, rövid hajú, stréber, sokat fecsegő (és hozzá már akkor is hevesen gesztikuláló) kislány. Belém nem nagyon voltak szerelmesek a fiúk, pedig úgy vágytam rá, hogy egyik-másik észrevegyen, szerettem volna tetszeni. Tizennégy évesen a szüleim „megkönyörültek”, levetettük a fogszabályzót, és letehettem a szemüveget is: kontaktlencsés lettem. Szép lassan, lépésről lépésre elkezdtem sminkelgetni. Először csak egy szemceruzával, aztán a divatmagazinokból kinéztem, hogyan sminkeljük ki a teljes szemhéjat, valamivel később rúzst is vásároltam (akkoriban a sötétbarna nagyon menőnek számított).
Egyik nap teljes díszben sétáltam hazafelé a suliból, amikor egy zöldségessrác félszegen mosolyogva rám köszönt. Én csodálkozva néztem körül – tényleg nekem szólt! Zavartan visszamosolyogtam, köszöntem, és meggyorsítottam a lépteimet. Ő volt az első fiú, aki észrevett. Azóta is hálával gondolok rá.
Nekem a smink önbizalmat adott. Már csak azért is, mert amikor egy-egy napon sminkeletlen arccal mentem iskolába, az osztálytársak azt kérdezgették, hogy csak nem vagyok fáradt vagy esetleg beteg.

Elég a púderből! Sminkmentes keddRonda alapozó, csúnya szemöldök -  A legnagyobb sminkbakikért katt ide

Néhány akkori képen látszik, hogy időnként túl is lőttem a célon (Kelemen Annácska is elbújhatott volna mellettem), de az is kellett, hogy aztán a húszas éveim közepére megtaláljam az arany középutat.
Jó, hogy senki nem próbálta korlátozni a szépítészeti szárnypróbálgatásaimat. Azt hiszem, ha akkor bevezették volna a sminkmentes keddet, vagy csalok, vagy minden kedden beteget jelentek. Akkoriban ugyanis épp kialakulóban volt a személyiségem (még most sincs teljesen készen), és igyekeztem védeni magam, hogy legalább a külsőmbe ne lehessen többé belekötni.
Nem hiszem, hogy attól, hogy valaki nem sminkel keddenként, jobban ki fog domborodni a személyisége. Már az is a személyisége része, hogy eldönti, sminkel-e, vagy sem. Mert jó esetben önállóan, személyiségünknek megfelelően hozhatunk meg egy-egy ilyen döntést…

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Wiharvész 2010-10-15 10:00

Nekem volt egy csoporttársam, aki mindig sminkben járt suliba. Egyszer több napos túrára mentünk, másnap reggel hökkenten néztünk a lányzóra, este lemosta a sminket, gyakorlatilag eltűnt az arca....se szemöldök, se szempilla, hófehér arc...

 

Mondjuk engem is úgy ismer a világ, hogy fekete szempillám van, tekintve, hogy a strand kivételével mindig mindenhova kifestem. Valahogy ettől jobban érzem magam. Amikor nincs kifestve, akkor az ismerőseim furán néznek rám, és gondolkodnak, hogy mitől olyan fura a fejem :). Volt, aki megkérdezte, hogy frufrut vágattam magamnak? Mondom nem. Akkor biztosan kiszedettem a szemöldököm. Mondom nem, csak nincs kifestve a szempillám :)

 

Bizserebogár 2010-10-15 09:42

Mi se nagyon sminkeltünk középiskolában... illetve az elején még néhány lány igen, de ők az a típus is voltak, akik teljes partisminkkel állítottak be... aztán ők lassan kiszóródtak, elmentek, vagy felnőttek. Az érettségi táján szinte senki nem sminkelt, vagy csak minimálisan. Én a mai napig nem nagyon sminkelek, maximum a lila karikákat tüntetem el a szemem alól. Így is jól érzem magam, és nagyon megkönnyíti az életet, hogy nem kell aggódnunk miatta.

Torolt_felhasznalo_583839 2010-10-15 09:34

nálunk is tilos volt gimiben a kence (pluszba egyházi intézmény is volt).

 

túljártam mindenki eszén: már 13 évesen, amikor odakerültem használtam szempillaspirált és púdert (csak a patikra). mindenki így ismert meg, szőke hajjal és fekete pillákkal, szerintem egy tanerő se gondolta, hogy kencézem magam:-)

 

ma sem csinálok nagyobb ügyet a sminkből: elég a spirál, szemcerka, pirosító és az ajakápoló. hétvégén viszont még ennyi sincs, mivel kendőzetlenül jobban érzem magam. viszont úgy nézek akkor ki, mint egy éretlen citrom.

 

az alapozót én is rühellem:-)) 

Démétér 2010-10-15 09:26

Szerintem túlfontosítják...

 

Aki sosem sminkel: ne tegye. Persze. Igaza van. Elvi alapon nem tenni szerintem butaság, megfosztja magát egy jó játéktól - de hát ehhez pedig mindekinek joga van.

 

Aki állandóan sminkel, és elbújik a maszk mögé: hát Istenem, ezernyi énvédelem mellett (rossz modor, sátorszerű ruha, felszínes beszélgetés, stb.) ez is elfér. Még egy lehetőség.

