Nem érdemel Nobel-díjat a „gyerekcsináló”

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A Pápai Életvédő Akadémia szerint aggályos, hogy a mesterséges megtermékenyítés atyjáé lett az idei orvosi Nobel-díj. A hír kommentálására Peller Mariannt kértük.
Írta: 2010. 10. 08. Ez van! rovat 

A hír: Élesen bírálta hétfőn a Pápai Életvédő Akadémia elnöke azt a döntést, amellyel a mesterséges megtermékenyítés „atyjának”, Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.
„Edwards nélkül nem létezne az a piac, ahol petesejtek millióit adják el”, és „a világon nem lenne ilyen sok fagyasztógép, tele embriókkal” – nyilatkozta az ANSA olasz hírügynökségnek Ignacio Carrasco de Paula, az akadémia elnöke. A Vatikánban ez a testület az illetékes a különböző bioetikai kérdésekben.
„A legjobb esetben ezek az embriók arra várnak, hogy utána beültessék őket az anyaméhbe, de valószínűbb, hogy végül elpusztulnak. Márpedig ez egy olyan probléma, amiért az új Nobel-díjas felelős” – mondta.
Az akadémiai elnök szerint „Edwards nélkül a külső segítséggel való megtermékenyítés nem lenne olyan zűrzavaros helyzetben, mint amilyenben most van: például a nagyszülők vagy a béranyák által világra hozott gyerekek érthetetlen helyzetével”.
Ignacio Carrasco de Paula szerint „Edwards nem oldotta meg a terméketlenség problémáját, márpedig ez egy komoly probléma”. Hozzátette: „Meg kell várni, hogy a kutatás rábukkanjon egy más megoldásra, amely ráadásul olcsóbb kell hogy legyen, és így hozzáférhetőbb a szélesebb tömegek számára, mint az óriási költségekkel járó szervezeten kívüli megtermékenyítés.”
A Vatikán 2008 vége óta elfogadja a külső segítséggel való megtermékenyítés gyakorlatát, ám az embriók nagy számának feláldozása miatt „erkölcsileg illegálisnak” tartja a szervezeten kívüli megtermékenyítést.

Különvélemény Peller Marianntól
Nem érdemel Nobel-díjat a A legtöbb kislány egyik kedvenc játéka a baba. A játék során a babát lehet öltöztetni, pelenkázni, megetetni, megitatni, ringatni, beszéltetni vagy sétáltatni, elaltatni – tehát gondoskodni róla, akárcsak egy igazi csecsemőről. Bizony, a kislányok erre készülnek egészen pici koruk óta, az anyaságra. Ezt látták otthon, vagy csak egyszerűen ösztönösen jönnek a mozdulatok és a becéző szavak, de valahogy mégis működik.
Természetesen itt is lehetnek kivételek, olyanok, akik valamiért nem vágynak porontyokra, de a nő alapvetően igenis anyának születik.
Az én nézetem szerint ahhoz, hogy igazi nővé válhassak, hogy kiteljesedjen a nőiségem, bizony előbb-utóbb szülnöm kell. És ez nem társadalmi nyomás vagy a párom elvárása, nem külső kényszer, egyszerűen egy belső késztetés – ez a női vagy anyai ösztön, ha úgy tetszik. Hiszen még párt is ez alapján, vagyis ehhez választunk.
Amióta együtt vagyunk a szerelmemmel, gyakorlatilag megterveztük, mikor, milyen ütemben, milyen nemű utódok születnek majd. Meghatódottan elméláztunk azon, hogy vajon melyikünk szemét, száját vagy orrát örökölheti a pici (remélem, az ő orrát…). Eljátszottunk a gondolattal, hogy mit fog látni, amikor ránk néz, és így tovább. Pár év, és neki is látunk a babaprojektnek. De mi van akkor, ha kiderül, hogy ez mégsem megy olyan könnyen? Ha nem jön össze elsőre a baba? Sem másodszorra, sem harmadszorra, sem századszorra… Jönnek a vizsgálatok, és szorongva találgatjuk, vajon „ki a hibás”.
Dönteni kell, mert természetes úton nem fog megfoganni a mindennél jobban áhított apróság. Örökbefogadás, mesterséges megtermékenyítés, donor, esetleg béranyaság? Mindnek megvannak a hátulütői; el sem tudom képzelni, milyen nehéz lehet bármelyik mellett letenni a voksunkat. Én biztosan a párom és a saját génjeimet szeretném átörökíteni, ezért először a mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznánk. (Szívből remélem, hogy erre nem lesz szükség!)

A szerencsésebbek, iszonyú megpróbáltatások hosszú sora után, végül mégis a karjaikba zárhatják gyermeküket. Ezt pedig Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak, a mesterséges megtermékenyítés „atyjának” köszönhetjük. Igen, a módszerrel sok a visszaélés, de minden éremnek két oldala van. Úgy gondolom, ez az ember megérdemli a Nobel-díjat. Nem őt kellene támadni mások pénzéhsége és gátlástalansága miatt. Lehet, hogy a szervezeten kívüli megtermékenyítés nem tökéletes megoldás a terméketlenség problémájára, de egyelőre ez a legjobb, mert ez az egyetlen.
 

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Phoboszka 2010-10-08 13:59

Őszintén azt gondolom, elnézve a hozzászólásokat is, hogy kevesen tudnak tárgyilagosak maradni ebben a témában (az abortuszhoz hasonlóan), hiszen előbb-utóbb hívők vs. érintettek (vagy vallásellenesek) vitába torkollik. Nem csak a katolikus keresztényeket értem a hívők alatt, hanem minden olyan vallást ami a fogantatástól élőnek tekinti az embriót, magzatot.

TOMASSZA 2010-10-08 13:56

Igen, megérdemli,ÉLETET, remény adott sok családnak akinek csak ez a lehetőség jutott. Simán szenté kellene avatni  ezt az embert, nem megkövezni. A papok pedofíl rémteteivel jobban tudnak azonosulni?

 

Egy boldog anyuka vagyok, akinek szintén e módszerrel sikerűlt megélni a csodát.

ErikaÉrd 2010-10-08 13:53

Azoknak a családoknak, akik csak így tudtak családot alapítani, biztos nincs! A Jóisten meg azért adott eszet az embernek, hogy használja, szerintem...

A cikket még nem olvastam, mindjárt pótolom

Phoboszka 2010-10-08 13:52

Lehet etikai, erkölcsi dilemma, de orvosi-élettani szempontból hatalmas felfedezésnek és előrelépésnek tartom, így jogos szerintem a Nobel-díj is. Az egy másik kérdés, hogy emberi, erkölcsi, vallási szempontból kinek mi a véleménye a dologról...

Torolt_felhasznalo_390011 2010-10-08 13:50

Nekem egyáltalán nincs és gondolom annak a több száz ezer nőnek sem akinek csak ilyen módon van lehetősége megélni az anyaság csodálatos érzését!

bababetű 2010-10-08 13:49

Sokkal többet érdemelne, mint a Nobel-díj.

 

Ha ő nem lenne, hány család maradt volna gyerek nélkül ?

 

Nagyszerű dolgot vitt véghez. 

 

adrijan 2010-10-08 13:39

Nektek mi a véleményetek?

Van erkölcsi kifogásotok, hogy a mesterséges megtermékenyítés „atyjának”, Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, vagy sem?

N?k Lapja Café 2010-10-08 13:39

A Pápai Életvédő Akadémia szerint aggályos, hogy a mesterséges megtermékenyítés atyjáé lett az idei orvosi Nobel-díj. A hír kommentálására Peller Mariannt kértük.


Tovább a cikkre...

Címlapon

Legjobbak

Vekerdy: házi feladat igen vagy nem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a "nemszeretem" dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Így még sosem láttad Angela Merkelt! - galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma
Így húsvétolnak a magyar celebek

Így húsvétolnak a magyar celebek

Tatár Csilla vörös rúzzsal, Vajna Tímea egy...
Facebook lájkok száma
Levetkőzött Zámbó Krisztián

Levetkőzött Zámbó Krisztián

Nincs olyan, amit meg nem tesz szerelméért az egykori...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

„Lelki beteg lett, megplasztikáztatta az arcát...” –...
Facebook lájkok száma
A cirkuszba és egymásba is szerelmesek

Budapesten az extrém cirkusz!

Az extrém sportokat keveri a cirkusszal a Cirque...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma128 Hozzászólások száma6
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma54
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma52
Rolling Stonest is játszik a margitszigeti szökőkút

Mától újra zenél a margitszigeti szökőkút

Az újjáépített és kibővített formájában tavaly nyáron...
Facebook lájkok száma36
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma35
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma28
Palya Bea: „A lányom születése helyrehozta a kapcsolatomat anyámmal”

Palya Bea-interjú

Mezítláb pörög-forog, dobbant, talpa alatt az...
Facebook lájkok száma24 Hozzászólások száma3

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma17

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem