Nyilvános szoptatásra bátorítanak

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A „Szoptass szabadon!” akció résztvevői bátorítani akarják azokat a szoptató mamákat, akik szívesen gondoskodnának ily módon kisbabájukról útközben, de félnek a rosszalló tekintetektől. Für Anikó különvéleménye.

A hír: A szoptatás fontosságára hívják fel a figyelmet azok az anyák, akik szombaton nyilvánosan szoptatják majd gyermeküket a Corvin Budapest Filmpalotában.
A „Szoptass szabadon!” akcióval a Global Breastfeeding Challenge elnevezésű kanadai kezdeményezéshez csatlakoznak. A kampány lényege, hogy egy helyen, egy időben minél több anya szoptasson egyszerre világszerte. 

Különvélemény Für Anikótól
Biztosan elragadó – nem akarok nagy szavakat használni, de inkább felséges – látvány lesz a sok szoptató kismama együtt, amint csecsemőit táplálja! Ez is egy nagyszerű kezdeményezés – úgy látszik, manapság ezek a kampányszerű megmozdulások (is) hivatottak mintegy gesztusként megerősíteni egy-egy fontos ügyet. (Lásd még: a biciklisek demonstrációja, vagy ahol legutóbb voltam, és az olvasóknak is elmeséltem, a séta az ittas vezetés ellen, vagy éppen a mellrák elleni küzdelemre mozgósító menet a Lánchídon – ezt egyébként most október 2-án rendezik meg, ha tehetem, mindenképpen ott leszek.) Ahogy a bölcs mondás is tartja: egységben az erő.

Nyilvános szoptatásra bátorítanakA megmozdulásnak azonban csak az egyik apropója örömteli és lelkesítő, sajnos a másik…, de erről majd később. Szóval nagyszerű és fontos, hogy az újdonsült édesanyák anyatejjel táplálják gyermekeiket, és ennek ilyen módon próbálnak még több hívet toborozni. Hiszen az anyatej olyan összetevőkkel bír, mint semmi más, még a legcsodálatosabb tápszer sem, és ami a lehető legjobb start egy emberke immunrendszerének megerősítéséhez és növekedéséhez. Bár ha ebbe most jobban belegondolok, csak bosszús leszek, meg is mondom, miért. Mert a fentieket – hogy milyen csodálatos az anyatej stb. – nemcsak a leendő anyukák tudják, de már a sarki fűszeresnek is a könyökén jön ki – még akkor is, ha történetesen egy idősebb, köpcös férfi –, annyit hallottunk róla.
Ennek ellenére egyre inkább hódít az a módi, miszerint a terhesség 9 hónapja alatt néhány kilót felszedni még csak „bocsánatos” bűn a bulvársajtó emlőjén hülyülő – csak hogy stílusos legyek – közvélemény szemében, de az már igazán rettenetes, ha a szülés – ti. az a jelentéktelen esemény, amikor egy új ember jön a világra – után pár hónappal sem nyújtja valaki a csúcsformáját, és nem fest pontosan úgy, mint azelőtt, de lehetőleg kicsit jobban!
Az igazán trendi fitneszanyuka legszívesebben még a tágulás közben is step aerobicozna, és az a menő, ha a jövendőbeli mama maximum annyit hízik, amennyi a magzatvíz és a baba együttes súlya – kerüljön ez bármilyen önsanyargatásba is! (Csak éppen azt felejtik el ezek a nagyszerű és okos teremtmények, akiknek egyetlen kincse és istene a saját teste, és akik a plasztikai sebészek leendő, illetve aktuális pacientúráját gazdagítják, hogy ez alatt a kis idő alatt nem ők a fontosak – kivételesen –, hanem az a lény, akik a szívük alatt hordanak – ezek a szívtelenek.)

Az a legkevesebb, úgy is mondhatnám, hogy kutya kötelességük megadni a születendő gyermeknek mindent, ami az egészséges fejlődéséhez szükséges, ha már egyszer életre hívták.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vízilóvá kellene hízni, de józan életmóddal, tartalmasan étkezve, ha kell, szakember segítségét igénybe véve ez elkerülhető. És ha valaki esetleg mégis jól meghízna a terhessége alatt, akkor tisztában kell lennie vele, hogy ez csak átmeneti állapot, és éppen a szoptatás az, ami segít leadni a fölöslegessé vált kilókat! De hiszen ezt is tudja már boldog-boldogtalan. Kár, hogy például a Victoria Beckham-féle idiótákhoz nem jutott el a hír, akiknek sajnos oroszlánrészük van a „szülés után fél órával topmodellként kinézni” járvány elterjedéséhez, és aki olyan paranoiásan sanyargatta magát, hogy szépen el is apadt a teje.
De kit érdekel az a büdös kölyök, lényeg az, hogy a paparazzók nehogy úgy kapják lencsevégre babakocsi-tologatás közben, hogy kéttenyérnyinél nagyobb – természetesen vérmárkás – sortot visel.

Szoptatás nyilvános helyen pró és kontra
Karafiáth Orsolya különvéleményéért katt ide!
Szakértők, olvasóink véleménye a témában itt olvasható.  

De amitől igazán morcos lettem, a hírnek az a része, miszerint a nyilvános helyen szoptatni vágyó anyukákra nem áhítattal pillantanak, hanem kiküldik őket, illetve tartaniuk kell a rosszalló tekintetektől. (Természetesen, mivel ez egy meghitt gesztus, egy anya és gyermeke között elengedhetetlen a diszkréció.)
Hát komolyan mondom, hülyék az emberek, ha ezt nem az egyik leggyönyörűbb dolognak tartják! (A vélhető okokra most nem térnék ki, mert az pár kötetes pszichológiai, szociológiai tanulmány lenne.)
Summa summarum: hajrá, kismamák, ideje megnevelni a hazai „ügyeletes botránkozókat”, már csak azért is, mert Nyugat-Európában, Skandináviában és vélhetően Kanadában is – ahonnan a remek kezdeményezés származik – a nyilvános helyen való szoptatás réges-régen magától értetődő!

Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_909081 2011-03-19 14:53

Bezony,sőt, a szomszédunk lánya is akkortól járt :D

 

Ennyire örülsz,hogy túlvagy a szoptatáson?!

 

Egyébként majd ha elmegy a front olvasd vissza-ugyan azt irtam amit Te ,velem nem kell hisztizned.

Joséarcadió 2011-03-18 15:16

7 hónaposan járt a gyereked? Talán a rekordok könyvébe kellene beírni. Egyébként nekem tökmindegy. Úgy szoptatsz ahogy akarsz. Szerencsére én túl vagyok rajta.

Torolt_felhasznalo_909081 2011-03-18 12:16

Attól,hogy Te még nem láttál azért van 7 hónapos totyógó-pl. a lányom is 7 hósan ezt mívelte már :)

Viszont abban teljesne egyetértek,hogy nem kell igy külön választani,h vagy szoptat az ember vagy kimegy a lakásból.

 

Lehet úgy is szoptatni,sőt,igy kell szerintem: diszkréten,normálisan.

 

Nem provokativan és bunkón.

 

Van szoptatós kendő-én is vettem, de aztán mikor sokadszorra felejtettem otthon persze rájöttem,h enélkül is meg lehet oldani a diszkréciót.

 

Van nagyobb testvér, sosem ülünk itthon 6 hetesen más esküvőn volt a gyerek-éhes sem maradt és a nézősereg sem látott semmit pedig nem vagyok varázsló.

 

 

 

 

Torolt_felhasznalo_544962 2011-03-18 09:42

igen, egyetértek.

én is szoptattam akárol. de van kendő, le lehet ülni nyugiba, stb. nem bújtam wcbe, ilyesmi egyszer se. szóval nem kell végletekben gondolkodni. sokan szoptatnak , meg fognak is szinte akárhol diszkréten. és ez így van rendjén. a kisbabának az ennivaló. ha éhes eszik, emiatt nem ülhet az anyuka hónapokig otthon bezárva. 

 

de a nyakig feltűrom a pulcsim, lobogtatom a melleim, a hasam, mindenki lássa, én bizony szoptatok... háááttt, ezt erős túlzásnak tartom.

 

pl ez az étteeremben, stb nem lehet szoptatni. érdekes, azoknak, akik nem cicikidobással, hanem szolidan szoptatnak, nem hiszem, hogy valahol is gondjuk lett volna. 

marcipan21 2011-03-18 09:31

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolga.Azonban nagy hangsúly kell legyen a diszkréción,nem feltétlenül kell eljátszani a nagy anyát,kitárulkozni idegen emberek előtt.Intelligens nők meg tudják oldani úgy,hogy nem zavaró amit csinálnak(érzékenyebb lelkűek).Azonban bizonyos nők képesek ezt minden gátlás nélkül,teljesen kitárulkozva tenni.A nyílvános szoptatás rossz megítélése az ilyen nők miatt van.

akkaja 2011-03-18 08:23

Szégyellje magát, aki erre rosszallóan néz! A Világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen az, hogy a gyermekedet eteted; még akár nyilvánosan is! Úgy gondolom az nagyobb szégyen, ha van lehetőség szoptatni és az anya nem teszi!
Örülök neki, hogy van egy ilyen mozgalom!
Adrienn-egy hét hónapos kisfiú anyukája

Joséarcadió 2010-10-02 14:18

Én még életemben nem láttam 7 hónapos totyogót.

A totyogó egy éven felüli gyerek, aki ha éhes akkor rágcsáljon valamit, ne szopjon nyilvánosan.

Egyébként van gyerekem( 3) akik 16-19-és 34 hónapos korukig szoptak. Tapasztalatból mondom, hogy cumisüveg, és bezártság nélkül is lehet úgy élni, hogy ne kelljen egy plazában szoptatni. Csak egyesek nem is akarják megoldani, mert majd mi megmutatjuk! Meg, hogy ez egy természetes dolog. Ja a szex, meg a wc-zés is az mégsem műveljük nyilvánosan.