 

Személy szerint imádok sminkelni, nagyon sokszor sminkelek, hol gyengén, hol erősen, hol egyáltalán nem. Szeretem az arcom így is, úgy is. Az egyéniségem nemigen fogja vissza némi színfolt az arcomon :)))

 

De - bár tanácsadó vagyok a témában - eszembe nem jutna bárkinél beleszólni, hogy egyáltalán sminkeljen-e vagy sem. Ha akar: tegye, ha nem akar: ne tegye. Túlideologizálni három gramm színes port... ugyan már.

Indiánlány 2010-10-15 09:10

Szerintem a személyiség kialakulásának fontos része az, hogy elfogadjuk önmagunkat, úgy ahogy vagyunk.

Nálunk tilos volt a sminkelés gimiben, még a körömlakk is. Mégsem voltunk csúnyák. :o) Sőt! Ismertük egymás igazi arcát. És ha fáradtnak látszottunk, az nem azért volt, mert védőréteg nélkül mentünk suliba.

Ettől függetlenül azért én is megtanultam sminkelni, az első alkalmakkor már a púder használatától is bombanőnek éreztem magam. :o) Aztán enyhe rúzs, enyhe szemhélypúder, spirál, világos körömlakk, de kb ennyiben ki is merült. Az alapozót utálom, és a természetellenes színeket is. Hétköznapokon soha sem sminkelek, csak alkalmakkor.

Szerintem fontos az, hogy belenézek a tükörbe, és smink nélkül is elfogadhatónak találom a külsőmet. És még fontosabb az, hogy reggel felébredek és a férjem azt mondja: gyönyörű vagy. :o)

 

Dike 2010-10-15 09:08

Elég konzervatív (nem egyházi) középsuliba jártam, simán hazaküldte az igazgatóhelyettes azokat a lányokat, akiknek túl erős volt a sminkjük vagy túl kihívó a ruházatuk.

Torolt_felhasznalo_793639 2010-10-15 08:44

Igaz. A személyiség része és a saját döntés. Volt olyan tanárom gimiben, aki saját elmondása szerint mezítelennek - és védtelennek! - érezte magát smink nélkül. Én soha nem sminkelek.

N?k Lapja Café 2010-10-15 08:44

Egy lányszervezet rendhagyó akcióval szeretné felhívni a figyelmet a természetes szépségre. A sminkmentes keddek bevezetéséről szóló hírt Peller Mariann kommentálja.

Tovább a cikkre...

Címlapon

Legjobbak

Dekoltázst villantott Vajna Tímea – fotó

Dekoltázst villantott Vajna Tímea – fotó

Vajna Tímea és férje ismét Amerikában tartózkodnak,...
Facebook lájkok száma
Kórházba került Miley Cyrus – fotó

Kórházba került Miley Cyrus

Kórházi ágyáról üzent a rajongóknak.
Facebook lájkok száma

Kevesen igényelték eddig a gyed extrát

Nagy hírverés volt tavaly a gyed extra körül. Most...
Facebook lájkok száma
Áprilisi könyvajánlatok

Áprilisi könyvajánlatok

Borzongató krimik, érzelmes lányregények, izgalmas...
Facebook lájkok száma
55 millió dollárba kerül a világ legdrágább karórája – fotó!

55 millió dollár a világ legdrágább karórája

Több ezer munkaóra alatt készült el a rózsaszín...
Facebook lájkok száma
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Leves- és főzelékfesztivál – csalódásokkal

A vendégek többsége csalódottan távozott
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – locsolókölni házilag

Ökoanyu – locsolókölni házilag

Ha nem akarjátok fiaitokat, férjeiteket a szokásos...
Facebook lájkok száma
Máris árulja RTL-es nyereménylakását VV Attila

Máris árulja nyereménylakását VV Attila

Hosszas huzavona árán, alig egy éve költözött be a...
Facebook lájkok száma
Csodás fotók: álomnyaralók a Föld körül

Csodás fotók: álomnyaralók a Föld körül

Álomúticélok álomnyaralókkal, remek kombináció, nemde?...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Dombóvári Istvánt lepattintotta Zimány Linda – videó

Dombóvári Istvánt lepattintotta Zimány Linda – videó

Dombóvári István is megpróbált Zimány Linda közelébe...
Facebook lájkok száma1022
Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Ilyen egy nő teste nagy fogyás után!

Sokszor olvassuk a nagy fogyás történeteket, és csak...
Facebook lájkok száma776 Hozzászólások száma38
Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Ez történt, amikor egy anyuka tovább aludt, mint szokott – videó

Nem lettünk volna a helyében, míg feltakarította a...
Facebook lájkok száma210
„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

„Nekem a gyerekek az elsők, nem a szex!”

Egy pár intimitásában az egyik legnagyobb kihívás nem...
Facebook lájkok száma153 Hozzászólások száma52
Így ittak ők – Mátyás király borozott, Kádár János rumos teát ivott

Így ittak ők – Mátyás király borozott, Kádár János rumos teát ivott

„Fiatalabb koromban az volt az elvem, hogy ebéd előtt...
Facebook lájkok száma55
Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

Az okospalack figyelmeztet, hogy eleget igyál

A modern technika nem hagyja, hogy csak úgy...
Facebook lájkok száma44
Szuper húsvéti menütippek a sztárbloggertől

gyors húsvéti menü

Közeleg a húsvét, és már most azon aggodalmaskodsz,...
Facebook lájkok száma43 Hozzászólások száma8
Nem unalmas: a fekete-fehér 40 arca

Nem unalmas: a fekete-fehér 40 arca

Olyan tavaszi ruhákat és kiegészítőket gyűjtöttünk...
Facebook lájkok száma41

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem